83590
14:22 27.052019

Останній дзвоник у Великій Доброні: сльози щастя та прощання з рідною школою

Життя 6128

У п’ятницю, 24 травня, у Великодобронській загальноосвітній школі І-ІІІ ступенів, що на Ужгородщині, відбулося святкування останнього дзвоника – 30 випускників навчального закладу востаннє ступили на поріг рідної школи в якості учнів.

На традиційне свято запросили чимало високоповажних гостей. Серед них: Василя Брензовича, голову ГО «ТУКЗ – КМКС», народного депутата України, Мігая Беке, першого заступника Генерального консула дипломатичної місії Угорщини в місті Берегове, Марію Беркец, консула Генерального консульства Угорщини в місті Ужгород, Йожефа Баторі, депутата Закарпатської обласної ради, Єву Раті, заступника голови Ужгородської районної державної адміністрації.

Йожеф Кантор, директор великодобронської школи, привітав учнів, батьків та вчителів закладу із закінченням 2018-2019 навчального року. Він зауважив: хоч таке свято відбувається з року в рік, проте для випускників воно стане останнім – наступного разу, через роки, вони приведуть сюди уже власних дітей.

«Завершується цікавий рік: ми провели масштабну реконструкцію, яка почалася ще влітку і тривала протягом усього навчального року. За це ми щиро вдячні уряду Угорщини – адже саме вони виділили значні кошти для ремонтних робіт, Василю Брензовичу та Ілдиці Орос – за можливість подати грантову заявку та всебічну підтримку. Крім того, у нас почали запроваджувати програму «Нової української школи» та провели табір «БомбеЗНО» для підготовки учнів до зовнішнього незалежного оцінювання з української мови», – розповів директор.

Після теплих слів Йожеф Кантор вручив переможцям районних та обласних олімпіад заслужені грамоти. Так, учні школи виявилися багатогранними й талановитими, адже здобували перші місця не тільки у різнопланових культурних та мистецьких конкурсах, а й на олімпіадах із хімії, фізики та математики.

У свою чергу, Василь Брензович зауважив, що протягом останніх років Велика Добронь зайняла свою нішу як освітній центр угорської громади Закарпаття.

– Це показує й велика кількість грамот, які сьогодні отримали школярі, – далеко не всі школи можуть похизуватися такими успіхами своїх учнів. Разом із тим, у Великій Доброні функціонує реформатська гімназія, а з осені й професійно-технічне училище.

Пан Брензович також додав, що завершення школи, випускний – це поворотний момент у житті кожної дитини: «Я пережив ці моменти як учень, викладач, а потім і батько. Ми всі розуміємо, що це період змін, однак у ваших серцях є місце для смутку – ви не знаєте, як складеться ваша доля. Зараз світ змінився, у вас більше шансів самостійно обрати для себе шлях. Проте я переконаний, що це має відбуватися на тій мові, яку ви вважаєте рідною. А ми у свою чергу, до останнього відстоюватимемо своє право навчатися та спілкуватися рідною мовою».

Єва Раті теж привітала цьогорічних випускників та їхніх учителів, без чиєї сумлінної роботи діти б не отримали всі ті знання, які їм знадобляться у майбутньому.

Згідно з традицією великодобронської школи випускники передали «естафету» десятикласникам: дали настанови на наступний рік та віддали на зберігання «стрічки випускників», які тут збирають понад 40 років. На завершення святкування випускники навчального закладу привітали своїх вчителів та подякували за старання і терпіння впродовж років.

Вікторія КОПИНЕЦЬ

ВІДЕО: Дмитро МИСЬ

 

 

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах