76740
12:28 7.032019

На Ужгородщині завдяки фінансуванню Угорщини оновили ще три садочки. ФОТО

Життя 5033

Це стало можливим завдяки угорській Програмі розвитку дошкільних навчальних закладів Карпатського басейну, яка активно запроваджується і на території Закарпаття. Нею охоплено вже десятки садочків, як повністю угорськомовних, так і змішаних. А зараз відбулася передача ще трьох оновлених дошкільних навчальних закладів у Чопі, Тийглаші та Коритнянах.

У середу, 6 березня, до Чопського дошкільного навчального закладу «Казка» навідалися гості, щоб оглянути будівлю після завершення ремонтних робіт, підписати необхідні документи та познайомитися з вихованцями.

Така подія зібрала чимало поважних гостей, серед них: Арпад Янош Потапі, держсекретар Угорщини, відповідальний за національну політику, Жолт Боднар, консул Генерального консульства Угорщини в Ужгороді, Ілдика Орос, голова Закарпатського угорськомовного педагогічного товариства, Лівія Балог, голова осередку ГО «ТУКЗ – КМКС» Ужгородського району та депутат Ужгородської районної ради, Валерій Самардак, міський голова Чопа та Оскар Балог, керівник фракції «КМКС» у Чопській міській раді.

Садочок «Казка» почав своє функціонування понад 30 років тому, перебуваючи на балансі «Львівської залізниці». У 2002-му дошкільний навчальний заклад передали у підпорядкування Чопській міській раді. Наразі 300 вихованців садочку навчаються в одинадцяти українських та трьох угорських групах. Цікаво, що першу угорськомовну групу тут відкрили ще у 1987 році.

Завдяки Програмі розвитку дитячих садочків Карпатського басейну вдалося повністю оновити одне крило будівлі: зробити капремонт усіх приміщень, ігрових та ванних кімнат, закупити нові меблі. Крім того, на подвір’ї вихованцям побудували чудові криті ігрові майданчики.

Арпад Янош Потапі звернувся до присутніх зі словами: «Ми запровадили Програму, щоб допомогти вже існуючим угорськомовним дошкільним навчальним закладам та побудувати нові. Ми не тільки робимо капітальний ремонт будівлі, а й забезпечуємо дітей іграшками, необхідним дидактичним матеріалом. Крім того, організовуємо й курси для підвищення кваліфікації вихователів, що не менш важливо.

Зараз близько 48 тисяч діток відвідують угорськомовні садочки в країнах Карпатського регіону. Наша ціль збільшити це число до 60 тисяч, адже зараз багато сербів, словаків та українців дають діток саме в угорськомовні навчальні заклади. Вони розуміють, що двомовність діток тільки допоможе їм у дорослому житті».

Ілдика Орос, яка курує цей проект на Закарпатті зазначила, що завдяки теперішньому оновленню садочок може повноцінно набирати молодшу, середню та старшу групи.

«Чоп завжди був регіональним центром, тому цей статус він просто зобов’язаний собі повернути. Вже незабаром розпочнеться повна реконструкція будівлі загальноосвітньої школи міста, завдяки програмі Закарпатського угорськомовного педагогічного товариства та за фінансування уряду Угорщини», – додала пані Ілдика.

Міський голова Чопа подякував меценатам за вагому допомогу: «Це приклад для наших політиків як потрібно вирішувати питання. В першу чергу життєві питання, опіка над дітьми, а вже потім решта».

Валерій Самардак разом з директоркою садочку «Казка», Галиною Моцьо, привітав присутніх жінок та вручив Ілдиці Орос подяку Чопської міської ради за вагомий внесок у розвиток освітньої сфери краю.

Дітки теж приготували для гостей чудові виступи та незабутні подарунки до жіночого свята – виготовлені з паперу квіти, корзинки та віяла.

Вікторія КОПИНЕЦЬ

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах