80806
14:33 24.042019

З початку цього року на Закарпатті зареєстровано 1628 випадків кору

Життя 2523

У рамках Всесвітнього тижня імунізації, який проводиться щорічно в останній тиждень квітня, в Закарпатській ОДА розповіли про вакцинацію населення, а також спалах кору, який розпочався в області ще у 2017 році.

– Імунізація дозволяє врятувати мільйони життів і є одним із найбільш економічно успішних та вигідних заходів профілактики захворювань у всьому світі, – наголосила Вікторія Тимчик, завідувач відділу епідеміологічного нагляду та профілактики інфекційних захворювань ДУ “Закарпатський обласний лабораторний центр МОЗ України”. – Проте, за результатами ВООЗ і досі близько 20 млн дітей по всьому світу не мають щеплень. Недостатня кількість вакцин у минулі роки і велика кількість відмов дітей від щеплень, а також активна антивакцинальна компанія, призвела до того, що в нашому регіоні та в цілій Україні сформувався значний прошарок осіб, які не вакцинувалися. Тому ті інфекційні захворювання, які ми можемо стримувати шляхом вакцинації, зараз отримали усі комфортні умови для виникнення і подальшого поширення.

Зрив вакцинації якраз і спровокував спалах кору, який в області розпочався ще з 2017 року. І в 2018 році ми зареєстрували рекордні 4 тис. 653 випадки кору. Останній раз таку кількість кору ми реєстрували у 70-роках.

При тому 70% з тих, що захворіли не мали жодного щеплення. Тобто вони були без жодного захисту. Найбільше таких осіб виявилося серед дитячого населення (від 1-4 роки, 5-9 років).

Зараз Закарпаття знаходиться на 12 місці за таблицею зареєстрованих випадків кору серед міст України. З початку цього року в області зареєстрували 1628 випадків кору. Найбільше випадків в Ужгороді та Ужгородському районі.

У свою чергу головний лікар ОКІЛ, обласний експерт ДОЗ ОДА зі спеціальності «інфекційні хвороби», Михайло Поляк розповів що нині область забезпечена вакцинами на 140%. Тобто, є усі можливості для того, щоб діти пройшли вакцинацію.

– Станом на 1.04.19 нам було завезено 273 тис 529 доз імунобіологічних препаратів. А це говорить про те, що ми маємо можливість привити не тільки тих дітей, які мають вакцинуватися за планом, але й тих, які своєчасно не пройшли щеплення, – наголосив Михайло Поляк. – Крім дітей, ми маємо щепити і дорослих кожні 10 років. Для них у нас також є достатня кількість вакцин. За підсумками першого кварталу 2019 року загальний обсяг профілактичних щеплень в цілому по регіону тільки на 16%. А щоб забезпечити колективний імунітет має бути щеплено щонайменше 95%. Найгірше щеплення проходить на Хустщині, Великоберезнянщині, Чопі. Наразі в області офіційно зареєстровано 700 відмов від щеплення.

Варто зазначити, що минулоріч в області померло від кору двоє дітей. Цьогоріч, на щастя, летальних випадків зареєстровано не було.

За словами спікерів заходу, зокрема заступника головного лікаря ОДЛ, обласний експерт ДОЗ ОДА зі спеціальності «педіатрія» Михайла Радя, у суспільстві побутує міф, що індійська вакцина – неякісна. А це зовсім не так. Можливо, організм більш чутливо реагує на неї і вона більш жорстка, ніж вакцини європейського виробництва, але цей імунобіологічний препарат також проходить потужний контроль.

– Кір – це інфекція, яка передається і є дуже високо контагіозною. Перебіг її буває дуже різним. Бувають ускладнення у формі пневмоній та енцефалітів. Кір не лікується. Ми можемо тільки знімати симптоми. Але безпосередньо на вірус кору впливу нема. Тому стаються летальні випадки.

Тим не менш, захворювання на кір прогресує не тільки в Україні, але й у Європі. Минулоріч там захворіли 82 тис. людей. Кір зареєстрували у 47 країнах. Тому ВООЗ наголошує, що єдиний метод профілактики – це щеплення.

Христина БІКЛЯН

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах