80295
17:48 16.042019

Як живеться українцям в Африці. Досвід одного закарпатця

Життя 65666

У Гані, країні Західної Африки, живе чимало українців. Хтось виїхав ще за часів Радянського Союзу, хтось – уже за часів Незалежності. В цій країні, за чисельністю населення меншій від нашої наполовину, українці знаходять не тільки роботу, а й хороший ринок збуту для наших вітчизняних товарів.

Раніше Гану називали Золотим Берегом, адже з півдня країну омивають води Гвінейської затоки Атлантичного океану, а найбільше вона експортує золота, какао, деревини і кольорових металів. Натомість імпортує паливо, продукти харчування і промислові вироби.

Африканська країна як ринок збуту

Закарпатець Тарас, який народився і виріс на Великоберезнянщині, зараз має бізнес із продажу в Гані мастил українського виробництва. Його компанія стала офіційним представником і дистриб’ютором у цій країні. Спершу приїхав сюди за контрактом на роботу – відкривати завод, а згодом заснував свій бізнес. Ось уже восьмий рік Тарас проживає в африканській країні зі своєю дружиною, теж українкою, кілька років тому в них народилась донька.

У чужій країні без жодних прав

Закарпатець нам розповів, що, окрім них, українців у Гані дуже багато, в своєї держави давно ніхто нічого не просить, але в усіх них одна величезна проблема – в Гані немає українського консульства.

Тобто, якщо потрібні віза, дозвіл на проживання, переоформлення паспортів, якісь довідки чи просто інформаційна підтримка, українці змушені звертатись у консульство Нігерії. Це навіть не сусідня держава, а треба проїхати тисячі кілометрів на схід, углиб материка, перетинаючи кордони ще двох інших держав.

Та це ще півбіди, головна проблема в тому, що консульство України в Нігерії часто ігнорує звернення українців, що перебувають у Гані, – наголошує закарпатець. Тарас підкреслює, що особисто намагався кілька разів стати на консульський облік у Нігерії, але безрезультатно.

Тарас каже, що познайомився нещодавно із людьми, які приїхали в Гану ще за часів Союзу, але після його розпаду так і не оформили українські паспорти. І громадянство Гани отримати теж не можуть, хіба одружитися з ганцем. І додому повернутися не можуть, і в чужій країні перебувають без жодних прав.

Виборча дільниця за 5 тисяч кілометрів

До того ж, закарпатця обурює, що фактично українці в Гані позбавлені свого конституційного права голосувати. Каже, що Україна забула про своїх громадян в Африці.

Із цілою низкою питань ми звернулися в Міністерство закордонних справ, де нам відповіли, що голосувати українці із Гани можуть в Алжирі. Ну, якщо до Нігерії, за великого бажання, можна ще якось доїхати понад півтори тисячі кілометрів, провівши у дорозі біля 30 годин, перетнувши ще дві країни, то, щоб дістатися до Алжиру, українцям, які забажають проголосувати, доведеться подолати майже 5 тисяч кілометрів.

Але навіть той факт, що українець у день виборів подужає тисячі кілометрів, не означає, що він так просто може проголосувати. Напередодні, ще до 25 березня, йому потрібно було подати заявку особисто, ні про які факси, звичайну чи електронну пошту тут навіть мова не йде. Подавати заяву про включення до реєстру виборців чи щодо неточностей потрібно в консульську установу (1600 км, Нігерія) або закордонну виборчу дільницю (5000 км, Алжир) особисто.

Менше 8% українців змогли узаконити своє перебування в Гані

Щодо того, як діяти, коли консульство Нігерії ігнорує запити українців, в Києві відповіли: «…Щоп’ятниці прийом громадян здійснюється керівником установи. У неробочий та неприйомний час, у вихідні та святкові дні прийом громадян України проводиться у екстрених випадках: втрата паспортних документів, ДТП, арешт тощо. У випадках наявності загрози життю чи загибелі громадяни України можуть звернутися до Посольства на «гарячу лінію».

Водночас, у разі неможливості отримання відповіді на звернення, громадяни мають можливість звернутися до Департаменту консульської служби МЗС України за електронною адресою cons@mfa.gov.ua».

Також у МЗС зазначили, що стати на консульський облік у Нігерії вдалося аж чотирьом громадянам України в Гані. А от за даними поліції, в країні перебуває понад півсотні наших співвітчизників…

Чому Україна забуває про своїх громадян?

Ще в МЗС пояснили: «Особи без громадянства, які постійно проживають у Гані, можуть в’їхати на територію України за наявності візи в їх документі, що виданий уповноваженими органами країни постійного проживання і підтверджує особу та її статус в країні постійного проживання».

Виходить якесь замкнуте коло. Насправді складається враження, що Україна таки забуває про своїх громадян за кордоном.

Оксана ЧОПАК

 

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
З нагоди національного свята Товариство угорської культури Закарпаття організувало в Берегові прем’єрний показ фільму
17:05
Фінал ІІ (міського) етапу футзальних змагань «Пліч-о-пліч всеукраїнські шкільні ліги» в Ужгороді
16:39
«Чути дітей»: у Скансені відкрили виставку дитячих історій про життя під час війни
16:22
Спілка закарпатських угорських багатодітних родин підбила підсумки творчого конкурсу
16:09
Під час профілактичних заходів серед водіїв мототранспорту на Закарпатті зафіксовано ряд порушень
15:55
У селі Бодалово відзначили річницю Угорської революції та визвольної боротьби 1848–1849 років
15:40
У Міжгір’ї розкрили угон автомобіля
15:26
До місцевих бюджетів Закарпаття перераховано понад 1,3 млрд гривень податків
15:15
У Мукачеві провели чемпіонат міста з шахів серед жінок
14:58
У Мукачеві у затриманого наркоторговця вилучено понад 200 доз «товару»
14:47
Всі новини