85301
09:39 17.062019

Заклечаний Перечин на Святу Трійцю. ФОТО

Життя 2505

16 червня християни східного обряду відзначають величне церковне свято, що знаменує собою триєдність духовних начал: Бога Отця, Бога Сина, Бога Духа Святого, тобто це свято славлення Бога в трьох особах. Воно має декілька паралельних назв: П’ятидесятниця, Зелена або ж Клечальна неділя.

Напередодні, в суботу, люди заклечують обійстя та помешкання пахучим зелен-зіллям. Таку традицію сповідують і перечинці. Подвір’я прикрашають гілками липи та ліщини, молодими березами. Від спекотної погоди листочки швидко пов’янули і скрутилися в трубочку. В хатах витає аромат м’яти, чебрецю, ромашки та інших польових квітів.

Греко-католицьку церкву Святого Миколая вірники прикрасили щедро. Біля входу поставлені дві берізки, оздоблені стрічками; на воротах повтикали багато гілок липи. Всередині храму на берізки начепили різнокольорові повітряні кульки, які і привернули увагу дітей. Вони з цікавістю розглядали їх, батьків просили зняти їм «шарик» погратися. Ікони прикрашені гілками липи. Святково і красиво.

Після Служби Божої та мировання вірники поїхали на храмовий празник до Свято-Миколаївського монастиря у Малому Березному.

Ірина КОВАЛЕНКО, фото автора

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах