73972
11:15 23.012019

«Муніципальна няня»: усі за і проти

Життя 7686

У січні 2019 року в Україні з’являться муніципальні няні. Вони доглядатимуть дітей віком до трьох років. Послугою зможуть скористатися батьки, які замість декрету йдуть на роботу.

Відповідно до цієї програми, батьки мають самі знайти няню, укласти з нею угоду та щомісяця платити зарплату. Наприкінці ж року держава обіцяє відшкодувати суму за кожен місяць роботи в розмірі прожиткового мінімуму. Наразі це майже 1500 грн.

Тож що потрібно, аби отримати компенсацію за няню, та чи планують закарпатські матусі користуватися її послугами, дізнавався «Карпатський об’єктив».

Процедура компенсації

Для того щоб отримати гроші від держави, батьки насамперед мають обрати няню, укласти з нею угоду про офіційне працевлаштування (у письмовій формі) та надати документи на відшкодування.

Необхідними умовами договору є назва та обсяг послуги із зазначенням конкретних заходів і строку її надання, вартість, періодичність оплати, відповідальність сторін та інші зобов’язання, які сторони визнають важливими.

Для отримання компенсації послуги батьки протягом місяця після укладення договору мають подати в місцевий структурний підрозділ з питань соціального захисту населення такі документи:

– заяву про надання компенсації послуги «муніципальна няня»;

– заяву про перерахування коштів для компенсації послуги із зазначенням банківського рахунку;

– копію угоди про здійснення догляду за дитиною між отримувачем послуги (батьками) та муніципальною нянею;

– підтверджувальні документи щодо оплати муніципальній няні послуги (чек, розрахункова квитанція, виписка з банківського рахунка).

До заяви потрібно додати копії:

– свідоцтва про народження дитини;

– сторінок паспорта отримувача компенсації послуги з даними про прізвище, ім’я та по батькові, дату його видачі та місце реєстрації;

– документа про присвоєння реєстраційного номера облікової картки платника податків отримувача компенсації послуги;

– рішення районної ради, виконавчого органу міської, районної в місті (у разі її створення) ради, сільської, селищної ради об’єднаної територіальної громади або суду про встановлення опіки (у разі здійснення опіки над дитиною).

Після подання всіх необхідних документів відповідні відомства протягом 10 робочих днів із дати надходження документів приймають рішення про призначення компенсації послуги. Батьки отримують остаточну відповідь у письмовому вигляді протягом трьох днів з моменту прийняття відомством рішення про призначення.

Гроші можна буде отримувати або на картку, або в касі. Усю суму перераховуватимуть у кінці року.

Чи користуватимуться послугами «муніципальної няні»?

«Родина зможе зекономити трохи грошей, які дуже потрібні після народження малюка, мама вийде на роботу, а дитина буде доглянута», – говорив про програму «Муніципальна няня» Прем’єр Володимир Гройсман.

Однак експерти налаштовані не так оптимістично. Перш за все вони вказують на те, що переважна частина нянь працює в тіні. І за 1500 грн вони навряд чи підуть оформлятись офіційно.

І це зрозуміло, адже няні в Україні, як і решта фрілансерів, у більшості випадків працюють без будь-яких трудових договорів, не мають жодного соціального захисту чи гарантій стабільної зайнятості.

– У нас працює няня вже досить давно. Та й узагалі нянею її назвати важко, оскільки за ці роки вона вже стала частиною нашої сім’ї, – розповідає ужгородка Дарина Боровська. – У нас троє дітей. Звісно, ми ніколи не укладали з нашою нянею жодних трудових договорів і не плануємо це робити. По-перше, вона отримує значно більшу зарплату, ніж пропонує держава. А мати тяганину з податковою через ці гроші, думаю, їй не варто.

Батьки зазначають, аби це нововведення дійсно запрацювало, сума компенсації повинна бути значно вищою. Та й жінки не надто поспішають залишати таких малих дітей і виходити на роботу.

– Нашій донечці майже півтора року. Чи готова я вийти на роботу? Звичайно, що ні. Навіть якби держава компенсувала повну вартість зарплати няні, я би не погодилася. Бо розумію, що моїй дитині потрібна я, а не няня, – коментує ситуацію молода мама Діана Галаговець.

Утім попри всі нюанси, батьки, а також більшість експертів наголошують: добре, що про офіційне працевлаштування нянь узагалі почали говорити.

Адже на сьогодні в Україні майже всі вони працюють неофіційно і, відповідно, не мають жодних соціальних гарантій. Тож це вже перший крок, який, можливо, з часом приведе до того, що ринок нянь діятиме легально й відкрито.

Христина БІКЛЯН

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
З нагоди національного свята Товариство угорської культури Закарпаття організувало в Берегові прем’єрний показ фільму
17:05
Фінал ІІ (міського) етапу футзальних змагань «Пліч-о-пліч всеукраїнські шкільні ліги» в Ужгороді
16:39
«Чути дітей»: у Скансені відкрили виставку дитячих історій про життя під час війни
16:22
Спілка закарпатських угорських багатодітних родин підбила підсумки творчого конкурсу
16:09
Під час профілактичних заходів серед водіїв мототранспорту на Закарпатті зафіксовано ряд порушень
15:55
У селі Бодалово відзначили річницю Угорської революції та визвольної боротьби 1848–1849 років
15:40
У Міжгір’ї розкрили угон автомобіля
15:26
До місцевих бюджетів Закарпаття перераховано понад 1,3 млрд гривень податків
15:15
У Мукачеві провели чемпіонат міста з шахів серед жінок
14:58
У Мукачеві у затриманого наркоторговця вилучено понад 200 доз «товару»
14:47
Всі новини