73984
13:43 23.012019

В Ужгороді концертом відзначили День угорської культури. ФОТО, ВІДЕО

Життя 4535

22 січня 1823 року Ференц Келчеї завершив написання угорського гімну і саме цього дня прийнято відзначати День угорської культури. Традиційно, святкування з цього приводу провели в Закарпатському обласному державному українському музично-драматичному театрі в Ужгороді.

Насолодитися концертною програмою прийшло чимало гостей. Серед них, Іштван Ійдярто, Надзвичайний і Повноважний посол Угорщини в Україні, Іштван Грежо, уповноважений уряду Угорщини, Василь Брензович, голова ГО «ТУКЗ – КМКС», народний депутат України, Йосип Борто, заступник голови ГО «ТУКЗ – КМКС», перший заступник голови Закарпатської обласної ради, Гейза Гулачі, заступник голови ГО «ТУКЗ – КМКС», депутат Закарпатської обласної ради, Лівія Балог, голова осередку ГО «ТУКЗ – КМКС» Ужгородського району та депутат Ужгородської районної ради, представники дипломатичних установ, громадських організацій та духовенства.

Почесну місію відкрити святкування отримав новопризначений посол Іштван Ійдярто.

«Культуру неможна успадкувати. Культура наших предків зникне, якщо кожне покоління знову і знову не створюватиме її для себе. Це слова відомого угорського композитора Золтана Кодая. Але коли вони актуальніші як не тепер, на святкуванні Дня угорської культури в Ужгороді. Золтан Кодай та Бейла Барток одні з найвидатніших персон ХХ століття зуміли зібрати та увічнити народні танці та пісні не тільки угорців, які проживають в Карпатському регіоні, а й інших народів», – розповів пан посол.

Іштван Ійдярто також зауважив, що Закарпатський ансамбль угорського народного танцю, який вперше виступав цього вечора з новою програмою, має важливу місію – знову відрити народні пісні та танці Унгу, Берегу, Угочі та Мараморошу.

У свою чергу, Василь Брензович звернувся до присутніх з невеликим історичним екскурсом: «День угорської культури почали відзначати тільки в кінці 80-х років ХХ століття. Саме 22 січня, Ференц Келчеї завершив написання тексту угорського гімну, який став найвідомішим угорським віршем. У друкованому вигляді він побачив світ у 1832, але відомим став аж у 1844 році».

Додамо, що вперше угорський гімн привселюдно заспівали у 1848 році, але протягом багатьох років він не був гімном офіційно. Як не дивно, ця пісня, яка є одночасно молитвою, стала такою собі народною мелодією, яка тільки через 140 років, у 1989-му, стала державним гімном Угорщини.

«Коли угорський гімн чують іноземці, то відзначають, що він досить сумний. Але це, в першу чергу, молитва, пісня, яка закликає всіх до єднання. Автор, пишучи такі рідні нам рядки, дивився в минуле угорського народу та намагався передати через слова бажання щасливого майбутнього. І навіть зараз, коли ми співаємо цей гімн на наших заходах, ніби в спільній молитві передаємо віру у світле майбутнє», – додав голова ГО «ТУКЗ – КМКС».

Василь Брензович також зауважив, що протягом останніх 30-ти років угорська громада Закарпаття активно розвивається у культурному плані: «Ми намагаємося зберегти нашу культуру, будуємо дошкільні навчальні заклади, школи, чого вартий лише Закарпатський угорський інститут імені Ференца Ракоці ІІ або Берегівський угорський драматичний театр ім. Дюли Ійєша».

Зіркою цього вечора став Закарпатський ансамбль угорського народного танцю, музиканти та танцюристи якого підготували чудову програму. Хоч ансамбль існує порівняно не так давно, адже його створили у червні 2018, проте виснажливо та сумлінно працюючи артисти змогли показати свою майстерність та здивували гостей неперевершеними номерами.

Вікторія КОПИНЕЦЬ

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах