82970
13:26 20.052019

Ніч у Закарпатському скансені: цікаво та колоритно

Життя 3554

Схил Замкової гори, місячне світло, весела музика і божественні аромати… Час тут ніби зупинився. Він легко і без зусиль переносить гостей музею в старе село.

У Закарпатському скансені, де розміщено понад тридцять унікальних архітектурних пам’яток, провели акцію «Ніч у музеї». Відбулася вона із суботи на неділю – 18-19 травня. У ній взяли участь сотні жителів обласного центру.

«Ніч у музеї» – міжнародна акція, основна мета якої показати ресурс, можливості та потенціал сучасних музеїв, а також залучити до музеїв молодь. Уперше вона була проведена в Берліні в 1997 р., а згодом завоювала популярність у всіх головних європейських столицях.

Нічні відвідини щороку приурочують до Міжнародного дня музеїв, який відзначають 18 травня. Це єдиний день у році, коли музеї відкривають свої двері вночі.

Вже кілька років поспіль Ужгород приєднується до цієї акції на офіційному рівні. Щоправда цьогоріч нічну розважальну програму підготував тільки Закарпатський музей народної архітектури та побуту.

Для гостей свята провели тематичні екскурсії всіма локаціями музею, де вони мали можливість ближче познайомитись з історією рідного краю. Десятки ужгородців взяли участь у тематичних майстер-класах, які підготував із цієї нагоди скансен.

– 18 травня весь світ відзначає Міжнародний день музеїв, а останніми роками надзвичайно популярною стала акція Ночі в музеях, що так подобається відвідувачам, – розповідає завідувачка відділу науково-освітньої роботи Закарпатського музею архітектури та побуту Тетяна Сологуб-Коцан. – Цього дня заходи на території музею тривають із ранку до пізньої ночі.  Розпочалося святкування з архієрейської служби в Шелестівській церкві. До речі, сьогодні також відзначаємо 10-ту річницю з дня відновлення проведення богослужінь у нашій церкві. Протягом дня відвідувачі долучалися до наших денних заходів: насолоджувалися виступами учасників фестивалю «Веселковий передзвін», займалися гончарством у музейній гончарній майстерні, розписували тарілки,  виготовляли іграшки, дегустували екопродукцію з Турянської долини, вчилися ковальству та брали участь у інших атракціях. А зараз настав час для нашої вечірньої програми. До уваги відвідувачів – фольклорно-етнографічний ансамбль «Лемківчанка» із с. Зарічево Перечинського району (художній керівник – Марія Низовець), що представить традиційні лемківські пісні. Насолоду від краси та барв закарпатського народного одягу можна буде отримати, подивившись фольк-дефіле «Танець часу» у виконанні наших неймовірних друзів – Заслуженого академічного Закарпатського народного хору (керівник Наталія Петій-Потапчук).  Пізнати традиції одягу наших предків допомагатиме директор музею Василь Коцан, який розповість чимало цікавинок про жіноче та чоловіче вбрання закарпатців.

Коли музей поринув у таємничі сутінки, всі разом запалювали разом із джазовим ансамблем «Пап-джаз-квартет» під керівництвом заслуженого працівника культури України Віллі Папа. «Пап-джаз-квартет» неодноразово ставав лауреатом багатьох вітчизняних та закордонних музичних форумів і є улюбленцем публіки. Спеціальним гостем музейного свята став Оркестр радості Ватага. Відвідувачі музею запалювали під відомі хіти в інтерпретації Оркестру.

Тож «Ніч у музеї» пройшла в Ужгороді з аншлагом і на ура! Відвідувачі насолодилися неповторною атмосферою дійства та отримали незабутні емоції.

Христина БІКЛЯН

 

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах