74271
13:28 28.012019

Найсмачніший фестиваль гентешів вкотре порадував відвідувачів

Життя 10949

Цими вихідними, у селі Геча Берегівського району провели традиційний фестиваль гентешів-різників. Поєднання автентики краю з угорськими кулінарними звичаями, приправленими закарпатським вином – ось у цьому секрет Міжнародного фестивалю гентешів.

До того ж, це не звичайний фестиваль – це конкурс, де кожна з представлених команд подає на розгляд журі свої фірмові страви. Фестиваль проводять вже втринадцяте і за цей час він встиг стати міжнародним, адже участь у ньому беруть команди не тільки із Закарпаття, а й з сусідніх Угорщини та Румунії. Цьогоріч 13 команд боролися за титул «Короля гентешів». Рано вранці вони зібралися і розпочали приготування страв традиційної угорської кухні та свіженьких делікатесів, щоб презентувати їх гостям.

Так, на офіційне відкриття фестивалю, на спеціально встановленій сцені, зібралося керівництво краю та району, дипломати та представники громадських організацій.

Всі гості одноголосно звернули увагу на чудову погоду, якою порадував присутніх сьогоднішній день. Урочисто відкривав фестиваль Андрій Мештер, сільський голова Геча: «Коли у 2006 мене обрали сільським головою ми вирішили створити фестиваль, який би відродив наші забуті традиції. Так ми започаткували аж два фестивалі – гентешів та леквару (його проводять влітку). Вони стали своєрідною туристичною родзинкою Закарпаття».

Губернатор краю теж взяв участь у відкритті фестивалю. Традиційно, він звернувся до присутніх декількома реченнями на угорській мові. Крім того, очільник області наголосив, що фестиваль гентешів на Берегівщині є унікальним, адже його проводять тільки на Закарпатті: «Суто чоловіче ремесло гентеша споконвіку було і ще довго буде в Закарпатті. Воно вимагає знань, умінь та вправності і сьогодні всі учасники конкурсу нам це демонструють».

Василь Брензович, голова ГО «ТУКЗ – КМКС» та народний депутат України зазначив, що з часу започаткування фестивалю він дуже змінився та розрісся. Зараз в ньому беруть участь багато команд, а чимало торговців пропонують свою продукцію.

«Цей фестиваль є важливим, адже в цей непростий для нас час дає змогу зібратися, скуштувати смачні страви національної кухні та поспілкуватися. Цікаво, що сьогодні зібралося саме 13 команд, як і 13 років фестивалю – це символічно», – наголосив Василь Брензович та завершив свій виступ прислів’ям: «Добре їсти, добре пити, добре спати – Бог здоров’я мусить дати!».

Зі святкової сцени гостей фестивалю розважали своїми колоритними піснями та танцями угорські народні колективи.

Скуштувати смачну рульку, шашлик, бограч, гурки та ковбаси приїхало чимало люду з усієї України. Ми поспілкувалися з туристом Олександром, який приїхав з далекого Мелітополя. Чоловік вперше відвідав Закарпаття, та зокрема й фестиваль: «Я у захваті, тут повітря зовсім інше, привітні люди, а яка смачна їжа – обов’язково приїдемо наступного року!».

Йожеф Лакатош, з Угорщини, не пропускає практично жодного гечанського фестивалю. Він навіть має власні прикмети: «Якщо на початку нового року не відвідати фестиваль гентешів у Гечі, то весь рік буде поганим». Про цьогорічний захід пан Йожеф зауважив, що він не втрачає своєї автентики, що досить складно у сучасному світі.

 

 

Попович Олександр, член журі конкурсу різників розповів нам про страви, які команди презентували. Серед них традиційні ковбаси, гурки, жарені м’яса, глінтвейн та палинка. Крім того, на фестивалі приготували й найдовшу ковбасу, аж 25 метрів.

Команда з Румунії «Egri csillagok», яка брала участь у конкурсі вперше, здивувала журі незвичайною інтерпретацією традиційних страв з додаванням грибів та своєрідних спецій. До обідньої пори вони практично продали всю виготовлену продукцію (з 150 кг свинини), а зароблені кошти передадуть на будівництво каплички в селі Геча.

Цікаво, що цього року серед конкурсантів можна було побачити й представників телебачення. Золтан Кулін, директор ужгородського телеканалу «21 Ungvár» розповів про їхній дебют: «Наш телеканал створений порівняно недавно, у травні 2018, але ми подумали, чому б не спробувати сили нашої команди і в кулінарії. Кожен вміє готувати – як порядна господиня, так і газда. До того ж, сьогодні готує ведучий нашої найрейтинговішої передачі шеф-повар Чаба Бакош. Саме він готував бограч та традиційну угорську «таргоню» (сухе терте тісто), яка дуже дивує туристів».

Так, в категорії «Найкраща гурка» перемогла команда «Lakitelek» з Угорщини, «Найсмачніший глінтвейн» приготувала мукачівська команда «Надія», «Найсмачнішу палинку» зварила команда з Румунії, а титул «Короля гентешів» отримала команда з Угорщини – «Lakitelek».

Вікторія КОПИНЕЦЬ, фото автора

Відео: Дмитро МИСЬ

 

 

 

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах