80648
16:44 21.042019

У Перечині освятили вербу. Фото

Життя 3807

Сьогодні, 21 квітня, у християн східного обряду – Вербна неділя. Вербна неділя (лат. Dominica in Palmis de passione Domini) – неділя, яка припадає за 7 днів до Великодня.

Великий Тиждень, який ще називається Страсним, розпочинається Вербною неділею. Багатьма мовами світу вона називається Пальмовою неділею – з огляду на гілки пальм, що їх стелили на дорогу під час входу Господа Ісуса до Єрусалиму. Однак на слов’янських територіях, де пальми не ростуть, а весна настає з цвітіння верб, то пальмові гілки люди замінили вербними, які починають зеленіти і цвісти, та відповідно і назва свята змінилася: білоруською – Вербніца, болгарською – Цветніца, сербською – Цвети, словацькою – Квітна неділя (у деяких місцевостях України Вербну неділю також називають Квітною). Для закарпатців ця неділя є Вербною, Цвітною або ж Шутковою. Люди несуть до церков гілочки верби (ще кажуть «котики», «мицьки», «шутка»). Після Служби Божої священики проводять обряд освячення.

Погода цього дня у Перечині на диво весняна, тепла, сонячна, без вітру. До греко-католицької церкви Святого Миколая Чудотворця прийшло багато вірників з дітьми. Святкову Літургію відправив настоятель храму отець Мирослав.

Після Служби Божої відбулося освячення вербових гілок та мированя.

Дорогою додому люди ішли на дільниці, аби взяти участь у голосуванні.

– 21 квітня 2019 року точно увійде в історію України, адже обираємо шостого Президента. Окрім виборів, у нас Вербна неділя, а у римо-католиків – Пасха, – зауважила Світлана Михайлівна.

Освячену вербу перечинці ставлять за ікону або у вазу для квітів, але води не наливають.  Пані Марта розповіла кореспонденту «Карпатського об’єктива», що дотримується звичаю предків і членів своєї родини злегка ударяє вербовою гілкою, примовляючи: «Не я б’ю – верба б’є, за тиждень Великдень». Вважається, що мицька має магічну силу і захищає хату та обійстя від грому й пожежі.

Завтра настає Страсний тиждень. За традицією, протягом наступних трьох днів закарпатці прибирають свої оселі, миють, чистять, фарбують. З четверга печуть паски, книші, тістечка, розмальовують писанки, готують великодні страви.

Тетяна Грицищук, фото автора

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах