77986
17:33 19.032019

В ужгородському Генконсульстві нагородили переможців конкурсу малюнків

Життя 8027

Символи національної належності, угорський прапор і герб, мають особливе значення для угорського народу, в якій точці світу вони б не жили. Тому з року в рік, до Дня угорського герба та прапора, в холі Генерального консульства Угорщини в місті Ужгород вивішують малюнки закарпатських діток, на яких зображені найрізноманітніші інтерпретації цієї тематики.

Сьогодні, 19 березня, відбулося урочисте нагородження переможців конкурсу – з більше 500 малюнків обрали 28 найкращих. Малюнки надсилають представники угорських громад з усього Карпатського регіону, і вже у Будапешті обирають найкращих. Зауважимо, що конкурс проводять уже вп’яте і щоразу журі стоїть перед важким вибором.

Можливість подати свої роботи на конкурс мали як школярі, так і дітлахи молодшого віку. Цьогоріч крім звичної теми герба та прапора, юні таланти мали можливість зобразити й героїчну постать Ференца Ракоці ІІ, адже 2019-ий в Угорщині визнаний роком пам’яті цієї видатної особистості.

На церемонію нагородження переможців прибули Єно Сас, президент Національного інституту стратегічних досліджень Угорщини та Чонгор Чакі, генеральний секретар Асоціації імені Ракоці.

Відкривав захід Генеральний консул Угорщини в місті Ужгород Йожеф Бугайла. Він подякував Єно Сасу та Чонгору Чакі за їхню допомогу і сприяння у розвитку такого чудового конкурсу.

– Сподіваюсь ці малюнки вплинуть на світогляд нашого підростаючого покоління і залишать у ньому свій слід. Можливо для когось сьогоднішня виставка стане початком творчого шляху. Не відкрию цим таємницю, але журі досить важко було обрати переможців – роботи багатогранні та незвичайні.

Генеральний консул також закликав юних учасників готуватися до наступного конкурсу – «Hungary fest», де вони знову матимуть можливість представити свої малюнки традиційних угорських символів.

Чонгор Чакі розповів, що Асоціація імені Ракоці займається саме розвитком молоді, тому часто організовує різноманітні творчі конкурси та оздоровчі табори: «Ми дякуємо тим дітям, які змальовують наші національні символи – вони подають нам нове бачення світу. У свої 10-12 років ці діти створюють справжні шедеври – усім серцем відчувають те, що малюють. Цим можуть пишатися і їхні батьки, і педагоги, адже саме вони привили їм таку любов до своїх коренів, минулого нації».

Єно Сас, чий Інститут і започаткував конкурс зауважив, що загалом з країн Карпатського регіону, де проживають представники угорської нацменшини надійшло більше трьох тисяч конкурсних робіт. Ця цифра менша ніж у минулі роки, адже для полегшення роботи журі місцевим педагогам дозволили особисто «відсіювати» малюнки.

– Я вважаю, що ми тільки до того моменту можемо бути громадою, поки звертаємо увагу один на одного. А подібні конкурси пробуджують в наших дітях підвищений інтерес до національної символіки, що приносить радість усім.

Після теплих слів вітань, переможцям конкурсу вручили заслужені грамоти, грошові призи та інші цінні подарунки і, звісно, зробили традиційне спільне фото на згадку.

Вікторія КОПИНЕЦЬ, фото автора

                        Відео: Дмитро МИСЬ

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
Великий Четвер: відбувся чин омивання ніг військовим і День священства
08:30
McDonald’s планує відкрити заклади як в Ужгороді, так і в Мукачеві
17:31
На об’їзній Ужгорода ДТП
17:11
У Мукачеві пройшов фінал Шкільної ліги з футзалу «Пліч-о-пліч»
16:52
Мукачівські поліцейські затримали зловмисника за підозрою у спричиненні тяжких тілесних ушкоджень своїй колишній дружині
16:43
Минулої доби закарпатські надзвичайники вели запеклу боротьбу із екопожежами
16:39
Мукачівська окружна прокуратура прагне повернути державі понад 90 га земель лісового фонду – до суду заявлено позов
16:22
Парламентарі пропонують тотальне стеження за українцями. Що думають закарпатці
16:02
Підписано меморандум про співпрацю між міською організацією Товариства Червоного Хреста України та Ужгородською міською радою
15:55
Приватний поїзд «Прага — Чоп» сьогодні здійснив свій перший рейс
15:04
Всі новини