76814
17:34 7.032019

Кір в Україні: масштабна вакцинація та заборона відвідування садочків і шкіл

Життя 3789

Підступний вірус кору впевнено крокує Україною. Хворобу, яка ще відносно недавно, у 1980 році забрала життя 2, 5 млн людей, було приборкано завдяки вакцинації, але не подолано до кінця. Від неї до сих пір помирають як діти, так і дорослі.

За останніми повідомленнями ЮНІСЕФ, кількість людей, які захворіли на кір в Україні, є найбільшою у світі за результатами 2018 року! Минулоріч у нас зареєстровано 35 120 випадків інфікування. За кількістю захворілих ми обігнали Філіппіни, де минулоріч було 15 599 випадків цього захворювання, та Бразилію (10 262).

За даними Центру громадського здоров’я МОЗ України, за січень-лютий 2019 року на кір в Україні захворіло понад 20 тисяч людей, з них більш ніж половина – діти. Загалом з початку спалаху кору померли 30 людей, з них дев’ятеро людей – з початку цього року.

Найвищі показники захворювання медики фіксують у Львівській, Івано-Франківській та Закарпатській областях. Щоправда, за останній тиждень в нашій області спостерігається позитивна динаміка щодо зменшення кількості захворілих.

Станом на 21 лютого зареєстровано 105 випадків кору, що на 30% менше, ніж за попередній тиждень (105 проти 136 випадків). Реєструється кір в основному в осіб, які не мають щеплення.

– Минулоріч на Закарпатті захворіло на кір понад 4 тис 600 осіб. А це одні з найбільших показників по Україні, – наголошує Вікторія Тимчик, завідувачка відділу епіднагляду та профілактики інфекційних захворювань Закарпатського обласного лабораторного центру Міністерства охорони здоров’я України. – Знаємо, що кір – це інфекційна недуга, яка характеризується складним перебігом та можливими ускладненнями: пневмонією, енцефалітом. Кір небезпечний тим, що проти нього немає якогось специфічного лікування. Єдиний метод запобігання захворюванню, або ж полегшення його перебігу – це вакцинація.

Тож медики закликають батьків не нехтувати щепленнями. Адже цей вірус — надзвичайно заразний, він швидко передається від хворої людини до здорової повітряно-крапельним шляхом, тобто під час вдихання найдрібніших крапель слизу, які потрапили в повітря при чханні, кашлі або розмові хворого. Окрім того, він може жити в повітрі та на поверхнях до двох годин після того, як хвора людина залишила приміщення.

– Щеплення проти кору проводять уже понад 50 років, і за ці роки вакцини зарекомендували себе як безпечний та ефективний спосіб профілактики, – коментує сімейний лікар Надія Тупиця. – Саме завдяки вакцинації вдалося знизити захворюваність на кір у десятки разів. Якщо в дитинстві ти вакцинувався, то ризики захворіти – мінімальні. У нещеплених дітей зазвичай хвороба протікає значно важче.

Аби збільшити рівень імунізації серед тих дітей, які пропустили планові щеплення, Міністерство охорони здоров’я з лютого 2019 року розпочало масштабну кампанію з вакцинації українських школярів. Стартували вона з Львівщини – лідера із захворюваності на кір. Дітей, які вчасно не були щепленні, вакцинують просто у школах. Таких нарахували 20 тисяч. Переконати батьків дати письмову згоду на щеплення мають сімейні лікарі та вчителі. Після Львівщини на черзі Закарпаття та Прикарпаття. Спеціальні мобільні бригади курсуватимуть усіма школами.

Як стверджують медики, на Закарпатті вже триває масова вакцинація. Для цього в нашій області є достатня кількість якісної вакцини. А ось тих дітей, чиї батьки не погодилися на вакцинацію, просто не допускатимуть до шкіл та садочків. Принаймні, таку практику вже запровадило Мукачево. Управління освіти, молоді та спорту Мукачівського міськвиконкому ухвалило рішення щодо заборони відвідування дитсадків, шкіл та будь-яких установ позашкільної освіти дітям, які не дістали профілактичних щеплень.

– До навчання діти допускатимуться тільки у тому разі, якщо будуть мати відповідну довідку від закладу охорони здоров’я, – заявила начальник управління освіти Мукачівського міськвиконкому Катерина Кришінець-Андялошій.

Причина такого рішення – ускладнення епідситуації захворюваності на кір в місті. В управлінні зазначають, ситуація наразі стабілізувалася. Утім, необхідно попередити можливі спалахи хвороби.

– Ми вживаємо заходів відповідно до діючих законів України, нормативних актів, наказів МОЗ та МОН України, обмежуємо доступ дітей, які не мають обов’язкових щеплень, до навчальних закладів. Це сприяє тому, що маючи 95% щеплених дітей, формуємо колективний імунітет. Таким чином ми запобігаємо поширенню інфекції як такої в цілому, – розповіла начальник відділу охорони здоров’я Мукачівського міськвиконкому Любов Мандзич.

А ось думки щодо таких нововведень та вакцинації своєї дитини від інфекційних хвороб у батьків різняться. Одні старанно вакцинують дітей згідно із календарем профілактичних щеплень, інші ж їх остерігаються.

– Ми зробили усі щеплення. Жодних проблем з вакцинами у нас не було, – розповідає мукачівка Ірина Галаговець. – Я переконана, що навіть якщо ти захворів, щеплення допоможе легше перенести недугу. Тому я підтримую, що невакцинованих дітей не допускатимуть до навчання.

Чому моя дитина має страждати від того, що чиїсь батьки вирішили не робити щеплення? Я вважаю, що це неправильно, коли батьки нехтують вакцинацією. Адже тим самим вони наражають на небезпеку не тільки власну дитину, а й оточуючих.

Взагалі сучасне ставлення до щеплень – дуже неоднозначне. Так, більшість лікарів стверджують, що щеплення – це запорука здорового суспільства. Утім, є й такі учні Гіппократа, які певні, що після щеплення дитину можуть чекати жахливі наслідки. Звичайно, такий настрій передається і сучасним батькам.

“Щеплення губить імунітет”, “вакцини містять живі віруси, які шкодять організму”, “дитина може померти від побічних ефектів”, – такі аргументи можна почути від батьків, які відмовляються вакцинувати своїх дітей. Так, останнім часом можна почути думку про те, що щеплення підвищило кількість захворювань на аутизм.

Наприклад, в одному з опитувань у соціальній мережі Фейсбук щодо доцільності щеплень, я натрапила на такий коментар:

– Я проти вакцинації. У мене дитина аутист, і найвірогідніша причина цьому – вакцина. Так мені казали у Києві. Я не відмовляю матусь від вакцин, але коли будете збиратися робити дитині щеплення, будьте уважні до стану здоров’я», – ділиться виноградівка Ганна Захар.

Тож наслухавшись та начитавшись різних відгуків і думок, батьки самостійно вирішують – вакцинувати свою дитину чи ні.

А тим часом у МОЗ констатують: щеплення проти кору проводять уже понад 50 років. За ці роки вакцини зарекомендували себе як безпечний та ефективний спосіб профілактики. Саме завдяки вакцинації вдалося знизити захворюваність на кір у десятки разів. Тільки з 2000 по 2016 рік смертність від кору знизилася на 79%, а це означає, що вакцини зберегли 20,3 мільйона дитячих життів у всьому світі. Щонайменше в п’яти регіонах світу кір має бути повністю викорінений до 2020 року — таку стратегічну мету проголосила ВООЗ.

Переважна більшість європейців мають усі щеплення КПК за календарем, тож у 42 з 53 країн Європи вдалося зупинити поширення кору. Проблемними залишаються ті країни, де рівень охоплення щепленнями недостатній. Серед цих країн й Україна.

Христина БІКЛЯН

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах