85849
09:10 24.062019

Свідок вулканічного минулого Закарпаття неподалік Невицького замку

Життя 9241

Мріяли колись побувати у жерлі вулкану? Це сьогодні Закарпаття тихий і спокійний куточок Європи, але в минулому тут було гаряче. Недарма частині Карпат науковці дали назву Вигорлат-Гутинський вулканічний хребет. Для фахівців і сьогодні не важко знайти безліч свідчень вулканічної активності. Звичайні туристи також мають можливість торкнутися свідчень змін на планеті Земля, які відбувались на протязі багатьох тисячоліть.

Один з найдоступніших варіантів – з’їздити на околиці села Кам’яниця, що неподалік Ужгорода. Саме тут, на схилі гори Невицького замку, розташована геологічна пам’ятка природи місцевого значення в Україні – стовп з вулканічного туфу 10 м. Скеля-останець заховалась поміж дерев і побачити її з дороги не вдасться. Туристичних знаків, які б вели до неї також нема, але знаходиться вона зовсім поряд і прилегла асфальтована дорога приведе охочих до самого підніжжя цієї скелі.

Габарити цього дива природи вражають не так сильно, як сам вигляд та розташування. За характерну форму місцеві ще називають скелю «Чортів палець». Складається скеля з вулканічного туфу неогенового періоду.

Станіслав ШУХ

dav

dav

 

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах