79617
11:34 11.042019

Райські яблуні — прикраса ужгородських вулиць

Життя 20133

З ранньої весни до пізньої осені цвітіння одних рослин змінюється іншими. У ці квітневі дні Ужгород прикрасили чудові екзотичні рослини, такі як кущі форзицій золотистої та зеленуватої, ніжно-рожеві квіти японської айви та рожеві — яблуні Недзвецького, криваво-червоні квіти яблуні флоридської та білі — яблуні китайської, бутони рожевих квітів сакури японської, біляві та червонуваті квітучі пагони каштанів.

А ще кипарисовики, гімалайські сосни, дугласії, самшит вічнозелений, скумпія звичайна (“парикове дерево”), катальпа бузколиста (“сигарне дерево”), павлонія пухнаста (“адамове дерево”).

Про магнолії і сакури вже написано чимало. Саме зараз не меншої уваги заслуговують Райські яблуні, які, неначе в казці, милують око з ранньої весни до пізньої осені. Дерева, повз які неможливо пройти, не помилувавшись ними. Дерева, які вражають весною вибухом цвітіння від білого до темно-вишневого кольору квітів. Вони квітнуть насиченим рожевим, бордовим та фіолетовим цвітом. Зацвітають трошки раніше сакур і є дуже пахучими. Особливо аромат райських яблунь відчутний ввечері та вночі. Восени усе гілля завішане китицями та гірляндами невеличких незабутніх яблучок. Дерева різноманітні за формою (колоноподібні, кулясті, плакучі), за кольором листя (від світло-зеленого до темно-червоного), забарвленням кори (від золотисто-солом’яного до темно-вишневого), цвіту (мініатюрні, великі, махрові, прості, з величезною гамою кольорів та відтінків), а також розмірами, формами та забарвленням плодів. Ужгородські дерева плодоносять, проте їсти яблука небажано – надто близько вони до дороги.

Райська яблуня по праву вважається однією з найкрасивіших декоративних рослин. Відома в культурі з доісторичних часів і в дикому вигляді в даний час не зустрічається. Назву свою отримала з легкої руки ботаніків, які виділили серед яблуні низької такий вигляд, як парадизка (f. paradisiaca), що в перекладі якраз і означає «райське яблуко». Вона являє собою невелике дерево або чагарник заввишки до 2-3-х метрів. Пагони у неї без колючок, але з густим опушенням. Листя невеликі, довжиною 5-6 см. Квітки мають світло-рожеві пелюстки довжиною близько 1,5 см. Має їстівні плоди червоного кольору, діаметром до 3 см. М’якоть кислуватого або прісно-солодкого смаку. Термін дозрівання осінньо-зимовий. Райські яблука отримали свою назву згідно з безліччю легенд, в яких описується, що саме цей вид яблук покуштувала Єва в Едемському саду. Яблучка трохи менші за розміром, ніж їх “родичі” інші сорти яблук, але своїми смаковими якостями, а також ніжно золотавого кольору не поступаються ні одному сорту. У Європі райські яблука вживають щоб зняти стрес і нормалізувати нервову систему. За вмістом вітамінів і мікроелементів вони значно перевершують багато відомих сортів яблук.

Райські яблуні з декоративної точки зору не мають собі рівних у садівництві Європи. Про їх неймовірну красу можна говорити тільки в найвищому ступені. На тлі молодої весняної зелені інших рослин квітучі яблуні флоридської, китайської та Недзведцького виглядають яскравим екзотичним букетом.

Олена БУЧМЕЙ,

ст. наук. співробітник Закарпатського ОКМ ім. Т.Легоцького

 

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах