74021
15:31 23.012019

У Закарпатському музеї народної архітектури та побуту відкрили виставку. ФОТО

Життя 3108

Уже стало доброю традицією, що виставкова діяльність Закарпатського музею народної архітектури та побуту у новому році розпочинається з виставок, вернісажів, що проходять в рамках Днів угорської культури. Цього року це відразу дві виставки.

22 січня у виставковому залі музею розгорнула свою експозицію виставка «Час будувати. Відновлені об’єкти культурної спадщини в Карпатському басейні». На виставці представлені результати реалізації Програми Флоріса Ромера, що була започаткована Урядом Угорщини в жовтні 2015 року задля вивчення та збереження культурної спадщини Карпатського басейну. За останні три роки виконавець програми – Фонд Ласло Телекі – координував реставрацію і ремонт більше сотні пам’яток – від Трансільванії до сучасної Словаччини. Фондом реставрувались як цілі архітектурні комплекси, так і їх окремі складові, зокрема варто згадати роботу реставраторів над іконами та фрески, настінними розписами. Багато пам’яток було повернуто до життя і врятовано від повного знищення.

Поряд із реставраційними роботами, Програмою Флоріса Ромера передбачено й поширення інформації про врятовані цінності та пам’ятки. Яскравим прикладом цього сьогоднішня виставка. Вона має і навчальний характер. Тут можна ознайомитись із процесом реконструкції пам’яток, застосованими методами і прийомами реставрації. Художні фотографії й описи будівель вдало доповнено багатьма інтерактивними елементами, що допоможуть відвідувачам відчути труднощі й красу роботи реставратора.

На відкритті виставки Василь Коцан, директор музею, наголосив на важливості міжнародних програм, проектів по збереженню культурної спадщини, що в рамках співпраці з фондом Л. Телекі було проведено ремонтно-реставраційні роботи на хаті з с. Вишково Хустського району, що знаходиться в експозиції музею. Іштван Грежа, уповноважений міністра уряду Угорщини, розповів про Програму Флоріса Ромера та інші проекти уряду Угорщини, спрямовані на реставрацію пам’яток архітектури та мистецтва. Ласло Діос Сегі, голова фонду ім. Л. Телекі, ознайомив присутніх з роботою фонду, його співпрацю з науковими та культурно-освітніми закладами на Закарпатті, провів екскурсію по виставці, ознайомивши з її окремими експозиціями. Про цілу низку робіт, проектів, організованих та проведених фондом говорила на території краю говорила Ілдико, Молнар, заступник директора департаменту культури Закарпатської ОДА.

Запрошуємо всіх бажаючих ознайомитись з унікальним пластом культурної спадщини країн Карпатського регіону. Виставка триватиме протягом місяця.

Закарпатський музей народної архітектури та побуту

 

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах