80156
13:40 17.042019

Хуст прикрасили величезні диво-писанки

Життя 11970

П`ять десятків писанок висотою в один метр стали справжньою окрасою передвеликоднього міста над Тисою.

15 квітня тут стартував районний конкурс-виставка під назвою “Писанкове мереживо Хустщини”. Неординарну експозицію відкрили просто неба біля пам`ятника Тарасові Шевченку перед адмінбудівлею Хустської райдержадміністрації. Унікальні експонати милуватимуть око хустян та гостей міста протягом трьох днів – з 15 по 17 квітня (з 9.00 до 17.00 за к.ч.).

Ідея ексклюзивної писанкової виставки належить методистам районного методичного кабінету відділу освіти, молоді та спорту Хустської райдержадміністрації Олені Андьол та Вікторії Кір`яновій. До її реалізації долучилися сотні талановитих дітей дошкільного віку, учні загальноосвітніх закладів, позашкільних установ Хустського району, педагоги та батьки. Конкурс проходить у номінаціях “Традиційна писанка”, “Сучасна писанка”, “Кращий арт-об`єкт”, “Приз глядацьких симпатій”. Визначатиме переможців компетентне журі, очолюване завідувачкою райметодкабінетом Оксаною Пригарою.

І дійсно, розмаїття представлених писанок просто вражає: мотанки, мальованки, крапанки, дряпанки, зернівки, виготовлені у техніках декупаж, орігамі, канзаші, прикрашені бісером, квілінгом, з лози, глини, тіста, холодної порцеляни, пап`є-маше, паперопластику, атласних стрічок тощо.

Уважно розглядаючи диво-писанки, відвідувачі відзначили, що кожна з них має свій оригінальний задум, поєднання графічних символів, традиційних писанкових кольорів Хустщини, автентичного та сучасного дизайну. Без перебільшення, автори вклали у витвори всю душу і серце. Приміром, одна із центральних на виставці мальованок – творіння рук талановитої працівниці Вишківського дошкільного навчального закладу №1Ірини Вайди.

“Наша мальованка виконана за допомогою гуашевих фарб та покрита спеціальним акриловим лаком. Вона поділена на чотири частини (утворює хрест), що означає чотири сторони світу. На одному боці зображена церква з паскою, писанки та вербові гілки, на протилежному боці нанесений рослинний орнамент – квіти, що символізують дітей. Оселя, сповнена дитячим сміхом, немов Божий квітник. З інших боків писанки вимальовані орнаменти, що характерні саме для нашої області – сонце, ружа, грабельки, жито та зерно, ромб тощо. Відповідно до орнаментів і малюнків підібрані й кольори”, – ділиться Ірина Вайда.

З радістю презентувала свій арт-об`єкт, виготовлений у нитковій графіці, й дев`ятикласниця Березівської ЗОШ I-III ст. Дарина Росоха. Дівчина зізналася: з допомогою мами-умілиці Тетяни Василівни великодній символ вдалося підготувати до виставки за два тижні.

“Наша писанка поділена на три сфери, які символізують народження, життя, потойбіччя. Першу частину ми оздобили символами життя – рибками, кривульками тощо. Другу – калиною, що є знаком життя, крові, смерті, снопом колосся (символ святої їжі й осідки сонячного божества), смерекою, оленями, деревом, квітами – усе має своє значення. Третя частина оздоблена небесним світилом, що символізує знання, справедливість, перемогу зла”, – пояснює креативна школярка.

Своїми враженнями від побаченого поділилися і представники районної влади, котрі завітали на відкриття виставки.

“Ця виставка – справжнє рукотворне диво, яке захоплює і надихає, заряджає позитивною енергетикою. Упевнений, з такою талановитою учнівською молоддю, яка підтримує українську культуру і традиції, держава матиме світле майбутнє. Щира подяка всім, хто долучився до створення цієї краси, дітям, педагогам, керівникам закладів освіти району, усім, хто усвідомлює важливість збереження народних традицій Хустщини”, – поділився начальник відділу освіти, молоді та спорту Хустської РДА Павло Русин.

Варто зауважити, що цього дня також відбулися різноманітні майстер-класи з традиційного й нетрадиційного розпису писанок, виступи хореографічного колективу Нанківської ЗОШ I-III ст., юного співака-учня Нижньобистрівської ЗОШ I-III ст. ім. В.Вовчка В.Ковача.

Без сумніву, цими днями виставка стане однією з найулюбленіших локацій для фотосесій як хустян, так і гостей міста.

Богдана КЛЕКНЕР

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
У Закарпатському угорському інституті провели День кар'єри та виставку продукції випускників
08:45
В ужгородському парку проклали стежку ментального здоров’я
08:30
В Ужгороді говорили про потенціал міст України та Словаччини
18:13
У Мукачеві, у зв'язку з ремонтом, з 18 квітня по 1 травня обмежать рух автомобілів по вулицях Університетська та Перемоги
16:12
Громада Закарпаття співпрацюватиме із громадою Донеччини
15:51
Набір до патрульної поліції Закарпаття триває
15:31
Десятьом громадянам України обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою без можливості внесення застави
15:19
На Закарпатті двоє підлітків вели до кордону чотирьох порушників
14:53
Міжнародна наукова конференція на факультеті міжнародних економічних відносин в УжНУ
14:43
У Мукачеві завершується прийом заявок на участь у конкурсі піаністів
14:20
Всі новини