77734
15:40 16.032019

Візит Президента на Закарпаття: усі подробиці

Життя 5308

15 березня, до 80-річчя проголошення незалежності Карпатської України Президент Петро Порошенко разом зі своєю дружиною здійснив візит на Закарпаття.

Як анонсувалось у пресі Глава держави мав відвідати Красне поле у Хустському районі, завод «Джейбіл» в Ужгороді та відкрити оновлений ужгородський аеропорт.

Отож упродовж кількох днів в області активно готувалися до приїзду Гаранта. На Хустщині та Іршавщині поспіхом латали ями на дорогах, прибирали узбіччя вздовж траси «Київ-Чоп» і вже традиційно мили пішохідний міст в Ужгороді. У Виноградові місцеві жителі в оригінальний спосіб підготувалися до приїзду Глави держави: поставили яскраві квіти у численні ями на дорогах. Подібну акцію виноградівці проводять вже не вперше. Загалом, у вибоїни поставили близько сотні квіток віол. Шкода тільки, що Виноградів не був у маршруті Гаранта.

У день приїзду Президента соціальні мережі також зарясніли фото та відео з автобусами бюджетників, котрих везуть з усіх районів Закарпаття на Красне поле. Натомість у мережі з’явилося відео, як до місця проведення урочистостей на Красному полі правоохоронці не допустили представників націоналістичних та радикальних організацій, напевно аби убезпечити Гаранта від незручних ситуацій. До слова поліцейські, військові та представники інших спеціальних структур чатували чи не за кожним кущем. Силовиків навкруги було майже стільки ж, як і простих людей у цивільному.

Зранку в соціальних мережах та деяких ЗМІ хтось пустив чутку, що гарант може не приїхати. Однак приготування йшли повним ходом. І от користувачі Інтернет зафіксували як в Ужгородський аеропорт прилетіли три гелікоптери, котрі за деякими даними мали доставити Президента з Ужгорода на Красне поле. Проїхавши до місця проведення урочистостей у Хустському районі розумієш чому глава держави не поїхав на авто. Дорога тут перебуває просто в жахливому стані. Шкода, що Президент не боїться літати….

Вертольоти з президентом щоправда, пролетівши над територією Закарпаття та споловши селян, висадились десь поблизу Красного поля. Оскільки туди Гарант прибув на авто у супроводі голови ОДА Геннадія Москаля, очільника обласної ради Михайла Рівіса та інших високопосадовців, міністрів, урядовців, народних депутатів та місцевих чиновників.

На Красному полі тисячі людей із синьо-жовтими прапорами зібрались, аби вшанувати героїв Карпатської України. Нагадаємо, саме тут, у 1939 році в нерівному бою сотні закарпатських юнаків боронили щойно проголошену державу. Петро Порошенко із палкою промовою звернувся до присутніх та нагородив орденом Свободи (посмертно) відомого діяча тих часів Степана Клочурака (один із провідників Карпатської України, президент Гуцульської Республіки у 1919 році). Високу нагороду отримав із рук Президента племінник Степана Клочурака, котрий у свою чергу пообіцяв передати її в музей.

«Вільна соборна незалежна Україна вшановує сьогодні тих, хто 80 років тому проголосив державність Карпатської України», – сказав Президент під час свого виступу. «Ми згадуємо тих, хто мав мужність у час смертельної небезпеки, коли вже відчувався смертельний подих Другої світової, заявити: Україна була, Україна є і Україна точно буде». «Державність української мови, прапор, гімн, тризуб Володимира Великого на гербі – Карпатська Україна закладала основи майбутньої соборної України», – зазначив Петро Порошенко. «Тут для України де-факто почалася Друга світова війна» – констатував він.

Також Президент показово доручив Міністру оборони підвищити розміри грошового забезпечення військових гірсько-штурмових підрозділів ЗСУ на 23% і прирівняти їх до бійців підрозділів Десантно-штурмових військ, згадавши при цьому героїчну закарпатську 128 бригаду.

Скориставшись нагодою не оминув Президент підвищення та індексацію пенсій і монетизацію субсидій. Щодо останнього Петро Порошенко розповів, начебто раніше субсидії не монетизували, бо не довіряли українцям. Нібито вони отримавши гроші не заплатять за комуналку. Але тепер, він, президент, повірив… Чомусь перед самим виборами. До речі, бідність у своїй промові Президент назвав одним з головних ворогів України і грізно оголосив, що буде боротися з нею. Однак по завершенні його промови, місцевий пенсіонер голосно подякував Петру Порошенку «за бідність». Цей момент було знято на відео, яке одразу набрало популярності у мережі Інтернет.

Буквально через годину після урочистостей на Красному полі Глава держави вже знову перебував у обласному центрі. Відтак, разом з поважною делегацією, Петро Порошенко попрямував на завод «Джейбіл», де взяв участь у Раді регіонального розвитку Закарпаття. Під час свого виступу Президент наголосив на важливості розвитку туристичної галузі регіону. Також за його словами «надзвичайно важливим, головним проектом в галузі інфраструктури регіону є дороги». «Я хочу сказати, що зараз дорожнє будівництво Закарпаття буде під моєю персональною увагою», – підкреслив Порошенко, і розповів, що дуже важливою є реалізація проекту з будівництва Берегівської об’їзної дороги, яка з’єднає угорський автобан М3 з нашої трасою міжнародного значення «Чоп – Київ». «Це правильна інвестиція, в правильному місці і в правильний час», – зазначив Президент. Зі свого боку нагадаємо, що цей проект мав бути реалізований ще у минулі роки, однак через суперечки з угорським урядом досі нічого не зроблено, про що неодноразово писав «Карпатский об’єктив».

Під час візиту Президент відвідав і оновлений Ужгородський аеропорт, який сьогодні прийняв перший рейсовий літак. Нагадаємо, до цього дня летовище міста Ужгорода було закрите із 2016 року. Петро Порошенко зазначив, що Міністр інфраструктури Володимир Омелян та голова ОДА Геннадій Москаль мають повести відповідну роботу для збільшення інтенсивності регулярних рейсів. Додамо, що нині єдиний рейс  з’єднує Ужгород з Києвом, з посадкою у Львові. При цьому квиток до столиці обійдеться аж у сто євро.

На завершення візиту Петро Порошенко запланував виступити перед ужгородцями на площі Шандора Петефі. Готуючись до візиту глави держави муніципальна влада стрімко активізувала свою роботу з благоустрою міста. Так, на згаданій площі, де спеціально для президента звели сцену, поспіхом прибрали гору бруківки, яка знаходилася там вже не перший рік.

Глава держави прибув сюди близько 16.30 і одразу розпочав свою промову. Якщо інші події за участю Петра Порошенка у цей день дійсно вкладались у формат візиту Президента, то на площі Петефі все виглядало як передвиборчий мітинг. Замість прапорів України – партійна символіка БПП. Доки чекали Гаранта по телевізору на сцені крутили передвиборчі ролики Петра Порошенка про його досягнення та успіхи, а також слухали палкі виступи його прибічників. Передвиборною була і сама промова президента, сповнена патріотизму, вихваляння своїми досягненнями та обіцянками світлого майбутнього для всіх українців.

В цей час серед натовпу ужгородці помітили десятки організовано крокуючих молодих людей у цивільному, одягнених у майже однаковий одяг. Дехто сприйняв їх за представників націоналістичних організацій. Однак згодом у соцмережах показали відео, як ці молодики «нейтралізували» деяких агресивно налаштованих мітингарів. Відтак припускають, що це були переодягнені представники правоохоронних органів (можливо Нацгвардії).

Варто додати, що через виступ Президента саме на площі Шандора Петефі у цей день, вперше за роки незалежності України, угорці Закарпаття не змогли провести урочистості присвячені революції 1848 – 1849 років. Кожного року в цей день саме тут, біля пам’ятника великому угорському поету, котрий загинув під час революції, представники угорської меншини шанують своїх героїв. Однак цього разу святкування довелося перенести на територію Угорського консульства. Невідомо чому саме вибрав цю локацію Глава держави, адже в Ужгороді є чимало місць, де можна поставити сцену. А судячи з реакції угорців Закарпаття у ЗМІ та соціальних мережах, велика кількість із них не зрозуміли такий вчинок Президента.

Руслан ФАТУЛА

Відео: Дмитро МИСЬ

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
На Рахівщині сталася смертельна ДТП
08:45
Великий Четвер: відбувся чин омивання ніг військовим і День священства
08:30
McDonald’s планує відкрити заклади як в Ужгороді, так і в Мукачеві
17:31
На об’їзній Ужгорода ДТП
17:11
У Мукачеві пройшов фінал Шкільної ліги з футзалу «Пліч-о-пліч»
16:52
Мукачівські поліцейські затримали зловмисника за підозрою у спричиненні тяжких тілесних ушкоджень своїй колишній дружині
16:43
Минулої доби закарпатські надзвичайники вели запеклу боротьбу із екопожежами
16:39
Мукачівська окружна прокуратура прагне повернути державі понад 90 га земель лісового фонду – до суду заявлено позов
16:22
Парламентарі пропонують тотальне стеження за українцями. Що думають закарпатці
16:02
Підписано меморандум про співпрацю між міською організацією Товариства Червоного Хреста України та Ужгородською міською радою
15:55
Всі новини