86062
18:18 26.062019

Випускний 2019: тренди, ціни та стиль

Життя 13925

Кожен школяр, затамувавши подих, чекає на свій особливий день – випускний. Протягом останніх років це свято за своїми масштабами нагадує скоріше невелике весілля, ніж день прощання зі школою. На його проведення батьки витрачають чимало коштів – починаючи від убрання своїх випускників до застілля в ресторані.

Випускний – це ніби підсумок усіх шкільних років, усіх контрольних та іспитів, останній офіційний привід погуляти зі шкільними друзями – гучно святкувати та разом зустріти світанок. Таке «народне гуляння» трохи відрізняється від випускних, які були 10-15 років тому. Зараз майже усі випускні знімає фотограф та відеооператор, а фотозона та кульки є обов’язковими атрибутами. На деякі святкування навіть запрошують діджея – це все далеко не дешеве задоволення. До цього варто додати сукні, костюми, аксесуари та й сам ресторан – сума вийде нічогенька.

Ну от, ми й вирішили з’ясувати, скільки ж кревно зароблених гривень витрачають сучасні батьки на своїх випускників. Почнемо із самого початку – пошуку місця проведення святкування. Ресторани Ужгорода пропонують «випускне» меню від 400 до 750 гривень – це з холодною закускою, салатами та гарячими стравами. Варто зауважити, що місце розташування та статус ресторації часто переважують чашу терезів на їхню користь, адже модні заклади обирають значно частіше. Важливий нюанс, бронюють ресторан заздалегідь – за декілька місяців до випускного, адже потім просто немає місць.

Хоча, якщо відступити від шаблону проведення випускного в ресторані, можна знайти чимало альтернативних варіантів, які набагато цікавіші за «класику». До прикладу, в деяких областях України школярі проводять свої випускні на природі, як святковий пікнік. Це значно заощаджує сімейний бюджет, адже економія на вбранні та інших украй важливих для школярів речах буде суттєвою. Можливо закарпатські випускники візьмуть собі на замітку щось подібне або ж придумають власний варіант – було б цікаво.

Наступним пунктом ми обрали фотозону, яка стала практично невід’ємним атрибутом святкування днів народжень, хрещення, весілля чи то випускного на Закарпатті. Мінімалістична фотозона обійдеться у 2-2,5 тисячі гривень. Якщо ви забажаєте багато кульок та власний дизайн, то ціна виросте у 2-3 рази. У випадку більш економного варіанту святкування випускного можна замовити кульки через Інтернет та самостійно їх надути. За наявності фантазії та умілих рук фотозону можна створити власноруч або ж зробити фото з кульками в руках – буде гарно та яскраво.

Фото- та відеозйомка теж досить популярна на ужгородських випускних. Так, година роботи фотографа стартуватиме від 800 гривень і може сягати 1,5 тисячі, за ту саму годину. Щоб трохи приберегти кошти, батьки замовляють фотографа на одну-дві години в конкретний проміжок часу, коли всі будуть разом і при «повному параді». Послуги відеооператора обійдуться від 150 доларів за невеличкий ролик і близько 500 – за увесь вечір зйомки. Звісно, що при обмеженому бюджеті такі послуги не замовляють, однак фотограф зазвичай у ці рамки ще влазить.

Не забуваймо й про альбом випускника – фото всіх однокласників на згадку про щасливі шкільні роки. Такі альбоми зазвичай стартують від 200 до 550 грн, залежно від кількості сторінок та дизайну – на будь-який смак та гаманець.

Нарешті ми дійшли до головного «викрадача» сімейного бюджету – вечірніх суконь. Розуміємо, що за ексклюзив доводиться платити дорого (біля 800-1000 доларів за сукню), тому йдемо у звичайний ужгородський салон із продажу суконь. Продавчиня Олена розповідає нам, що цього сезону знову в моді пастельні спокійні кольори, однак приходять і дівчата, які шукають щось екстра яскраве.

«От нещодавно зайшла дівчина і показала фото на телефоні, каже: «Хочу таку сукню». Це була дизайнерська сукня з червоної доріжки. У нас була подібна модель і колір, але я одразу сказала, що одна справа, як вона виглядає на артистці, інша справа – на дівчині. Звісно, після примірки у неї сльози і нерви, бо вона себе бачила саме у ЦІЙ сукні. Однак, нам із мамою вдалося її заспокоїти і вибрати іншу сукню – це тривало не одну годину. Тому моя порада усім дівчатам: обирати модель вечірньої сукні, виходячи з особливостей вашої тілобудови, – не дивіться на моделей, обирайте те, що личитиме саме вам!» – наголосила Олена.

Якщо родина не бачить сенсу купувати сукню на один вихід, то завжди є варіант прокату. Зараз весільні салони пропонують чималий вибір вечірніх суконь в оренду. Ціни коливаються від 600 до 7000 гривень за вбрання. Відповідно дешевша сукня буде з мас-маркету, а дорожча – з колекцій іменитих дизайнерів.

Йдемо далі – взуття. Літньої пори звичайно актуальні босоніжки, але туфлі-човники ще ніхто не відміняв. Та й ціни на обидва різновиди практично однакові – від 750 до 2000 гривень.

Окремий пункт займають аксесуари, саме з ними дівчата намагаються виділитись із натовпу. Випускниця Аня каже, що замовила сережки та прикрасу для волосся ще два місяці тому – хотіла бути впевнена, що майстриня встигне зробити все вчасно.

– В Ужгороді дуже великий вибір hand-made прикрас, я поцікавилася, написала у мережі «Фейсбук» і все. Одразу знайшлася дівчина, яка робить саме такі прикраси, які я хотіла, – ніби з тоненького дроту з камінчиками і перлами. Обійшлося не дешево, але я гроші попросила у мами – як подарунок на день народження. За все ми заплатили 950 гривень.

Макіяж, зачіска, манікюр – куди ж без них. Батьки випускниць витрачають на таку красу біля 1300 гривень – 400 гривень для укладання волосся і близько 800 на повноцінну зачіску, біля 500-600 – макіяж та 250-300 – манікюр під неперевершену сукню. Візажисти радять молодим дівчатам не захоплюватися занадто вечірнім образом і робити макіяж у стилі «нюд» – це завжди актуально та стильно.

Можна було б сказати, що дівчата готуються до святкування набагато ретельніше ніж хлопці, однак у нашу «еру барбершопів» представники чоловічої статі теж почали більше уваги приділяти власній зовнішності та стилю. Так, чоловічий костюм обійдеться від 3 тис. грн, а взуття десь у 1500. Ми одягнені, однак із зачіскою теж хочеться щось зробити. На допомогу хлопцям приходять барбершопи – чоловічі «салони краси», де професіонали зроблять їм стрижку і поголять (якщо це потрібно одинадцятикласнику). Ціни тут стартують від 300 гривень.

Тож бюджетні чи ексклюзивні варіанти обирати тільки вам, випускники (чи скоріше – вашим батькам), однак цей святковий день – один із багатьох чудових днів, які чекають на вас попереду…

Вікторія КОПИНЕЦЬ

 

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах