73579
13:54 17.012019

Моржування – стиль життя ужгородця Андрія Петрище

Життя 4751

Наближається Водохреща – одне з головних християнських свят, коли віряни освячують воду та купаються в ополонці. Але є закарпатці, які пірнають у крижану воду не тільки на Йордана, а ледь не щодня, – їх називають моржами.

Зимове купання стало досить популярним методом загартування організму. Традиційно ми спілкуємося з людиною, що займається моржуванням. Цьогоріч це ужгородець Андрій Петрище, який уже протягом 10 років активно занурюється в крижану воду.

«У дитинстві батьки намагалися загартовувати мене обливанням холодною водою, але це був нетривалий період. Серйозно практикувати таке заняття я почав уже в дорослому віці. Занурення в холодну воду дає мені такі відчуття, які не приносить більш нічого. Хтось отримує задоволення від вживання алкоголю чи куріння сигарет, а я саме від води. Звісно, я й фізично почуваюся добре, узагалі не хворію.

У мене з’явився своєрідний культ води, адже вода – це життя. Усюди, де я бачу природне водоймище, хочу скупатися, і не важливо, яка пора року. Нещодавно вдалося навіть скупатися в льодовиковій воді в Норвегії. Це була найхолодніша вода, в якій я коли-небудь плавав», – розповідає Андрій.

Хлопець радить усвідомлювати, що головне в моржуванні – психологічне налаштування: тіло завжди готове до навантажень, це нам важко. Кожен організм індивідуальний, але протягом років в Андрія вже виробилися власні правила. Він розповідає про основні з них: «Занурення в холодну воду я починаю з ніг. Спочатку роззуваюсь і стою на холодній землі, щоб кінцівки звикли до холодної температури. Тоді з ніг сигнал іде до голови, і все тіло розуміє, що температура знижується, – організм готується. Після того я роздягаюся повністю і, не поспішаючи, заходжу у воду. Можна зробити й невелику розминку».

Хлопець майже кожного дня занурюється в крижану воду, а подеколи й двічі на день – залежно від духовного стану, бажання та потреби це зробити. Андрій не тільки пірнає, а й може проплисти до 10 метрів.

«Звісно, є люди, які пропливають і більше, але все залежить від власних відчуттів. От я з минулого року взагалі перестав відчувати холод у воді – сам був здивований, але терморегуляція мого тіла стала на щабель вищою. Для мене моржування не просто занурення в холодну воду, це стиль життя. Тут немає нічого особливого, я отримую від цього задоволення», – констатує досвідчений моржувальник.

Андрій Петрище розповів і про свої спостереження: «Люди, які мене оточують і бачать, як я спокійно заходжу в холодну воду, краще піддаються на мою «провокацію» й занурюються разом зі мною. Результат – плюс три моржі».

Крім того, моржування впливає й на стан здоров’я. Коли людина починає регулярно занурюватися в холодну воду, то краще сприймає будь-які перепади температур, її кровообіг поліпшується. Оскільки кров активніше «бігає» по вашому організму, розносить потрібні речовини до всіх органів, ви почуваєтеся значно краще і не хворієте.

Теплої пори року Андрій теж знаходить можливості для моржування. Він розповідає, що в нашому чудовому краї є чимало місць, де навіть улітку можна знайти крижану воду. Це ті ж потічки в Чорноголові чи Лумшорах. Гірські озера теж завжди холодні.

Щодо занурення в ополонку саме на Водохреща: «Для людей, які сповідують православ’я, це свого роду культ. Але для мене такий собі сімейний обряд, свого роду святкове згуртування, адже ми кожного року пірнаємо разом».

Ми також попросили Андрія дати поради для початківців. Він наголосив, що готуватися до моржування потрібно ще влітку і зі зміною сезонів, температури повітря поступово занурюватися у воду й робити це регулярно: «При вході глибоко вдихайте та розслабляйте м’язи. Якщо у вас є бажання зануритися у воду саме сьогодні, не відкладайте це, психологічно підготуйтеся й позбудьтеся страху холодної води чи захворіти – у голові має бути спокій. Найголовніше – ви повинні отримати від цього насолоду!»

Вікторія КОПИНЕЦЬ

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
З нагоди національного свята Товариство угорської культури Закарпаття організувало в Берегові прем’єрний показ фільму
17:05
Фінал ІІ (міського) етапу футзальних змагань «Пліч-о-пліч всеукраїнські шкільні ліги» в Ужгороді
16:39
«Чути дітей»: у Скансені відкрили виставку дитячих історій про життя під час війни
16:22
Спілка закарпатських угорських багатодітних родин підбила підсумки творчого конкурсу
16:09
Під час профілактичних заходів серед водіїв мототранспорту на Закарпатті зафіксовано ряд порушень
15:55
У селі Бодалово відзначили річницю Угорської революції та визвольної боротьби 1848–1849 років
15:40
У Міжгір’ї розкрили угон автомобіля
15:26
До місцевих бюджетів Закарпаття перераховано понад 1,3 млрд гривень податків
15:15
У Мукачеві провели чемпіонат міста з шахів серед жінок
14:58
У Мукачеві у затриманого наркоторговця вилучено понад 200 доз «товару»
14:47
Всі новини