84619
16:15 5.062019

«Медичне ралі-2019»: на Закарпатті змагаються ті, хто рятує життя. ФОТО

Життя 4734

Протягом трьох днів, 5-7 червня, Закарпаття приймає міжнародні змагання бригад екстреної медичної допомоги. Взяти участь у змаганнях зголосилися 34 бригади з усіх областей України, а також з Угорщини, Румунії, Литви, Латвії, Словаччини, Польщі, Швеції, США.

Торік на Всеукраїнських змаганнях бригад екстреної медичної допомоги у Черкасах саме лікарська бригада Закарпаття стала чемпіонами. Тому на правах переможця наступні змагання відбуваються саме в нашій області.

Локацією для старту «Закарпатського медичного ралі-2019» стала площа Народна. Саме там вишикувалися близько півсотні карет швидкої допомоги.

– У цих змаганнях беруть участь команди-переможці, а також ті, які хочуть повчитися, підвищити свою кваліфікацію. Вони повинні вчитися працювати в екстремальних умовах, знати свою роботу дуже добре, оскільки від неї залежить людське життя, – зазначив директор «Українського науково-практичного центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф Міністерства охорони здоров’я України» Євген Мороз. – Загалом участь у цих змаганнях беруть близько 500 учасників. На переможців чекає право організовувати наступне ралі. Також у нас є ціла система призів, дипломів, грамот. Змагання ми проводимо вже десятий рік поспіль.

Всього лікарі екстреної медичної допомоги матимуть 12 завдань. Серед них – теоретичні та практичні. Але всі – максимально наближені до реальних ситуацій. До початку змагань завдання для всіх – невідомі. Але окрім дорожньо-транспортних пригод, це також можуть бути випадки, коли потрібно надавати допомогу пацієнту в гострому стані, проводити серцево-легеневу реанімацію та опрацьовувати різні травми.

Оцінюватиме роботу бригад спеціальний суддя.

– У нас вже є відпрацьований механізм стандартних завдань, в основу яких покладені сучасні алгоритми надання екстреної медичної допомоги. Затверджені вони законодавством України, – розповідає Віталій Крилюк, головний суддя змагань на Закарпатському медичному ралі-2019. – Виконуючи завдання команда отримує той чи інший бал. Ми підхопили ідею проведення таких змагань з-за кордону. Ця галузь в Україні завжди була недофінансованою і непопулярною серед лікарів. Тож для того, щоб люди зрозуміли суть системи і побачили цих фахівців повинні проводитися такі змагання.

Зокрема Віталій Крилюк розповів, що з цього року в Україні розпочинається реформа екстреної медицини. Спочатку вона зачепить лише п’ять областей: Вінницьку, Донецьку, Одеську, Полтавську, Тернопільську – та місто Київ. Серед змін планують закупівлю сучасного транспорту та обладнання, підвищення зарплатні медикам, які пройдуть нову програму підготовки інструкторів, і покращення роботи диспетчерів.

Обмін досвідом – вагома частина змагань. За словами учасників словацької збірної, яка цьогоріч приїхала до Ужгорода на ралі, рівень медицини між двома країнами істотно відрізняється.

– Майже усе своє життя я пропрацював лікарем швидкої допомоги тут на Закарпатті, – розповідає Руслан Волошин. – Останні п’ять років працюю в Кошіце. Звісно, медицина в Словаччині на щабель вище, ніж в Україні. Це стосується усього: матеріально-технічного забезпечення, зарплат лікарів, відношення до пацієнтів. Хоча протоколи надання екстреної медичної допомоги в Україні та Словаччині майже не відрізняються.

Усі без винятку учасники погоджуються: такі змагання потрібні. Вони допомагають підвищити рівень знань працівників екстреної медичної допомоги.

Христина БІКЛЯН

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
51 медаль і перше загальнокомандне місце привезли закарпатці з чемпіонату України зі змішаних бойових мистецтв
10:15
ВИЙШОВ № 552 НАШОЇ ГАЗЕТИ
10:00
У День Піфагора факультет математики та цифрових технологій УжНУ зібрав 10 тисяч грн для ЗСУ
09:53
У Мукачеві відкрили безпековий освітній простір для студентів
09:32
Життя в новому жилі: організація «Людина у скруті» допомагає створювати шелтери на Закарпатті
09:15
На Закарпатті можуть запровадити графіки відключень електроенергії для для бізнесу та промисловості
08:53
В Ужгороді відкрили 12-ту виставку молодіжного об’єднання «FOCUS GROUP»
08:42
В Ужгороді підбили підсумки першого року імплементації Закону «Про медіа»
19:44
Суддівська спільнота передала придбані за кошти суддів FPV дрони
19:32
Закарпатські підприємиці можуть долучитися до жіночого акселератора «Відважна 2. Масштабування та діджиталізація»
19:14
Всі новини