80706
13:26 23.042019

В Ужгороді обговорили ситуацію з виявленням вірусів сказу та африканської чуми свиней

Життя 4600

Сьогодні, 23 квітня, в обласному центрі провели брифінг на тему епізоотичної ситуації зі сказу тварин та африканської чуми свиней на території Закарпаття.

Начальник Головного Управління Держпродспоживслужби у Закарпатській області, Іван Гуледза, зауважив, що протягом 2017-2018 років у краї спостерігалася досить нестабільна ситуація щодо вірусу африканської чуми свиней: «Оскільки Закарпаття має спільний державний кордон з чотирма європейськими країнами, то при будь-якому випадку інфекції ми потрапляємо до їхнього поля зору. Тому максимально намагаємося виявити райони, де потреба у вакцинації є найбільшою».

Так, у 2018 році в області виявлено 11 випадків вірусу африканської чуми свиней у дикій фауні. Проте, спільними силами Державної служби надзвичайних ситуацій та лісового господарства проводили заходи з недопущення поширення вірусу в населені пункти.

З початку 2019 року випадків захворювання на африканську чуму свиней виявлено не було, хоча зафіксовані 3 перехідні неблагополучні пункти з 2018-го року – Берегівський, Перечинський та Тячівський райони. Вони були оздоровлені протягом березня.

Додамо, що вакцинації та лікувальної методики проти вірусу африканської чуми свиней поки немає. Саме тому профілактична робота з недопущення поширення вірусу має проводитися максимально широко, інформуючи суб’єктів господарювання шляхом проведення семінарів та навчання для забезпечення високого рівня біобезпеки та недопущення поширення недуги.

Щодо сказу, то з 2012 року на території області та в інших областях, які межують з державами Євросоюзу (зокрема Польщею та Угорщиною) проводиться вакцинація лисиць та інших диких м’ясоїдних тварин проти сказу шляхом розповсюдження приманок з вакциною за допомогою авіатранспорту.

Відповідно до плану основних протиепізоотичних заходів на території області проводиться щорічна вакцинація собак і котів проти сказу. Протягом 2018 року провакциновано понад 95 тисяч собак та 15 тисяч кішок. Крім того, цьогоріч виявлено всього 16 позитивних результатів при дослідженні патологічних матеріалів, в тому числі 12 від лисиць, 2 від великої рогатої худоби, по одному від собаки та кішки.

Юлій Шимон, начальник управління безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини розповів, що проводиться й преоральна вакцинація диких м’ясоїдних тварин поза населеними пунктами на площі понад 10 тисяч квадратних кілометрів (крім лінії державного кордону та водоймищ). Згідно угоди, підписаної з Угорщиною, розповсюджується 190 тисяч доз преоральної вакцини на території 9 районів, по угоді з Польщею – 65 тисяч доз.

Вікторія КОПИНЕЦЬ

ВІДЕО: Дмитро МИСЬ

 

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
На Ужгородщиі піротехніки знищили ручну гранату
11:33
Незаконне будівництво на комунальній землі у Сваляві: прокуратура через суд хоче скасувати право приватної власності на нерухомість
11:10
На Берегівщині горів житловий будинок
10:46
На пожежі в Ужгороді травмувалось двоє людей
10:15
Заслужений академічний Закарпатський народний хор виступив у Берегівському театрі
09:48
Закарпатські митники не дозволили вивезти старовинні предмети
09:32
75 700 грн на лікування 4-річного Данила Кравченка зібрали під час благодійного аукціону в Ужгороді
09:21
В Ужгороді поліція затримала зловмисника, який у себе в квартирі задушив 23-річну жительку Київщини
09:03
За 5000 доларів США переправили до Словаччини військовозобов’язаного – на Закарпатті затримали організаторів
08:53
Краєзнавчий музей Перечина поповнився новими експонатами
08:39
Всі новини