84693
13:41 6.062019

Карпатська бджола – подарунок світу для здоров’я та насолоди. ФОТО

Життя 14577

За кілька кілометрів від центру Мукачева розташоване колись повністю німецьке поселення Шенборн. Саме тут знаходиться одна з найбільших пасік Закарпаття. Мед із цієї пасіки – унікальний. Він пахне сонцем і травами і нагадує – золото. Опікується цією пасікою одна людина. І ця людина варта уваги. Бо її можна назвати хрещеним батьком карпатської бджоли.

…Будинок Василя Гайдара ми впізнали ще задалеко. На воротах – яскраво-жовті соти, обабіч – справжня карпатська бджола, викувана із металу. Нас зустрічає чоловік із сріблясто-сивим волоссям та жвавим, усміхненим обличчям. У ньому впізнаємо пасічника – Василя Гайдара. Людину, яка займається бджолами усе своє життя. Його майже 50-річна наукова праця із селекції та репродукції карпатських бджіл стала визначним внеском у бджільництво України. Саме він розробив бджолині пакети, які відкрили нашій Карпатці нові землі для польотів, а науковцям – нові стільники для досліджень. Тож не дивно, що протягом життя він написав безліч книг, наукових статей, отримав купу нагород, які зараз в акуратних рамочках висять у нього в кабінеті. А поруч з ними образ Зосима та Саватія – покровителів бджільництва.

Василь Гайдар першим у родині почав займатися бджільництвом і це стало справою його життя. Завжди мріючи стати відмінним бджолярем, Василь Гайдар довго вчився: спочатку закінчив середню школу зі спеціалізацією бригадира-рільника у с. Попівка, далі Гадяцьку однорічну школу за фахом техніка-бджоляра та працював помічником бджоляра у колгоспі, а ось вищу освіту здобув у Полтавському та Всесоюзному сільськогосподарських інститутах. У 1971-1974 рр. Василь Антонович навчався в аспірантурі при кафедрі бджільництва Московської академії ім. Тімірязєва. Там достроково захистив кандидатську дисертацію на тему «Розробка, технологія виробництва й використання безстільникових пакетів відселекціонованих ліній карпатських бджіл». Роботу виконував у Республіках Середньої Азії та Західному Сибіру в Росії.

– Я почав займатися карпатськими бджолами завдяки професору Гургену Аветисяну, бо саме він мені запропонував займатися в аспірантурі темою карпатських бджіл, – розповідає Василь Антонович. – Тоді, у рамках експедиції, ми (ред. молоді науковці) повезли до Узбекистану сім десятків сімей карпатських бджіл, з яких потрібно було вивести чистопородних маток. Коли нам це вдалося, повезли їх в бджолиних пакетах аж у Західний Сибір. В результаті цієї роботи з’ясувалося, що яйценосність маток карпатських бджіл, доставлених у безстільникових пакетах досить висока. До прикладу, вона вдвічі перевищувала цей показник у сірих кавказьких бджіл.

Завдяки таким дослідженням в Україні та в усьому Радянському Союзі було налагоджено масове виробництво безстільникових пакетів бджіл. А на Закарпатті навіть було виділено ряд чистопородних сімей, з яких відселекціонували високопродуктивні лінії карпатських бджіл і створили їхні первинні репродуктори.

Карпатка – «Божа мушка»

…На пасіці пана Василя квітують фацелія, акація, малина, ожина. Господар розповідає, що це – улюблені ласощі його трудівниць. Ще задалеко чую бджолиний гул. Йти на пасіку боюся, бо ж укусять. На це Василь Антонович жартує, що кусають – тільки жінки, а бджоли – жалять.

– Головне – не боятися. Бджоли дуже добре відчувають енергетику людини. А ще знають точно – чи ти їх любиш, чи хочеш просто використати. Будеш їх любити і не боятися, то не вжалять – дає настанови метр.

Бджілки дійсно виявилися миролюбними. На мене вони не звернули навіть уваги, хоча було їх на пасіці багато 20 тисяч. Кожна – така заповзятлива та хвацька до роботи, що диву даєшся. У них чітко розподілені обов’язки, а ще кожна знає свій вулик і в інший не полетить. Своєрідний бджолиний GPS.

Це все тому, сміється господар, бо, за притчею, колись бджола жила в раю. До того моменту, коли з висоти Божого зору побачила, що кати намагаються вбити у тіло Ісуса Христа черговий цвях. Бджола не витримала, покинула рай, ужалила вбивцю Христа за руку і померла. За її хоробрість Бог пообіцяв, що ці комахи назавжди оселяться на землі, їх шануватимуть, вони будуватимуть свої царства, лікуватимуть людей та піклуватимуться про них. А ще тільки вони знатимуть рецепт особливого райського нектару.

Вони – дійсно унікальні комахи. Такої трудівниці, як карпатська бджола, днем із вогнем не знайдеш. Вона прокидається ще вдосвіта. І вилітає на поля. Трудиться Карпатка до пізнього вечора. Вбирає в себе енергію сонця і трав та повертається додому. Хоча іноді відлітає від нього аж на 3 кілометри! Та все-одно знаходить дорогу. Поспішаючи, хутко приносить дорогоцінний нектар. Завдяки такій працелюбності тільки одна сім’я бджілок, в деяких місцях нашої області, за літо може приносити навіть 50 кг меду.

Навіть коли моросить дощик і на дворі температура всього +15 градусів, то Карпатка сумлінно трудиться. Хоч, до прикладу, українська степова бджола в таких природних умовах навіть не вилітає.

– Карпатські бджоли наділені цілим комплексом цінних біологічно-господарських ознак порівняно з іншими. Вони стійкі до нозематозу (хвороби бджіл), а також використовують мінімальні можливості для збирання нектару. До прикладу, якщо порівняти їх із сестрою Карнікою, то карпатська бджола розпочинає збирати нектар при концентрації цукрів біля 8%, а Карніка – 13-14%. А ще легко переходять з одного медоноса на інший, – розповідає пасічник.

Одна із найважливіших робіт на пасіці – це відбір маток у кліточки Василя Гайдара. Більшість вуликів на цій території – нуклеуси, тобто шлюбні вулики. Із них матка вилітає на побачення із трутнем. І повертається із тим запасом сім’я, яке буде використовувати усе своє життя.

Цікавим є те, що за однією маткою може летіти сотня трутнів, але досягає її тільки найсильніший, а можливо і той, кого вона бажає.

Взимку біля пасіки також потрібно працювати. Бджоли – це не мухи, які впадають у сплячку. Взимку вони просто ведуть неактивний спосіб життя і поїдають мед. А ось улітку левова частка вуликів пана Гайдара «кочує» по карпатських селах. «Кочівля» вуликів – це перевезення будиночків комах якомога ближче до медоносів – полів із медоносними рослинами. Найчастіше – це Закарпаття та Львівщина.

Пасічник, який хоче зібрати якнайбільше меду за сезон, змушений возити своїх бджілок по різних полях. Адже одна трудівниця продуктивно літає в радіусі 2 кілометрів від свого будиночка. Перед відльотом комаха бере певну кількість корму, і що довша дорога, то більше вона споживає вже виробленого меду. Тому пасічники вдаються до хитрощів і привозять своїх трудівниць якомога ближче до медоносу. Тож залежно від того, де «паслася» бджола, такий і буде мед: акацієвий, квітковий, лісовий, соняшниковий, гречаний. Кожен із цих видів солодкого продукту має свою, особливу, цінність.

Утім, мед – це не єдине, що виготовляють «Божі мухи» Гайдара. Адже найцінніше – бджолине маточне молочко. Ним комахи, які вирощують потомство, годують своїх малят.

А ще цінна перга – їжа бджілок. Її вони виготовляють із пилку квіток, змочують нектаром і складають у комірки стільників. Перга містить багато мінералів, гормонів, вітамінів та ферментів. І, звичайно, де бджоли, там і віск. І це ті продукти, які є базовими.

Аграрії масово труять бджіл

– Український мед є якісним та конкурентоспроможним. Тому не дивно, що ми є лідерами в Європі за експортом меду, – розповідає Василь Антонович. – Щоправда в Україні є цілий ряд недопрацювань у належній організації. Мова йде як про налагодження виробництва, так і реалізацію товару. У нас стихійний ринок усього: пакетів, продажі меду, безліч експортерів меду, і всі хотіли б якнайдешевше купити та якнайдорожче продати. З аграріями у нас теж проблеми. Вони масово труять бджіл.

Тому бджолярі вимагають якнайшвидшої заборони неонікотиноїдів на території України. Важкі пестициди не тільки забруднюють землю, а й призводять до загибелі бджіл і руйнування медового бізнесу. При цьому фермери за отруєння бджіл залишаються безкарними. За офіційною статистикою, тільки минулого року було отруєно 45 тисяч бджолиних сімей! Ну і плюс згадаймо про таке колосальне захворювання як кліщ варроа Деструктор. Він є переносником близько 20 вірусних захворювань. Тож небезпека на бджіл чатує звідусіль.

Пан Василь розповідає, що «Божі мухи» – це, звичайно, золота жила українського бізнесу, яка, проте, має больові точки. Одна з них – втрата полів для «випасання» смугастих. Обласні адміністрації дедалі частіше почали залучати поля, які досі стояли пусткою. А ще фермери віднедавна використовують такі сорти соняшнику та гречки, які взагалі не виділяють нектару. Та попри всі проблеми бджолина справа на Закарпатті стрімко розвивається.

Для Василя Антоновича бджільництво — це і задоволення, і заробіток. Почавши колись із декількох вуликів, тепер він уже передає досвід дітям та онукам, а також інших охочих навчає. Коли спостерігаєш за цим мудрим чоловіком, який присвятив усе своє життя бджолам, розумієш, що це – величезний вклад.

На мою думку, без таких людей, як пан Василь, світ утратив би свою гармонію з природою. А так одна маленька бджілка дарує світові скільки сонця, тепла, здоров’я і радості, що мимоволі розумієш: життя – це і є сукупність маленьких благ, без яких світ утратив би свої барви.

Христина БІКЛЯН

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах