82802
14:23 17.052019

В Ужгороді та Мукачеві запрацює велопатруль

Життя 7226

Вже незабаром вузенькі вулички Ужгорода та Мукачева патрулюватимуть поліцейські на велосипедах. Перш ніж пересадити правоохоронців на двоколісні, провели навчання. П’ять днів експерт зі Львова вчив будові велосипеда та особливостей патрулювання на такому виді транспорту.

– Навчання потрібне, щоб патрульні, які несуть свою службу на автівці чи пішки, доповнили арсенал своїх транспортних засобів ще й велосипедом. Аби вони професійно це вміли робити, навчаю їх цьому я, – розповідає інспектор патрульної поліції Львівської області, лейтенант поліції Олександр Футрик. – Минулого року я проходив навчання як інструктор у Києві. Тож тепер радо ділюся своїми знаннями. Навчання триває п’ять днів із 9.00 до 16.00. Перш за все я вчу патрульних вправно керувати велосипедом, а також додаю спеціальні вправи, які потрібні саме для поліцейського. Йдеться про те, як поводитися з велосипедом при затриманні порушників, як із ним ефективно вправлятися при перенесенні через сходи та певні перешкоди, а також як його використовувати як спецзасіб.

Інструктор розповідає, у велосипеда багато переваг. Насамперед – це його мобільність. Тобто у поліцейських з’являється можливість патрулювати ті місця, де на автівці заїхати неможливо, а пішки – це буде надто довго.

Поки навчання пройшли одинадцятеро полісменів.

Речниця патрульної поліції Закарпаття Марія Туряниця зазначила, що велопатрулі працюватимуть по двоє у містах Ужгород та Мукачево. Патрулюватимуть у парках, у місцях, де відбувається велике скупчення людей (під час різномантіних велозаїздів), або ж для підтримки правопорядку в центрі міста. Велосипеди патрульних обладнані світловідбиваючими елементами, відсіками для адміністративних матеріалів та інших, необхідних для роботи речей.

Матеріально-технічної бази для роботи вистачає, чого не скажеш про самих працівників патрульної поліції. Варто зазначити, що триває набір у лави полісменів.

Самі ж поліцейські навчанню раді. Кажуть, так будуть ближчими до людей. Єдиною перешкодою може бути погода. Взимку на двоколісних не поїздиш. Тому патрулюватимуть тільки теплої пори року.

– Ми навчилися багатьом цікавим тактичним прийомам. Найперше, як не отримати травми, як співпрацювати з людьми, а ще як тримати рівновагу, – розповідає сержант патрульної поліції Василь Мельникович.

Сама методика патрулювання на велосипеді запозичена з Канади, де велопатрульні мають стаж такої роботи близько 20 років.

Поки що велопатруль працюватиме у теплу пору року з 7.00 години ранку до 19.00 години вечора у суботу та неділю.

Христина БІКЛЯН

ВІДЕО: Дмитро МИСЬ

 

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах