84833
16:49 7.062019

В Ужгороді проходить Форум громадських організацій

Життя 4776

«Організації громадянського суспільства (ОГС) – провайдер позитивних змін у громаді!» – саме під такою назвою 7-8 червня 2019 року в Ужгороді проводиться перший регіональний Форум представників локальних ОГС та органів місцевого самоврядування із Закарпатської, Чернівецької та Івано-Франківської областей.

Метою форуму, який організовано благодійним фондом «Центр громадських ініціатив», є сприяння у налагодженні ефективної між секторальної співпраці, підвищення ролі ОГС у житті громад, широке та постійне залучення представників громадськості до прийняття рішень у громадах.

На зібранні в історико-культурному комплексі «Совине гніздо», організованому Благодійним фондом «Центр громадських ініціатив», обговорюють роль ОГС у житті громад, запоруку та ефективність їхньої співпраці з владою, підготовку ефективних проектів, можливості залучення фінансування, активізацію молоді, методичні рекомендації щодо статутів ОГС, звітування тощо.

Своїми думками щодо ролі ОГС у житті громади на тематичній панельній дискусії вже поділилися Ігор Тодоров – д.і.н., професор Ужгородського університету, який виступив і у ролі модератора панелі, Олександр Білак – заступник Ужгородського міського голови, Володимир Купрій – перший заступник голови Національного агентства України з питань державної служби, Андрій Вишняк – голова правління БФ «Центр громадських ініціатив» та депутат Закарпатської обласної ради, Іван Погоріляк – Перечинський міський голова, Люба Гультайчук – директорка БФ «Серце Марії» та Віталій Костюк – директор ГО «Агенція економічного розвитку с. П’ядики».

У своєму вітальному слові Олександр Білак, висловив сподівання, що«ця ініціатива, яка стартувала саме в обласному центрі Закарпаття, стане традиційним майданчиком для обміну думками, досвідом, а започатковані з такого діалог у проекти – успішними».

Перший заступник голови Національного агентства України з питаньдержавноїслужбиВолодимирКупрій, який багато років пропрацював саме в ОГС, відзначив,«що відчуття єдиної громади якраз і вибудовується під час спільноїдіяльностіпредставниківгромадськості та влади. Для цього треба вміти вибудовувати діалог, розуміти, хто і за що відповідає та які має компетенції. Лідери громад – цетакожпотужнийкадровийпотенціалдлядержавноїслужби та органів місцевого самоврядування».

Прикладами успішних проектів у Перечинській ОТГ поділився її голова – Іван Погоріляк, який зазначив наступне –«Без організацій громадянського суспільства не створилася б наша об’єднана громада, складно було б сформувати стратегію розвитку ОТГ. Гарні результати в Перечині та селах, що приєдналися, дала співпраця зі спортивними клубами, федераціями, започаткуванняпроектівгромадського бюджету тощо».

Підсумовуючи першу тематичну панель, голова правління БФ «Центр громадських ініціатив», депутат обласної ради Андрій Вишняк розповів, що на досвіді цієї організації, яка народилася в маленькому райцентрі і вже працює в трьох західних областях України, переконалися: коли ОГС починають працювати професійно, то значно знижується градус протистояння з владою, є конструктивна співпраця, досягаються якісні зміни в житті громад, а органи влади розуміють, що ОГС – потужний ресурс, із яким можна досягти успіху.

Також учасниками Форуму стали Бенджамін Лонг – представник Агенції з міжнародного розвитку США (USAID), Оксана Косенко – експерт з розвитку організацій громадянського суспільства Програми розвитку ООН в Україні, Майкл Гіртсон – директор Програми «Українська ініціатива зі зміцнення громадської довіри, Наталія Клімова – менеджер з комунікацій та організаційного розвитку ІСАР «Єднання», Галина Литвин – виконавчий директор Асоціації Єврорегіон Карпати – Україна».

Крім цього, у рамках Форуму буде кількатематичнихпанельнихдискусій та різні майстер-класи для всіх бажаючих.

Юрій КОПИНЕЦЬ

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах