77417
22:54 14.032019

Історичну будівлю Хуста прикрасила меморіальна дошка Олександру Блесту

Життя 6828

“…іду на смерть за те, що люблю свою рідну Україну”. Ці слова викарбовані на меморіальній дошці Олександру Блесту (псевдо “Гайдамака”) – захиснику Карпатської України, керівнику ОУН у м. Хуст, пластуну, який за ідею вільної України віддав найцінніше – життя.

Відсьогодні меморіальна дошка прикрашає будівлю Хустської спеціалізованої  школи І-ІІІ ступенів № 1 ім. А.Волошина, де у 30-х роках навчався Олександр Блест. Урочисте відкриття зібрало на шкільному подвір`ї історичної будівлі (саме тут було проголошено незалежність Карпатської України)  представників влади краю, депутатів різних рівнів, школярів, пластунів, громадськість міста над Тисою.

Почесне право опустити полотнище надали учням цієї школи та голові Закарпатської ОДА Геннадію Москалю. До громадськості, зокрема до підростаючого покоління, звернулися голова Закарпатської обласної ради Михайло Рівіс, Хустський міський голова Володимир Кащук, депутат Хустської міської ради Микола Аннишинець та автор пам’ятного знаку – скульптор, заслужений художник України, родич Олександра Блеста Богдан Корж.

“Ідея створення меморіальної дошки Олександру Блесту – історичній постаті, яка пожертвувала власним життям заради ідеї вільної України – був засуджений до смертної кари – зародилася ще у 70-х роках. Хотів її встановити приватно на дідусевій хаті. Однак мене відмовили, адже це були часи Радянського Союзу. Минуло багато років й ідея знову ожила. Її озвучили хустські депутати, які звернулися до мене, як до родича Олександра Блеста й водночас скульптора, який міг би реалізувати задумку. Тож я неймовірно радий, що нарешті ідея вшанування пам`яті справжнього сина України з допомогою небайдужих людей, представників влади втілена в життя. Дякую всім, хто долучився до цієї благородної справи”, – поділився з “Карпатським об’єктивом” скульптор Богдан Корж.

Завершився захід спільним виконанням духовного гімну України “Боже великий, єдиний, нам Україну храни”.

Богдана КЛЕКНЕР

 

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах