73907
21:32 22.012019

У Хусті до 100-річчя Соборності України провели конференцію, екскурсії та зібрання

Життя 4042

Тематичні заходи у місті над Тисою з нагоди історичної дати в національному календарі – 100-ї річниці проголошення Акта Злуки Української Народної Республіки та Західноукраїнської Народної Республіки – стартували з конференції, яка 21 січня символічно відбулася у стінах Хустської  спеціальної загальноосвітньої школи-інтернату I-III ступенів. Саме в цій будівлі, яка на той час була горожанською школою, 100 років тому, 21 січня 1919 року, відбувся Всенародний конгрес, який проголосив злуку Закарпаття з Соборною Україною. За даними істориків, того дня на цей з`їзд прибуло 420 делегатів від 175 населених пунктів Закарпаття.

Відкрив конференцію, привітавши зацікавлених в історії краю та держави хустян, директор спецшколи-інтернату Богдан Деленко. Важливі події сторічної давності у своїх виступах відтворили вчителька історії цього навчального закладу Ярослава Голяк та історик-краєзнавець Олег Мельник.

Сьогодні ж, 22 січня, з нагоди Дня Соборності України біля пам`ятника Тарасові Шевченку відбулося зібрання, яке своїми вокальними та декламаторськими виступами скрасили юні таланти Хустщини: учениця Липчанської філії Стеблівської ДШМ Аліна Грицак, тріо “Оксамит” Нижньоселищенської ДШМ, учень Хустської школи мистецтв Назар Пилип, а також Олена Король та Олександра Кривська.

Опісля представники міської та районної влади, громадськість, інтелігенція Хустщини поклали квіти до пам`ятника великому Кобзарю. Завершилося зібрання виконанням духовного гімну України “Боже великий, єдиний”.

Також протягом дня у Хустському краєзнавчому музеї у рамках відзначення Дня Соборності України діяла тематична фотодокументальна виставка з історії Української Народної Республіки та Західноукраїнської Народної Республіки, їхньої ролі у процесі здобуття незалежності України. Для всіх бажаючих в.о. директора музею Борис Прокопів, наукові працівники Світлана Дорогій та Віталій Петрусь провели цікаві тематичні екскурсії.

У закладах культури міста й району відбулися книжкові виставки, огляд літератури та інші просвітницькі заходи.

Богдана КЛЕКНЕР

 

 

 

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах