82103
15:13 10.052019

Всі підводні камені цьогорічного ЗНО або чого чекати закарпатським абітурієнтам

Життя 3746

За кілька тижнів розпочнеться основна сесія ЗНО. І для тисяч абітурієнтів – це без перебільшення найважливіший етап усього їхнього періоду навчання у школі. Чому найважливіший? Все дуже просто – саме ЗНО і визначить долю кожного абітурієнта. Для абсолютної більшості випускників – це ворота у студентське життя, шлях до здобуття вищої освіти та подальшої багатообіцяючої кар’єри.

Головні акценти у цьому питанні ексклюзивно для «Карпатського об’єктива» виділила Ірина Осадча – заступник директора Івано-Франківського регіонального центру оцінювання якості освіти. Так, пані Ірина зазначила, що в Закарпатській області кількість зареєстрованих осіб для проходження ДПА (у форматі ЗНО) – 12126 чол., із них обрали тестування з предметів «українська мова та література» – 11680 осіб, «математика» – відповідно 2772 особи і «історія України» – 8638 осіб.

Надзвичайно важливо дотримуватись певних правил, щоб не провалити тест. Зокрема, абітурієнта можуть не допустити до складання іспиту, якщо у нього відсутній сертифікат ЗНО, документ, що засвідчує особу та запрошення-перепустка. Також якщо учасник тестування кардинально змінив зовнішність та його важко впізнати, він може не отримати допуск.

Відсторонити абітурієнта вже під час проведення ЗНО можуть за таких обставин: користування мобільним телефоном, планшетом, смарт-годинником чи іншими засобами зв’язку, збереження та передавання інформації.

Кожен зареєстрований учасник має право пройти тести щонайбільше з чотирьох навчальних предметів. Загалом зовнішнє незалежне оцінювання відбуватиметься з одинадцяти навчальних предметів:

21 травня – ЗНО з математики

Випускники закладів загальної середньої освіти, а також учні закладів профтех- та вищої освіти, які цьогоріч здобудуть повну загальну середню освіту, можуть обрати математику для проходження державної підсумкової атестації у формі зовнішнього незалежного оцінювання. Сертифікаційна робота з математики – це 33 завдання різних форм: 20 завдань із вибором однієї правильної відповіді, 4 – на встановлення відповідності, 6 – відкритої форми з короткою та 3 завдання – з розгорнутою відповіддю.

23 травня – ЗНО з української мови і літератури

Кожен, хто цього року здобуває повну загальну середню освіту, має обрати українську мову і літературу, як обов’язковий предмет для проходження ДПА у формі ЗНО. Сертифікаційна робота з української мови і літератури – це 58 завдань різних форм і складається з трьох частин: «Українська мова» – 33 завдання, «Українська література» – 24 завдання і «Власне висловлення» – одне завдання відкритої форми з розгорнутою відповіддю.

27 травня – ЗНО з іспанської, німецької, французької мов та 28 травня – ЗНО з англійської мови.

Для перевірки знань із будь-якої іноземної мови завдання складається з основи та передбачає створення учасником ЗНО власного висловлення (особистого чи офіційного листа) відповідно до запропонованої комунікативної ситуації. За його виконання учасник може набрати від 0 до 14 балів. Оцінювання відбуватиметься за 7 критеріями. Аудіювання в ЗНО з англійської – нововведення 2018 року, і минулорічні абітурієнти зустріли його без особливого ентузіазму. З усього часу, що відведений на ЗНО з англійської, 30 хвилин присвячені саме аудіюванню. Загалом у розділі 16 питань, для яких аудіо програватиметься двічі.

30 травня – ЗНО з фізики

Сертифікаційна робота з фізики налічує 38 завдань різних форм. 24 завдання з вибором однієї правильної відповіді, 4 – на встановлення відповідності («логічні пари») і 10 – відкритої форми з короткою відповіддю. Дізнатись результати ЗНО з фізики можна на інформаційних сторінках учасників до 13 червня, після завершення складання іспиту.

4 червня – ЗНО з історії України

Сертифікаційна робота з історії України налічує 60 завдань різних форм і складається з двох частин: 30 завдань – «Історія України ХХ – початку ХХІ ст.» та 30 завдань – «Історія України від найдавніших часів до кінця ХІХ ст.» Результати зовнішнього незалежного оцінювання з історії України розміщуватимуться на інформаційних сторінках учасників до 24 червня.

6 червня – ЗНО з біології

Сертифікаційна робота з біології налічує 48 завдань різних форм. 36 із них – із вибором однієї правильної відповіді, 8 – на встановлення відповідності та 4 – з вибором трьох правильних відповідей із трьох груп запропонованих варіантів відповідей. Результати зовнішнього незалежного оцінювання з біології оприлюднять на інформаційних сторінках учасників до 19 червня.

11 червня – ЗНО з географії

Сертифікаційна робота з географії налічує 56 завдань різної форми. До неї увійдуть 36 завдань із вибором однієї правильної відповіді, 6 – на встановлення відповідності, 8 – відкритої форми з короткою відповіддю та 6 – із вибором трьох правильних відповідей із семи запропонованих варіантів. Дізнатись результати ЗНО з географії можна буде на інформаційних сторінках учасників до 24 червня.

13 червня – ЗНО з хімії

Сертифікаційна робота з хімії налічує 52 завдання різних форм. З них 36 завдань – із вибором однієї правильної відповіді, 6 – на встановлення відповідності та 10 – відкритої форми з короткою відповіддю.

При визначенні результатів ЗНО за шкалою 100–200 балів враховуватиметься тестовий бал, отриманий за виконання всіх завдань сертифікаційної роботи. Також встановлять поріг «склав / не склав» – мінімальний тестовий бал, який за виконання сертифікаційної роботи може отримати учасник із мінімальним рівнем знань.

Результати тестів із трьох предметів зарахують як державну підсумкову атестацію (ДПА) – оцінки за них підуть в атестат. Йдеться про такі предмети:

  • українська мова й література;
  • на вибір – математика або історія України (ХХ – початок ХХІ століття) ;
  • на вибір – математика, історія України (увесь період), англійська, іспанська, німецька, французька мови, біологія, географія, фізика, хімія.

Склавши ЗНО, випускник зможе отримати атестат, а йти у виш чи ні – вибір за ним.

Багато абітурієнтів та їхніх батьків переймаються питанням аудіювання з англійської мови, яке було вперше запроваджене минулого року. Так, цьогорічна випускниця – ужгородка Наталія Томашук поділилися своїми переживаннями з цього приводу. На її думку, для аудіювання потрібно як мінімум для кожного абітурієнта передбачити хорошої якості навушники, адже зовнішні звуки можуть перешкодити виконанню цього завдання. І з її думкою погоджується більшість цьогорічних випускників. У свою чергу МОН та Український центр оцінювання якості освіти обіцяють врахувати минулорічні помилки у цьому питанні.

Також нагадуємо всім, що 3 травня стартувала реєстрація для участі в додатковій сесії зовнішнього незалежного оцінювання (ЗНО) в 2019 році і триватиме вона до 20 травня.

Право на реєстрацію в цей період мають учасники війни на Донбасі, жителі тимчасово окупованих територій чи населених пунктів, де органи державної влади тимчасово не здійснюють своїх повноважень, а також ті, котрі переселилися з таких населених пунктів і не зареєструвалися для участі в основній сесії ЗНО. Право на реєстрацію мають і ті, хто перебуває у в’язницях чи СІЗО, а також учні, котрі мають проходити державну підсумкову атестацію у формі зовнішнього оцінювання, але з поважних причин не змогли зареєструватися в основний період реєстрації.

Юрій КОПИНЕЦЬ

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах