76639
17:19 5.032019

На Ужгородщині відкрили меморіальну дошку герою Угорської революції 1956 року – Ілоні Дьерке. ФОТО

Життя 4161

У багатьох населених пунктах Закарпаття встановлені меморіальні дошки та пам’ятники, якими вшановують місцевих ативістів, борців за свободу часів Угорської революції 1956 року.

Однією з таких сміливців була й Ілона Дьерке, уродженка села Есень, Ужгородського району.  Ця сильна та мужня дівчина, в юному 17-літньому віці, писала листівки та розклеювала плакати зі слоганами: «Наше серце стікає кров’ю за угорських братів, російські солдати йдіть додому!». Ілона Дьерке боролася за свої переконання та ідеали, за що потім поплатилася зламаною долею.

Так, 5 березня, у рідному селі Ілони Дьерке урочисто відкрили меморіальну дошку присвячену її пам’яті, якою вшановують і 80-річний ювілей землячки. Встановлення пам’ятного знаку стало можливим завдяки фінансовій підтримці Генерального консульства Угорщини в місті Ужгороді.

Йожеф Бугайла, Генеральний консул дипломатичної установи зауважив, що цього дня всі присутні мають можливість схилити голову в пам’ять про жахливі події революціїї 1956 року та її героїв, до числа яких належить й Ілона Дьерке. Перебуваючи далеко від епіцентру подій дівчина все-одно намагалася допомогти, вірила у можливість перемоги.

«Кожен долучався до боротьби, молодь власними методами звертала увагу оточуюючих на проблеми. Ілона Дьерке, будучи освіченою та зразковою ученицею писала листівки та плакати, які потім розносила по Есені та найближчим селам. Через рік, у 1957-му її все-таки викрили. Тоді молода дівчина працювала вчителькою у школі Малої Доброні. Протягом наступних півтора роки її постійно допитували – це зруйнувало Ілону і фізично, і морально», – розповів Йожеф Бугайла.

Відомий дослідник Угорської революції 1956 року, історик Дьордь Дупка знав Ілону Дьерке особисто: «Ми познайомилися на початку 90-х років. Ця жінка ледь говорила, пройшла крізь нервовий зрив та роки реабілітації.  Але що її так зламало? Що саме з нею робили під час допитів – ми не можемо навіть уявити».

Після урочистого відкриття меморіальної дошки присутні поклали вінки та палили свічки, згадуючи важку долю Ілони Дьерке – жительки Есені, яка вірила у краще та вільне життя.

Вікторія КОПИНЕЦЬ

 

 

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах