80032
12:50 17.042019

Сакура як бренд: до Ужгорода з’їжджаються туристи з усього світу

Життя 7740

Навесні Ужгород переживає свою найкращу золоту пору – коли вулиці потопають у рожевому буянні сакур та магнолій. Щороку, на таке неофіційне свято молодості, краси і любові, до нашого міста з’їжджаються тисячі туристів. Адже не так давно ці дерева росли тільки в Японії, в декількох штатах Америки та на Закарпатті.

Цьогорічна весна не є винятком. Тож Ужгород із трепетом чекає на гостей…

У повітрі витає п’янкий аромат екзотичних квітів, а за кілька днів вулиці будуть укриті рожевим килимом пелюсток. Місто в цей час стає святковим і величним.

За попередніми підрахунками організаторів фестивалю «Сакура-фест», у період цвітіння в Ужгороді очікують близько 30 тисяч туристів.

– Що хочуть побачити туристи, коли їдуть до нас навесні? По-перше, прагнуть відчути естетичну насолоду. Помилуватися цвітом численних сакур і магнолій, розслабитися, отримати заряд позитивної енергетики. Друга складова – це участь у численних фестивалях та заходах, які організовуються спеціально в період цвітіння, – розповідає туризмознавець Олександр Коваль. – У цей час туристичні компанії у Львові, Києві, Дніпропетровську, Одесі планують весняні тури саме на Закарпаття. Поряд із традиційними туристичними цікавинками, гостям показують алеї під час цвітіння. Там можна буде спостерігати за художніми пленерами, а також насолодитися фестивалем рожевого вина.

Дійсно, цьогоріч програма «Сакура Фесту» надзвичайно насичена і пропонує відвідувачам цікаві культурні, спортивні, гастрономічні івенти.

У ці дні кожен знайде розваги на свій смак. Нудьгувати точно нікому не доведеться. Палкі прихильники театру можуть відвідати Всеукраїнський фестиваль театрального мистецтва «Під цвітом сакури», любителі спортивних змагань мають шанс побачити найкращих гімнастів, танцюристів та еквілібристів у рамках WOW SHOW FEST та Get2Groove, а ось справжні гурмани – насолодитися розкішною палітрою вина від Sakura Wine. Цей фестиваль уже третій рік поспіль збирає не лише краян, а й гостей з усієї України та сусідніх європейських держав.

У підвалах історико-культурного центру «Совине гніздо» і на території поруч організовано справжню святкову локацію. Винoроби приїхали не тiльки із Закарпаття, а й з Одeси, Микoлаєва, а також із-за кoрдону.

– Цьогоріч на «Sakura Wine» зібралися півсотні виробників. Скуштувати і придбати на фестивалі можна не тільки вино, а й сири, ковбаси, солодощі та сувеніри. Відвідувачам пропонують посмакувати домашніми стравами закарпатської та угорської кухонь, – розповіла організатор заходу Ольга Тоїчкіна. – Окрім того, тут проводять великі винні дегустації, а також лекції сомельє.

Музичний супровід теж спеціально підібраний. Усе об’єднане одним лейтмотивом – сакурою. Для цього винороби навіть випустили спеціальні рожеві вина.

– Саме до цього фестивалю ми приготували вино «Сакура». Це рожеве вистояне вино із сорту винограду трамінер, – розповідає один із найвідоміших виноробів області. – Звісно, тут не обійшлося і без секретів. Усі не розкриємо, але зазначу, що там є квіти сакури. Частуємо вином усіх туристів. Усім дуже смакує!

Туристи від фестивалю просто у захваті.

– Побачити цвітіння сакур було нашою мрією, – ділиться враженнями молоде подружжя із Вінниці Юлія та Володимир Сліпачуки. –  Нам зателефонували знайомі і запросили в гості. Тож ми вирішили поїхати і не шкодуємо. Враження незабутні! Ця архітектура, сакури, вино… Що ще треба для щастя?!

І дійсно, для щастя треба зовсім мало. І це розуміють туристи, які з початком квітня злітаються до Ужгорода, як бджоли на мед.

Керівники турагенцій, із якими нам вдалося поспілкуватися, одностайні у своїх твердженнях: «Найбільше відвідати Ужгород туристи прагнуть саме у квітні-травні, і це зрозуміло. У цей час на Закарпатті найтепліше, порівняно з іншими куточками України. Ще одна вагома причина: туристи, які їздили в Крим, тепер їздять на Закарпаття. І основна причина зазвичай – це наші квітучі сакури, магнолії, нарциси. Ну і, звичайно ж, тематичні фестивалі та різноманітні атракції. Весняний тур на Закарпаття включає в себе екскурсії: визначними і пам’ятними місцями Ужгорода, Невицького та Мукачівського замків, долини нарцисів, центру лозоплетіння – села Іза, що на Хустщині, до парку «Шенборна», що у Воєводині, на озеро Синевир. Крім того, туристи матимуть нагоду поніжитись у лумшорських чанах та берегівських термальних басейнах, а також отримати порцію екстриму від рафтингу Тисою, а також від катання на конях. Плюсів додає і близькість із Європою. Усі бажаючі, які мають закордонний паспорт та візу, зможуть продовжити подорож в Угорщині та Словаччині.

Експерти у сфері туризму одноголосно говорять про те, що туристи хочуть їхати на Закарпаття, але всі бажають бачити кращий сервіс. Бо, як відомо, весна не є сезоном відпусток, тож люди, які приїжджають на кілька днів, не готові чекати черги, щоб відвідати той чи інший захід.

Власники садиб, ресторанів, готелів повинні тісно співпрацювати з екскурсоводами та туристичними компаніями, аби туристи отримали максимальне задоволення від відпочинку й могли уникнути будь-яких незручностей. Бо комерційна вигода власників численних ресторанів та готелів не є тим показником, який допоможе збільшити кількість туристів, а лише високий сервіс і культура обслуговування можуть забезпечити цей показник. Заклади проживання і харчування повинні дбати про свій імідж, думати про те, щоб бути рейтинговими і втримати свого клієнта. Тож до високих сезонів потрібно належно готуватися. Щоб гості нашого міста хотіли до нас повертатися знову і знову!

Христина БІКЛЯН

 

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах