85280
10:08 15.062019

В Ужгороді відновлять гуртожиток "Алумнеум" для студентів УжНУ

Життя 5227

КОМЕНТАР ПРЕОСВЯЩЕНОГО ВЛАДИКИ МІЛАНА, ЄПАРХА МУКАЧІВСЬКОЇ ГРЕКО-КАТОЛИЦЬКОЇ ЄПАРХІЇ:

  • Хочемо внести ясність з приводу звернення ректорату УжНУ, розміщеного у ЗМІ. Йдеться про приміщення на вулиці Капітульній , 18,  яке Ужгородська міська рада 30 травня повернула законному власнику – Мукачівській греко-католицькій єпархії. У 1883 році тут було збудовано єпархіальний гуртожиток «Алумнеум» (від латинського «алумнус» — учень). Мешкали в ньому близько 80 приїжджих хлопців, які навчалися в Ужгородській греко-католицькій гімназії.  Коли в 1945 році замок відібрали від єпархії, сюди до 1947 року перебралася Ужгородська духовна семінарія. Коли насильно ліквідували Мукачівську греко-католицьку єпархію, будівлю передали у користування Ужгородському університету.

Нині тут розташовані університетські складські приміщення, гаражі, видавництво. Півторастолітній будинок знаходиться в катастрофічному стані. Таке враження, що він ось-ось завалиться. І це в самому історичному серці міста! Ми запропонували міській раді повернути його законному власнику – Мукачівській греко-католицькій єпархії. Натомість готові відновити там гуртожиток для студентів УжНУ під опікою Церкви з набагато кращими умовами, ніж у студентському містечку.

Адже Церква, окрім духовної, виконує у світі ще й велику соціальну роботу. З керівництвом університету ми про це неодноразово розмовляли, про що пан ректор Володимир Смоланка засвідчив і своїм листом від 3 квітня 2019 року, де погоджується з нашою пропозицією. Цитуємо: «Ми маємо намір підтримати ініціативу управління Мукачівської греко-католицької єпархії щодо відновлення первісного призначення будівлі, що знаходиться за адресою вул.Капітульна, 18. Більше того, ми готові клопотати перед Ужгородською міською радою та надати згоду на передачу вище вказаної будівлі до власності управління Мукачівської греко-католицької єпархії за умови дотримання цільового призначення даної будівлі визначеного у Вашому листі, а саме для відновлення гуртожитку «Алумнеум», де б мали змогу проживати студенти нашого університету».

Тому нещодавня категорична заява з боку ректорату УжНУ є для нас цілковитою несподіванкою, адже згадане питання на сесії міськради готувалося заздалегідь, публічно, була відома депутатам і позиція університету. Радий, що своїм рішенням Ужгородська міськрада відновила історичну справедливість. Зараз спільно працюємо над угодою про співпрацю між УжНУ та Мукачівською греко-католицькою єпархією, де буде прописана діяльність відновленого «Алуменуму» як гуртожитку для студентів УжНУ».

Прес-служба Мукачівської греко-католицької єпархії

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах