73883
19:37 22.012019

Новопризначений посол Угорщини в Україні відвідав Закарпаття

Життя 2956

Сьогодні, 22 січня, Закарпаття з першим офіційним візитом відвідав новопризначений Надзвичайний і повноважний посол Угорщини в Україні Іштван Ійдярто. Нагадаємо, 27 грудня Президент України прийняв вірчі грамоти у дипломата і він зміг розпочати повноцінну роботу в нашій державі.

Перебуваючи на Закарпатті, Іштван Ійдярто разом з Генеральним консулом Угорщини в місті Ужгороді Йожефом Бугайла спочатку зустрівся з губернатором Закарпаття Геннадієм Москалем та головою Закарпатської обласної ради Михайлом Рівісом.

«Для мене це велика радість, адже моя перша поїздка на новій посаді саме до Закарпаття. З того часу як я почав працювати в Україні прагнув відвідати той регіон держави, де проживає угорськомовне населення. Я вважаю, що для угорського посла це є обов’язком», – зазначив Іштван Ійдярто.

Під час ознайомчої зустрічі сторони зійшлися в думці, що минулий рік був непростим для усіх. Але вже на початку 2019-го відбулися позитивні зрушення в українсько-угорських стосунках.

Новопризначений посол також звернув увагу на те, що цілі в обох держав однакові, а проблеми схожі: «Ще більше – закарпатці точно знають, що між українцями та угорцями протягом багатовікової історії ніколи не було протиріч і надалі не буде».

Пан Іштван подякував Геннадію Москалю та керівництву краю не тільки від свого імені, а й від уряду Угорщини за особисту участь, допомогу та сприяння у покращенні відносин між двома державами: «Вони тверезо, з реалістичним поглядом, беруть до уваги в першу чергу інтереси жителів усього регіону, у тому числі й угорськомовного населення Закарпаття».

Після цього Іштван Ійдярто зустрівся з представниками угорської громади: Василем Брензовичем, головою ГО «ТУКЗ – КМКС», народним депутатом України, Йосипом Борто, першим заступником голови Закарпатської обласної ради, заступником голови ГО «ТУКЗ – КМКС» та Гейзою Гулачі, заступником голови ГО «ТУКЗ – КМКС», депутатом обласної ради.

«Перед угорською громадою стоїть багато викликів, ми намагалися їх ідентифікувати та обговорити з паном Брензовичем. Він у свою чергу розповів про ситуацію на Закарпатті та про важливий рік, який чекає українців – президентські вибори та вибори до парламенту. Крім того, ми підняли чимало актуальних питань та намагалися знайти шляхи для їх вирішення», – розповів Іштван Ійдярто.

Говорилося й про подальші проекти та фінансові підтримки угорської громади. Посол наголосив, що вони продовжаться і у 2019 році.

Василь Брензович зауважив, що Іштван Ійдярто фахівець високого рівня і до того ж має закарпатські корені, адже народився у Берегові.

«Нам безмежно приємно, що Надзвичайний і повноважний посол Угорщини в Україні спочатку відвідав Закарпаття, адже тут проживає найбільша національна меншина угорців. Тут є проблеми, які чекають вирішення і його допомоги. Підтримання дружніх зв’язків і їх налагодження, у теперішній ситуації, є важливим», – наголосив Василь Брензович.

Іштван Ійдярто знайшов час, щоб завітати і до Генерального консульства Угорщини в Ужгороді, поспілкуватися та обговорити важливі питання.

Насичена програма новопризначеного посла продовжилася в Мукачеві, урочистим покладанням вінків до пам’ятника Ілони Зріні та малого Ференца Ракоці, встановленого у верхньому дворику Мукачівського замку. Як відомо, згідно рішення Національної асамблеї Угорщини 2019-ий рік оголошено Роком пам’яті Ракоці, і ця подія стане першою із ряду закарпатських пам’ятних тематичних заходів.

Вікторія КОПИНЕЦЬ

ВІДЕО: Дмитро МИСЬ

 

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
В Ужгороді говорили про потенціал міст України та Словаччини
18:13
У Мукачеві, у зв'язку з ремонтом, з 18 квітня по 1 травня обмежать рух автомобілів по вулицях Університетська та Перемоги
16:12
Громада Закарпаття співпрацюватиме із громадою Донеччини
15:51
Набір до патрульної поліції Закарпаття триває
15:31
Десятьом громадянам України обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою без можливості внесення застави
15:19
На Закарпатті двоє підлітків вели до кордону чотирьох порушників
14:53
Міжнародна наукова конференція на факультеті міжнародних економічних відносин в УжНУ
14:43
У Мукачеві завершується прийом заявок на участь у конкурсі піаністів
14:20
Закарпатській судовій охороні провели практичне заняття щодо виявлення зброї
13:50
Задушив до смерті: ужгородець, якого підозрюють у вбивстві мешканки Київщини, перебуватиме під вартою
13:36
Всі новини