8237
10:19 13.062016

В Ужгороді зустрілися провідні неврологи та нейрохірурги зі всієї України. ФОТО

Життя 3270

В Ужгороді відбулася прес-конференція організаторів та учасників Десятої ювілейної науково-освітньої Школи клінічних нейронаук «Карпатські читання». Конференція вже вдесяте зібрала потужний склад провідних фахівців в галузі неврології та нейрохірургії.

IMG_8591

Проф. Володимир Смоланка, ректор УжНУ розповів: «Конференція – цього року ювілейна – це вдалий освітній проект, адже основою конференції є лекції провідних фахівців з різних питань діагностики і лікування порушень мозкового кровообігу. Найважливіше – ми об’єднуємо фахівців різних спеціальностей. Бо інсульти – проблеми не лише неврологів, а і сімейних лікарів, нейрохірургів, судинних хірургів, анестезіологів, терапевтів і реабілітологів. Ми звертаємо увагу на ті аспекти, які донедавна вважалися білою плямою і не настільки розроблені, як у країнах Західної Європи. Саме ця мультидисциплінарність, вважаю, і є найбільшим надбанням конференції». Навчання, обмін досвідом, практичні майстер-класи, вуличні акції «стоп інсульт» – все це потрібно нашим фахівцям і пацієнтам».

Українська асоціація боротьби з інсультом є членом відповідної світової організації, співпрацює з європейськими об’єднаннями. «Мені приємно, що УжНУ вже 10 років долучається до проекту асоціації і думаю, що наша співпраця може бути взірцем науково-практичної співпраці освітніх і медичних закладів з громадськими організаціями», – каже Володимир Смоланка.

Марина Гуляєва, очільниця Всеукраїнської громадської асоціації “Українська асоціація боротьби з інсультом” додала: «У боротьбі з інсультом об’єднуються науковці, населення, практикуючі лікарі. І тільки в цій співпраці ми зможемо досягти найкращих результатів. Тому ми також вдячні УжНУ та особисто ректору професору Володимиру Смоланці, бо його внесок у цю справу просто неоціненний».

Голова комісії з підготовки нейрохірургів Української асоціації нейрохірургів, Президент Всеукраїнської громадської асоціації боротьби з інсультами професор Микола Поліщук зауважив: «Я теж хочу подякувати провідному нейрохірургу не тільки України, а й світу Володимиру Івановичу Смоланці і ректорату УжНУ за можливість проводити тут конференцію. Закарпаття і раніше вирізнялося меншою поширеністю інсультів, меншою смертністю, добре організованою допомогою. УжНУ – напевно перший університет, який звернув увагу на те, що гіпертонічна хвороба може залежати від води і вживання їжі. Саме закарпатці виявили, що тривале споживання мінеральної води може призводити до гіпертонічної хвороби. Тут же доведено і те, що побутові, культурологічні, психологічні фактори також впливають на хворобу та реабілітцію».

За словами Миколи Поліщука, вуличні акції «Стоп, інсульт», які постійно відбуваються і у рамках «Карпатських читань» допомогли людям зберегти здоров’я і навіть життя. Адже 37 % із тих, хто фактично випадково виміряв тиск під час акції, взнали про наявність у себе гіпертонічної хвороби, а отже зрозуміли, що тиск потрібно регулювати і тим самим запобігати ризику інсульту. Кожен третій гіпертонік в Україні не приймає регулярно ліки, а отже не убезпечує себе від інсульту. «Ми першими провіели великий конгрес не тільки з лікування, а з ребалітації хворих після інсульту, реадаптацію їх до побуту, саме тут в Ужгороді, – каже М. Поліщук. – У Європі вже давно це провідний напрям розвитку медицини, адже якісне життя того, хто переніс інсульт, залежить не лише від операції, а від подальших дій як медперсоналу, так і близьких».

Професор також підсумував, що Закарпаття — край, який сприяє навчанню учасників конференції, а разом з тим і їх відпочинку та культурному збагаченню.

Школа клінічних нейронаук «Карпатські читання» – одна з найцікавіших і важливих медичних подій Західного регіону. Кожний рік в рамках заходу проводяться тематичні засідання: школа доказової медицини, школа реабілітації, школа об’єктивної неврології, фахові освітні лекторії та наукові семінари. Мультидисциплінарні та міждисциплінарні формати збагачують професійний досвід фахівців і відповідають сучасним європейським принципам безперервної фахової медичної освіти.

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах