80102
12:57 15.042019

Електронні рецепти, або нові правила в програмі «Доступні ліки»

Життя 5813

Віднедавна в Україні діє електронний рецепт для тих хворих, які користуються програмою «Доступні ліки». Це стосується кардіопрепаратів, медикаментів від цукрового діабету та бронхіальної астми. Рецепт виписує сімейний лікар. Чи запрацювала вже на повну силу нова система та як отримати ліки за допомогою смс-повідомлення, дізнавався «Карпатський об’єктив».

Аби протестувати нову електронну систему, йдемо до сімейної амбулаторії, яка знаходиться у «спальному» мікрорайоні Ужгорода. Там вже кілька днів, як почали виписувати електронні рецепти. Сімейний лікар амбулаторії Надія Тупиця розповідає: відповідно до вимог eHealth, медик має право виписати електронний рецепт тільки у тому випадку, якщо у нього підписана діюча декларація з пацієнтом.

– Механізм простий. Пацієнт має записатися на прийом до сімейного лікаря, терапевта або педіатра, з яким підписав декларацію. Якщо особа не підписала з лікарем декларацію, то це варто зробити. Інакше скористатися системою «Доступні ліки» буде неможливо, – пояснює сімейний лікар. – Відтак лікар проведе прийом, випише рецепт у системі та накладає свій електронний цифровий підпис. Під час прийому медик разом із пацієнтом мають перевірити, чи номер мобільного телефону, зазначений у декларації, актуальний і належить громадянину. Це важливо, оскільки на мобільний номер пацієнта прийде смс із унікальним номером рецепта та кодом підтвердження для отримання ліків. В аптеці, що бере участь у програмі «Доступні ліки», пацієнт має назвати працівникові номер рецепта. Той запропонує людині лікарські засоби, які є в наявності й входять у програму «Доступні ліки». Пацієнт обирає один із лікарських засобів, називає чотиризначний код підтвердження та отримує свої ліки. Якщо потрібного препарату немає, то пацієнт може пошукати їх в інших аптеках, які беруть участь у програмі.

Наразі в амбулаторії роздруковують електронні рецепти, поки система не почала злагоджено працювати. Хоча в ідеалі рецепти мають відпускатися через смс. Відпускатимуться ліки безкоштовно або із доплатою. Усе на власний розсуд пацієнтів. Термін рецепту – 90 днів.

Лікарі кажуть, електронні рецепти значно спростять життя – як медикам, так і пацієнтам. Для сімейного лікаря це в рази скоротить писанину, а для хворого, який вже не один рік приймає одні й ті самі ліки, – походи в амбулаторію. Адже електронний рецепт можна виписати і за телефоном.

– Ліки пацієнт може отримати у будь-якій аптеці, яка уклала угоду з НСЗУ, будь-де в Україні. Їхній перелік можна оглянути на інтерактивній карті сайту НСЗУ. Кошти аптечному закладу відшкодовуватиме Національна служба здоров’я, – розповідає головний лікар Ужгородського центру первинної медико-санітарної допомоги Тетяна Козак.

Утім на практиці втілювати в життя систему електронних рецептів виявилося не так просто. Аптеки зможуть видавати ліки тільки після встановлення необхідного програмного забезпечення.

– Буквально вчора ми встановили програму у наших аптеках. Утім на практиці поки що незрозуміло, як нею користуватися, – розповідає керівник аптеки ТОВ «Нова Уж» Наталія Кукул. – Я думаю, нам необхідно ще кілька днів, аби розібратися в системі. Адже цій роботі потрібно навчити аптекарів. Щомісяця наші дві аптеки видають доступні ліки

приблизно на 200-300 рецептів. Тому ми повинні добре навчитися користуватися цією програмою, аби не виникало жодних незрозумілих ситуацій ні в аптекарів, ні в людей.

Щоправда пацієнти, які користуються програмою «Доступні ліки», досить стримано відреагували на такі новації. Кажуть, головне щоб в аптеках були необхідні ліки і щоб фармацевти не посилали їх з однієї аптеки до іншої.

– Для мене не так важливо – буде це паперовий рецепт чи електронний, як те, щоб мені без будь-яких проблем видали в аптеці необхідні мені ліки. Бо часто доводиться сходити півміста, аби отримати необхідні медикаменти, – розповідає ужгородка Мирослава Ребрик. – А ще ставлення подекуди дивне з боку аптекарів. Воно таке, трохи зверхнє… Наче ти прийшла і вони тобі з доброї волі дарують ліки. А так не повинно бути! Тим паче, що я ніколи не беру вітчизняні ліки, завжди доплачую і купую трохи дорожчий закордонний аналог. Я вже звикла на ті ліки і не хочу їх змінювати.

Варто знати, що тільки минулоріч на програму «Доступні ліки» Україна витратила понад 1 мільярд гривень. А до програми увійшла вже кожна третя аптека, загалом це 6000. Тож, завдяки електронному обліку, можна буде краще контролювати бюджетні витрати.

Експерти стверджують, що електронний рецепт на «Доступні ліки» – це перший крок, аби перевести медикаменти на рецептурні рейки. Адже українці люблять самі собі виписувати антибіотики, заспокійливе та знеболююче. А ось в аптеки з рецептом приходять одиниці… Більшість займається самолікуванням.

Наразі програмою «Доступні ліки» користуються 7 мільйонів українців.

Тож, звісно, хочеться вірити, що запровадження електронних рецептів полегшить життя хворим людям, а також зробить ліки в аптеках дійсно доступними.

Христина БІКЛЯН

 

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах