85964
14:49 25.062019

У дитячому будинку на Ужгородщині освятили каплицю та прийняли учасників благодійного забігу

Життя 4813

«Ми однієї крові» – традиційний слоган благодійного забігу, що цьогоріч провели 21-23 липня. Початок 500-кілометрового маршруту стартував від Верецького перевалу, а фінішував у столиці Угорщини – Будапешті. Метою пробігу є привернення уваги до важливості донорства крові та благодійності.

Така акція проходить під патронатом дружини Президента Угорщини Аніти Герцег. Головним отримувачем допомоги є дитячий будинок сімейного типу ім. Святого Михайла, що знаходиться у селі Ратівці Ужгородського району.

Десь пообіді, 22 червня, учасники благодійного забігу прибули до ратівецького дитячого будинку. Від імені бігунів вітальне слово виголосила каритативний посол Ангела Гуї. Вона розповіла, що днем раніше команда лікарів-кардіологів оглянула понад 50 діток. Так, ратівецький дитячий будинок є їхньою першою зупинкою на довгому шляху.

– Ще рік тому ми відкривали тут реабілітаційний центр, тепер же дітки отримали власну капличку, де зможуть збиратися разом та молитися Богу. Я щиро вдячна всім бігунам, які долучилися та ще долучаться до нас на нашому шляху.

Додамо, що Генеральний консул Угорщини в Ужгороді Йожеф Бугайла теж узяв участь у благодійній акції в якості бігуна.

Марія Біро, директор Центру медико-соціальної реабілітації ім. Святого Михайла висловила свою вдячність меценатам, людям, які розуміють наскільки важливо простягнути руку допомоги: «Сьогодні здійснилася одна з наших мрій – місце, де в тиші та спокої кожен із нас зможе поспілкуватися із Всевишнім, куди і діти, і дорослі зможуть прийти будь-якої хвилини. Кожен допомагав як може: дарували нам підсвічники, лавки та стільчики, батько Ангели Гуї намалював нам ікони».

До того ж, закарпатський художник Ференц Ерфан та угорський – Андраш Солої працюють над незвичайним настінним розписом, що прикрашатиме стіну позаду вівтаря. На ньому зобразять день із життя мешканців дитячого будинку.

– Кожна дитина, яка потрапляє до дитячого будинку, має свою, далеко непросту історію. Тому основна ціль прийомної родини та вихователів – дати дитині тепло, виховати в ній ті якості, які будуть необхідні у дорослому житті, – зауважив держсекретар Угорщини, відповідальний за національну політику уряду Арпад Янош Потапі. – Протягом останніх років ми побували на великій кількості урочистостей – від відкриття новозбудованого дитячого садочка до капличок. Це ще раз показує, що незважаючи на всі труднощі, місцеве населення не виїжджає, а намагається зміцнювати та розвивати свою громаду.

Йосип Борто, заступник голови ГО «ТУКЗ – КМКС», перший заступник голови Закарпатської обласної ради висловив безмежну радість від того, що ратівецький дитбудинок збагатився ще однією будівлею.

– Я замислився над тим, що дітям, котрі тут живуть, мабуть, було важко усвідомити, що вони не такі, як інші і не мають родини. Водночас їм неабияк пощастило потрапити в дитячий будинок сімейного типу, де у них з’явилася можливість дорослішати у хороших умовах. А відкриття каплички дало змогу подякувати Всевишньому за це та за саме життя. Ми раді, що Угорщина не забуває про нас у скрутні часи. Ми отримуємо соціальну, каритативну та економічну підтримку, що дає можливість закарпатцям жити та працювати на рідній землі. Ми народилися на цій землі та маємо пишатися цим. Водночас маємо мудро та витривало боротися за краще життя, за правду, за наші існуючі права та ті, котрих нас позбавили. Маємо вірити, що ця боротьба не безглузда та матиме результати.

На заході був присутній й Віктор Мікулін, заступник голови Закарпатської ОДА: «Це вже стало хорошою традицією – зустрічатися тут із року в рік. Я радий, що уряд Угорщини допомагає розвиватися цьому закладу, і не тільки йому, а й багатьом іншим освітнім та культурним закладам. Нам залишається лише виховувати молодь у правильному руслі, прищеплювати їм любов до традицій, своєї історії та культури».

Після всіх теплих слів єпископ Мукачівської Римо-католицької дієцезії Антал Майнек освятив новозбудовану каплицю на честь Святого Філіпа Нері та провів там святкову месу.

Вікторія КОПИНЕЦЬ

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах