7627
17:28 4.062016

В ужгородському кафедральному соборі пройшли заняття студентів військової кафедри УжНУ. ФОТО

Життя 2477

3 червня студенти військової кафедри мали нагоду поспілкуватися з головою Капеланської служби Закарпатської області, Героєм України отцем Іваном Ісаєвичем.

studenti

Заняття у формі духовної бесіди відбувалося в Хрестовоздвиженському кафедральному греко-католицькому соборі Ужгорода. Важливо, що студенти могли прийти сюди на власне бажання – ніхто їх не змушував. Хто прийшов, дізнався про історію собору, про те, як тут відбуваються літургії різними мовами, серед яких навіть італійська.

Відтак отець Іван розповів про те, у чому полягає служба капелана. Його головна зброя – кадило і слово. Священик за жодних умов не може брати до рук зброї – навіть якщо є загроза його життю. Правда, бували ситуації, коли духовні особи зрікалися назавжди служби і бралися за зброю.

«Капелан є для того, щоб допомагати формувати дух не тільки бійця, а й офіцера. Капелан має бути дуже сильним морально. Людська душа мусить боротися з тілом, із бажаннями. Ми маємо право вибору, але деколи наші бажання не відповідають моральним чеснотам – відбувається боротьба душі і тіла. Тоді приходить на допомогу капелан, який має надавати не лише духовну, а й психологічну допомогу», – розповів о. Іван.

Священик розповів і про страх: він не обов’язково є злом. Капелан має вміти донести до бійця, що страх – це перше, що захистить, збереже життя. Головне, аби страх не переходив у боягузтво.

«Невміння узяти на себе відповідальність в мирному житті – це така сама проблема, як боягузтво під час бойових дій. Військовому-контрактнику не треба пояснювати багато речей, які слід доносити до мобілізованого: чому він тут, для чого, заради кого…» – зауважує святий отець. Патріотом має бути не тільки боєць, а й обов’язково капелан – той, хто допомагає захиснику не впасти духом, витримати всі випробування.

Студенти, серед іншого цікавилися, як отець Іван потрапив на передову, чому став священиком та ким був до того, як піти навчатися в духовну семінарію, пише Медіацентр УжНУ.

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах