79348
09:46 9.042019

Святковий 30-ий конгрес Товариства угорської культури Закарпаття провели в драмтеатрі

Життя 2728

Цієї суботи, 6 квітня, у залі Закарпатського обласного державного музично-драматичного театру імені братів Шерегіїв, що в Ужгороді, відбувся ювілейний конгрес обласної організації ГО «ТУКЗ – КМКС».

На захід з’їхалися не тільки члени організації з усіх куточків Закарпаття, а й угорські високопосадовці, представники політичних сил угорського парламенту, угорських громад зі Словаччини, Сербії, Хорватії та Румунії.

Із традиційним щорічним звітом роботи ГО «ТУКЗ – КМКС» виступив її голова, народний депутат України Василь Брензович, який розпочав з історії створення організації:

– У 1989 році стало можливим заснувати недержавну громадську організацію, яка б опікувалася правами національних меншин. Тоді в угорців Закарпаття вистачило сил зробити крок та створити власне Товариство, яке дотепер має ту ж саму мету, що була закладена засновниками 30 років тому. В той час ніхто не знав, що буде з нашою організацією в майбутньому, але ми будували її демократичною та незалежною – такою вона залишилася і до сьогодні, завдяки плідній роботі всіх її членів. Ми представляли інтереси угорців краю на виборах, пережили революції – тому я щиро вдячний усім за те, що не даєте себе залякати та завжди сміливо стоїте на захисті власних прав.

Незважаючи на події останніх років, Василь Брензович висловив сподівання на покращення стосунків між Україною та Угорщиною і дотримання нашою державою її міжнародних зобов’язань.

Почесний гість засідання Жолт Неймет, голова комітету закордонних справ парламенту Угорщини, назвав його «зустріччю ветеранів» і це певною мірою правда, адже в залі можна було побачити членів організації, які стояли біля її витоків три десятиліття тому. У своєму виступі угорський високопосадовець зачепив тему виборів в Україні:

– Всі громадяни держави зацікавлені у її розвитку та добробуті, а у розквіті Закарпаття мають бути зацікавлені і Україна, і Угорщина. Наразі перед Україною відкриваються нові можливості і ми сподіваємося, що новий Президент поставить перед собою мету – зміцнення демократії. Крім того, маємо надію, що Україна й надалі продовжуватиме євроінтеграційні процеси, і це буде помітно зі ставлення до представників національних меншин, які проживають на території держави.

Привітати Товариство угорської культури Закарпаття прибула й депутат Європарламенту Андрея Бочкор. Вона зауважила, що ГО «ТУКЗ – КМКС» не тільки відстоює інтереси угорської громади краю, а й подає приклад – як не піддаватися залякуванням та стояти на своєму попри все: «Ми з вами маємо спільне минуле – наших предків кидало з держави в державу, але нам вдалося зберегти свою культуру, мову та традиції, які ми гордо передаємо наступним поколінням».

Гейза Гулачі, заступник голови ГО «ТУКЗ – КМКС», депутат Закарпатської обласної ради, у своєму виступі зауважив, що 30 років тому, від початку заснування Товариства, воно було «як ніжний паросток»: «А зараз, через стільки років боротьби та спроб зробити крок уперед, завзяття «першопрохідців» перейшло у наполегливість та впевненість у наших повсякденних діяннях».

Перший заступник голови Закарпатської обласної ради та заступник голови ГО «ТУКЗ – КМКС» Йосип Борто теж привітав присутніх членів організації. Він зазначив, що одним із головних досягнень Товариства є збереження міжетнічного миру та стабільності на Закарпатті.

– Це дуже важливо, адже протягом останніх років ми спостерігали численні провокації, спроби дестабілізувати ситуацію в нашому рідному краї та розпалити міжетнічні конфлікти. Проте нам вдалося зберегти та навіть зміцнити позицію угорців Закарпаття шляхом активної участі в регіональній політиці.

Також під час засідання члени ГО «ТУКЗ – КМКС» одноголосно підтримали створення осередку організації у місті Свалява.

У рамках конгресу Василь Брензович вручив премію Шандора Фодо – засновника та першого голови Товариства угорської культури Закарпаття. Таку нагороду отримують члени угорської громади, що доклали значних зусиль для її розвитку у рідному Закарпатті – це і лікарі, і викладачі, і помітні діячі соціального та культурного життя краю.

Підсумувала засідання Кароліна Дорчі, голова фракції КМКС у Берегівській міській раді, зачитавши заяву керівництва, а Ласло Молнар, секретар ГО «ТУКЗ – КМКС» з питань культури поінформував присутніх про заплановані на наступні місяці події та запросив до участі.

Вікторія КОПИНЕЦЬ

ВІДЕО: Дмитро МИСЬ

 

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах