83625
15:03 27.052019

956-річчя Берегово відзначало гучно: концертами та феєрверком

Життя 4614

Цими вихідними багатонаціональне Берегово відзначало свою чергову річницю. Привітати берегівчан та гостей міста прибули представники закордонних делегацій, міст-побратимів, народні обранці та керівники правоохоронних органів.

Свій день народження Берегово розпочало відзначати ще з п’ятниці, 24 травня. Із самого ранку на центральній площі міста розмістили ярмаркові намети, де пригощали закарпатськими винами та продукцією власного виробництва. Протягом дня ремісники проводили майстер-класи, а діти мали можливість покататися на різноманітних атракціонах.

Попри те, що прогноз погоди не був радісним, всі очікували дощу, запаслися парасольками та теплішим одягом, під час урочистого відкриття вийшло яскраве сонечко – воно ніби скликало гостей до сцени. Відкривав урочистості міський голова Берегова Золтан Бабяк.

– Ми переповнюємось радістю та гордістю, коли бачимо та відчуваємо підтримку великої кількості друзів з усіх куточків світу. Як це часто в житті буває, і добре, і погане трапляється з нами одночасно. Так сталося і з нашим містом, нас не оминуло одне з найбільших проклять ХХІ століття – еміграція. Попри це, незважаючи на труднощі, місту вдається успішно працювати та розвиватися. Я «знімаю шапку» перед тими співвітчизниками, які все-таки не покинули рідний край, а залишилися працювати на рідній землі.

Іштван Торлош, міський голова Будапешта, теж приїхав привітати місто-побратим Берегово з 956-річницею. Зауважимо, що домовленість про побратимські відносини між двома містами підписали у 2017 році: «Берегово, із самого початку свого заснування, є частиною угорської історії. Тому ми, як міста-побратими, розвиваємо та підтримуємо економічні й культурні зв’язки – пишаємося спільною історією наших предків та відкриваємо нові можливості один для одного».

Депутат Європарламенту Андрея Бочкор, корінна берегівчанка, розповіла, що її рідне місто пережило чимало на своєму історичному шляху: монголо-татарське нашестя, битви з турками та героїчні моменти визвольної боротьби Ференца Ракоці ІІ, революції 1848-1849 років.

– Ці випробування зростили волю у місцевого населення, зробили регіон багатонаціональним, створили ареал толерантності та мирного співіснування. Зараз ми бачимо процвітаюче та розвинене місто – із власним інститутом, театром та насиченим культурним життям – ми дали світу чимало видатних особистостей. Цим варто пишатися!

«Десять-двадцять років тому місто було в досить скрутній ситуації», – згадав Василь Брензович, голова ГО «ТУКЗ – КМКС», – і не тільки економічно, головні будівлі міста були в не найкращому стані, потребували значних реконструкцій. Зараз неозброєним оком можна побачити, які позитивні зміни відбулися у місті».

Василь Брензович зауважив, що для забезпечення процвітаючого майбутнього Берегова потрібно зберегти мир у цьому багатонаціональному та поліконфесійному місті. Разом з тим, для розвитку міста потрібно й надалі звертати увагу на об’єкти культурної спадщини, розвивати спорт. Саме тому, завдяки угорському фінансуванню, ще протягом цього року буде закладений наріжний камінь для майбутнього будівництва спортивного комплексу та басейну в Берегові.

Після численних привітань гостей, за організації ГО «Про культура субкарпатіка», на сцені відбулося інсценування історичних подій – куруци підняли стяги Ракоці. Так, 21 травня 1703 року у Варієві та околицях відбулося перше розгортання прапорів куруців, що стало початком визвольної боротьби Ракоці.

Протягом усього вечора свою майстерність демонстрували музичні та танцювальні ансамблі, а родзинкою святкування став запальний концерт гурту «Margaret Island» та феєрверк.

Вікторія КОПИНЕЦЬ

ВІДЕО: Дмитро МИСЬ

 

 

 

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
В Ужгороді говорили про потенціал міст України та Словаччини
18:13
У Мукачеві, у зв'язку з ремонтом, з 18 квітня по 1 травня обмежать рух автомобілів по вулицях Університетська та Перемоги
16:12
Громада Закарпаття співпрацюватиме із громадою Донеччини
15:51
Набір до патрульної поліції Закарпаття триває
15:31
Десятьом громадянам України обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою без можливості внесення застави
15:19
На Закарпатті двоє підлітків вели до кордону чотирьох порушників
14:53
Міжнародна наукова конференція на факультеті міжнародних економічних відносин в УжНУ
14:43
У Мукачеві завершується прийом заявок на участь у конкурсі піаністів
14:20
Закарпатській судовій охороні провели практичне заняття щодо виявлення зброї
13:50
Задушив до смерті: ужгородець, якого підозрюють у вбивстві мешканки Київщини, перебуватиме під вартою
13:36
Всі новини