75532
21:39 15.022019

Пам'ять не вмирає: у Хусті вшанували воїнів-афганців

Життя 5180

Щороку 15 лютого – у День вшанування учасників бойових дій на території інших держав – у Хусті біля пам`ятника воїнам-інтернаціоналістам, що знаходиться на території Свято-Вознесенського храму на вул. Володимирській, збираються воїни-афганці, їхні родичі, представники влади міста й району, громадськість Хустщини, аби згадати тих, хто не повернувся з афганського пекла.

Тридцять років минуло від дня виведення обмеженого контингенту радянських військ з республіки Афганістан. У цій чужій війні, яка тривала майже десять років, взяли участь понад сто тисяч українців, тисячі з яких загинули, а багато хто до цих пір вважаються зниклими безвісти. Серед тих, хто пройшов через горнило афганської війни, були й 412 воїнів з м.Хуст та Хустського району. Вісім земляків там загинули. Сьогодні ж у строю, за словами голови Хустської міськрайонної спілки ветеранів Афганістану Юрія Дзяпка, 289 ветеранів. І для них є важливо бодай раз у рік зібратися разом, щоб згадати тих, хто загинув у кривавій різні, пом`янути їх щирою молитвою…

Тому саме цього дня, 15 лютого, до пам`ятника, на якому золотими буквами вписані імена загиблих воїнів, приходять усі, хто вшановує їхню пам’ять. Духовенство відправляє панахиду, люди запалюють лампадки пам`яті, приносять квіти. А ті, кому пощастило з Божою допомогою повернутися додому, стоять у глибокій задумі, адже їм ніколи не забути дні і місяці афганського пекла. Серед них і Валерій Бучацький. Чоловік півтора року відслужив старшим механіком авіаозброєння. Каже, йому й побратимам пощастило вийти з афганської війни без втрат, однак й дотепер сняться жахіття. Та найбільше болить, що вже інша війна забирає молоді українські життя.

Продовжилися заходи з нагоди пам`ятного дня у форматі дружнього зібрання, під час якого воїни-афганці поспілкувалися з давніми друзями, згадали молоді роки, а представники влади – голова Закарпатської обласної ради Михайло Рівіс, Хустський міський голова Володимир Кащук, голова Хустської районної державної адміністрації Назарій Павлій та заступник військового комісара з територіальної оборони Ігор Жуков виконали приємні місії – вручили ветеранам-афганцям ювілейні ордени та медалі. Особливим подарунком для останніх став виступ гурту афганської пісні “Караван”.

Богдана КЛЕКНЕР, фото автора

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах