78102
15:12 20.032019

Замок, який міг би стати перлиною ЮНЕСКО, руйнується на очах. ФОТО

Життя 9282

Невицький замок… Величний свідок історії. Тут зупинився час. Здається, що у цій середньовічній фортеці до сих пір живуть його власники. Бо тут душа підноситься високо над вежами і вплітається в неймовірний танок вічності. Здається – торкнешся легенько кам’яної стіни і відкриються двері до зали, де вельможні лицарі шанобливо запрошують до танцю чарівних дам. А якщо заплющити очі і прислухатися, то можна почути звуки вальсу і легкі кроки танцюючих пар. Так, так, це правда, бо ж це незвичайне місце, де живе казка.

Невицький замок – напрочуд цікава пам’ятка європейської замкової архітектури, автентичний зразок фортифікаційного мистецтва. Утім, нині ця замкова споруда, яка могла б стати справжньою туристичною перлиною Європи, у жахливому стані. А нещодавно взагалі трапився невтішний прецедент – дах замку не витримав і обвалився.

– Падіння дерев’яної конструкції із замку – це знакова подія. Вона яскраво ілюструє наше ставлення загалом у державі, і зокрема на Закарпатті до історико-культурної спадщини, – наголошує дослідник Невицького замку Олександр Дзембас. – Так, дах не був історичним. Він зведений у 20-х роках минулого сторіччя, за часів Чехо-Словаччини. Але образ замку вже важко уявити без цього даху. Тим паче, що цей дах має на меті обороняти замкові стіни від природної руйнації.

– У чому полягає цінність Невицького замку?

– Він є найбільш автентичним та найбільш збереженим серед усіх пам’яток замкової архітектури. Попри те, що знаходиться в аварійному стані! У 1644 році замок пережив останній штурм і опісля не експлуатувався. Архітектурний ансамбль дійшов до нас практично у тогочасному вигляді. Було кілька спроб законсервувати замок, аби зберегти його архітектурну цілісність, проте вони не мали бажаного результату.

За радянських часів у замку були проведені невеликі консерваційні роботи з елементами часткової реставрації, завдяки якій замок залишився найбільш збереженим у первісному вигляді, не втратилася його автентика. Бо кожне втручання – це порушення. А основна цінність Невицького замку саме у збереженні його історичної відповідності.

– Завдяки грантовому проекту у 2018 році на реконструкцію Невицького замку виділено 10,5 млн гривень з державного та 500 000 тис. із місцевого бюджету. Чому реставраційні роботи досі не розпочалися?

– Так, це грантовий проект, що фінансується за кошти Євросоюзу, через певні відповідальні інституції України. Утім гроші до сих пір не надійшли. Взагалі, 12 млн грн – це мізер для реставрації. Але навіть якщо б такі кошти з’явилися, то бодай щось можливо було б зробити.

– Майже 20 років на території Невицького замку працювала волонтерська археологічна експедиція. Що вдалося з’ясувати за цей час?

– Перше, що нам вдалося з’ясувати без фінансування, завдяки волонтерам, – замок виник у ХІІІ столітті, нами було виділено будівельні горизонти і з’ясовано всі етапи перебудови, знайдено місце входу в замковий палац. Також очевидною стала наявність навколо замку палісаду та додаткових укріплень на схилах замкової гори. З’ясовано, що замок сягнув свого розвитку в середині ХV ст. Саме тоді був зведений підйомний міст до замку. А головне – унікальна річ для всієї Європи – наявність водогону, вода з якого заповнювала замковий рів. Наразі такі водогони відомі у Німеччині і у нас. У перспективі всі ці речі можна реконструювати.

– Тобто можна було б створити діючий музей Невицького замку?

– Звичайно. Це був би прекрасний музей із відтворенням замкових інтер’єрів. Повірте, це був би бум туризму! Уявіть, ви відвідувач. На вході до замку – палісад. Вам видають середньовічний одяг. У самому замку можна скуштувати середньовічну кухню. Подивитися на ті експонати, які були знайдені за роки археологічних досліджень. А їх майже дві тисячі! Це і монети, і залізо, і предмети посуду, і частини вітражів, кахлі, зброя. Наразі ці експонати знаходяться у фондах краєзнавчого музею.

– Як вважаєте, коли ці мрії стануть реальністю? І скільки приблизно на такий проект потрібно коштів?

– Ми приречені це зробити. Інакше, ми (а це і наша влада, і уся громадськість) розписуємося, що ми – ніхто і звати нас «ніяк». Щоб реалізувати цей проект, потрібно приблизно 12 мільйонів євро.

– Якщо б Невицький замок потрапив під егіду ЮНЕСКО, можна було б реалізувати цей проект?

– Звичайно. Європейський Союз виділив би необхідні кошти і довів би цю справу до пуття. Але, щоб потрапити під охорону ЮНЕСКО, потрібно пройти довгий шлях і на це насамперед має бути політична воля. Тим паче, що замок міг би легко там опинитися, оскільки він зберігся у первісному вигляді. До прикладу, Мукачівський замок вже не потрапить туди ніколи. Чому? Через некваліфіковану реставрацію. А у нас пам’ятка автентична, яка не зазнала втручань. Щоправда стан пам’ятки до сих пір є невизначеним…

– Це хіба не пам’ятка Національного значення?

– Так, але в сучасному реєстрі її немає. Наразі є два реєстри. Класичний, який нам дістався у спадок від Радянського Союзу, а також сучасний. Щоб туди потрапити, потрібно перереєструвати пам’ятку. Яка процедура оформлення? На кожну пам’ятку повинен бути складений паспорт, має бути подання. А вже після цього пам’ятка може увійти до Національного реєстру. Ці паспорти розробляє Науково-дослідний інститут пам’яткоохоронних досліджень у м. Київ. Та для цього потрібна ініціатива виконавчих органів влади. Закарпатська ОДА має винести це подання на сесію, але досі цього не було зроблено. Тобто Невицький замок немає жодної відповідної документації. А ось невнесення пам’яток у Національний реєстр несе в собі загрозу руйнації.

– Ви, як археолог, долучилися до проекту реставрації, який розробляла Агенція регіонального розвитку. Чи відповідає проект автентиці замку?

– Загалом так. Щоправда, найперше замок потрібно вивести з аварійного стану. Адже там проблема не тільки в даху. Деякі стіни настільки аварійні, що можуть упасти. Щоб хоч якось реанімувати замок, потрібно створити структуру, яка б цим займалася. А на це може піти кілька років. Але працювати і реставрувати потрібно негайно!

– Ви, як ентузіаст і людина, яка досліджує Невицький замок майже усе своє життя, якою в майбутньому бачите долю цієї пам’ятки?

– Насправді, усі проблеми можна вирішити. Головне – бажання. Я б дуже хотів, щоб Невицький замок справді став перлиною Європи. Щоб із усього світу їхали помилуватися нашою унікальною пам’яткою замкової архітектури.

Христина БІКЛЯН

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
McDonald’s планує відкрити заклади як в Ужгороді, так і в Мукачеві
17:31
На об’їзній Ужгорода ДТП
17:11
У Мукачеві пройшов фінал Шкільної ліги з футзалу «Пліч-о-пліч»
16:52
Мукачівські поліцейські затримали зловмисника за підозрою у спричиненні тяжких тілесних ушкоджень своїй колишній дружині
16:43
Минулої доби закарпатські надзвичайники вели запеклу боротьбу із екопожежами
16:39
Мукачівська окружна прокуратура прагне повернути державі понад 90 га земель лісового фонду – до суду заявлено позов
16:22
Парламентарі пропонують тотальне стеження за українцями. Що думають закарпатці
16:02
Підписано меморандум про співпрацю між міською організацією Товариства Червоного Хреста України та Ужгородською міською радою
15:55
Приватний поїзд «Прага — Чоп» сьогодні здійснив свій перший рейс
15:04
Скільки коштують на Закарпатті пасхальні кошики
14:28
Всі новини