78275
13:09 22.032019

«Рівнодення»: в Ужгороді митці з усієї України експонували свої роботи з металу. ФОТО

Життя 3168

Свято форми, фантазії та інтерактиву – в Закарпатському музеї народної архітектури та побуту. Днями тут стартувала виставка «Рівнодення», яка стала подією номер один в культурному житті краю.

12 художників з різних міст України експонували свої роботи з металу і тим самим довели, що з цього матеріалу можна робити якісну сучасну скульптуру. Як зазначають організатори, вироби з металу – це дійсно мова, якою можна промовляти до людей.

– Роботи дійсно промовисті, вони народжують справжнє багатство асоціацій. Виставка інтерактивна, оскільки тут усе можна спробувати на дотик. Як глядач я просто захоплений, – наголосив під час відкриття мистецтвознавець Михайло Сирохман.

За словами очільниці мистецького центру «Кубло» Тетяни Смріги, ідея організувати щось подібне з’явилася абсолютно зненацька.

– Цією виставкою ми хотіли показати, що з металу можна робити сучасне мистецтво… Мистецтво, яке вражає, надихає, зачіпає. Ми зробили цю виставку в дуже стислі терміни, але я вірю, що цей проект буде мати продовження як на Закарпатті, так і в інших областях України. Власне в цьому і є сенс життя, щоб творити, винаходити якісь нові сенси і розповідати про це іншим людям, – зазначила Тетяна Смріга.

Сергій Полуботько, голова правління Всеукраїнської спілки майстрів ковальського мистецтва України, розповідає, що у Франківську фестиваль ковалів започаткували ще 18 років тому.

– Починали ми з виставок художнього металу. Основною нашою метою було збереження і розвиток ремесла. Адже ковальство – це одна із найдавніших професій, яка опинилася під загрозою зникнення. Якраз одним із заходів збереження став фестиваль ковальства. До нас почали приїжджати ковалі з різних країн світу. Звичайно, такі заходи сприяли популяризації скульптури з металу, – розповів Сергій Полуботько.Загалом на виставці представлені різнопланові роботи авторів з Ужгорода, Львова, Івано-Франківська, Києва, Кам’янця-Подільського.

Виставка буде відкрита для глядачів щонайменше тиждень, тож усі бажаючі мають нагоду ознайомитися із сучасною скульптурою з металу.

Христина БІКЛЯН

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах