73366
16:05 15.012019

Новації 2019: «муніципальна няня», податок на посилки та реформа ринку електроенергії

Життя 3329

Традиційно з початком нового року набувають чинності чимало законів та нововведень, покликаних змінити життя українців. Новації запроваджуються практично в усіх сферах життя, тож пропонуємо вам ознайомитися з ними детальніше.

Розпочнемо зі зростання «мінімалки», адже саме це впливатиме на основні моменти 2019-го. У новому році середній прожитковий мінімум, який на сьогодні становить 1853 грн, підвищать у два етапи: з 1 липня – до 1936 грн, а з 1 грудня – до 2027 грн.

Зростуть і прив’язані до розміру прожиткового мінімуму соціальні виплати. Допомога по вагітності та пологах збільшиться на 25 грн – до 485,25 грн. Виплата матерям-одиначкам буде розраховуватися, виходячи з сукупного доходу за місяць і прожиткового мінімуму на дитину. Якщо в матері мінімальна зарплата, то допомога держави становитиме 164,5 грн. Максимальний розмір допомоги дітям, чиї батьки ухиляються від сплати аліментів, зросте до 813 грн (на 33 грн).

Малозабезпечені громадяни будуть отримувати допомогу в розмірі 403,4 грн (сім’ї з працездатних осіб) або 1497 грн (сім’ї, де є люди з інвалідністю).

Зауважимо, що у зв’язку зі зростанням прожиткового мінімуму наступного року збільшиться й пенсія для деяких категорій: громадян, котрі отримують мінімальну пенсію, соціальних пенсіонерів (які не мають мінімально необхідного стажу роботи для нарахування пенсії) і тих, хто отримує понад 10 прожиткових мінімумів.

Підвищення мінімальної заробітної плати

Відповідні зміни зафіксовані в державному бюджеті на 2019 рік, який 23 листопада прийняла Верховна Рада України. Так, мінімальна зарплата з 1 січня 2019 року зросла до 4173 грн на місяць. Раніше ця сума становила 3723 грн.

Підвищення мінімальної зарплати означає і зростання середнього показника зарплати в Україні – у новому році він збільшиться з 9218 грн до 10,5 тис. грн.

Разом із «мінімалкою» зросли і штрафи. Якщо роботодавець не оплачував додаткову роботу ввечері та на вихідних у 2018 році, він ризикував заплатити штраф у розмірі понад 32 тис. грн, у 2019-му ця сума зросла до 41 тис. 730 грн.

Монетизація субсидій

Одержувачам допомоги від держави зекономлені на енергоресурсах кошти будуть видаватися «живими грошима». Монетизація субсидій відбуватиметься в три етапи.

Під час першого з них, яких розпочався 1 січня, гроші отримають ті українці, які звернулися за допомогою від держави з новим пакетом документів. Зміни торкнуться близько 100–150 тисяч домогосподарств.

Другий етап стартує з 1 травня й буде спрямований на ті домогосподарства, яким були призначені субсидії на неопалювальний період 2019 року.

Заключний етап почнеться із жовтня, аби встигнути до нового опалювального сезону. Саме тоді відбудеться повний перехід на монетизацію субсидій в Україні.

Уповноваженим банком для монетизації визначили Ощадбанк.

Усім отримувачам пільг і субсидій у травні обов’язково потрібно подати заяву на монетизацію й декларацію про доходи до управління соціального захисту населення та надати дозвіл на обробку персональних даних.

На кожного одержувача субсидій після опрацювання заяви на монетизацію буде автоматично відкрито персональний акаунт у банку, де відображатимуться житлові субсидії в грошовій формі. Персональний акаунт матиме спеціальний режим використання. Тобто кошти будуть направлятися на оплату послуг за спожитий газ, тепло, електроенергію та воду.

Жодних комісій від субсидіантів і пільговиків за обслуговування їхніх персональних облікових рахунків Ощадбанк не стягуватиме.

Реформа ринку електроенергії

У січні 2019 року в Україні стартує перший етап державної реформи ринку електроенергії. Реформа електроенергетичної галузі полягає у відокремленні функції з розподілу електричної енергії від функцій з виробництва, передачі та постачання електроенергії.

З цього моменту послуги з подачі електрики українцям надаватимуть дві компанії – постачальник електроенергії та оператор розподільних систем. Постачальники займатимуться розрахунками, складанням платежів і продажем електроенергії. Оператори будуть розподіляти електрику та обслуговувати електромережі.

Тож українцям необхідно переукласти договори. У листопаді 2018 року разом з платіжками за електрику надійшли зразки заяв для укладання нових договорів. Перші платіжки з розділеною платою за електрику з окремими рядками за послуги розподілу та постачання електроенергії споживачі отримають уже в лютому.

Податок на посилки

Набув чинності податок на додану вартість на ввезення товарів у міжнародних поштових відправленнях на суму понад 100 євро для одного одержувача-фізособи. Відповідний закон Президент України Петро Порошенко підписав 10 грудня.

Нові норми передбачають, що при ввезенні на територію нашої країни товарів вартістю понад 100 євро для одного одержувача на них нараховується ПДВ у 20% і 10% мита з суми, яка перевищує ліміт. До цього українці могли отримувати скільки завгодно посилок з-за кордону вартістю до 150 євро, не сплачуючи з них податки або мито.

З 1 січня по 30 червня 2019 року діятиме перехідний період з лімітом у 150 євро, а з 1 липня 2019 року запрацює новий – 100 євро на одну фізичну особу.

Згідно з нормами згаданого закону, оператори поштового зв’язку та експрес-перевізники призначаються податковими агентами. Вони будуть займатися нарахуванням і сплатою зобов’язань з ПДВ для таких посилок.

Додамо, що з 1 липня 2019 року по 31 грудня 2020 року правила оподаткування ПДВ посилок із-за кордону залишаються такими самими для компаній – юридичних та фізичних осіб – підприємців.

За оцінками Кабміну, зниження безподаткового порогу для закордонних посилок поповнить державну скарбницю на 350–500 млн грн.

Повернення ліків до аптек

Лікарські засоби виключать зі списку товарів, що не підлягають обміну. Проте в Міністерстві охорони здоров’я наголосили: повертати до аптеки можна лише лікарські засоби та медичні вироби неналежної якості.

Факт неналежної якості ліків необхідно підтвердити документами:

– висновком щодо якості лікарських засобів, виданим підпорядкованою лабораторією територіального органу Держлікслужби та/або уповноваженою лабораторією;

– розпорядженням Держлікслужби щодо заборони обігу лікарського засобу.

За наявності таких документів покупець має право просити повернути гроші назад або замінити препарат на аналогічний. Для цього необхідно пред’явити розрахунковий документ на їх купівлю.

«Щоб убезпечити себе й не придбати неякісні ліки, запрошуємо перевіряти сайт Держлікслужби та переконатися, що препарати, які ви придбали, не заборонені. Також нагадуємо, що на вимогу покупця аптеки мають надати документи, які підтверджують належну якість продукції, зокрема сертифікат якості виробника», – рекомендують у МОЗ.

Муніципальна няня

З 1 січня почала діяти нова соціальна програма – «Муніципальна няня». Тож тепер батьки отримуватимуть відшкодування плати за послуги догляду за дитиною до трьох років у розмірі прожиткового мінімуму на дітей до 6 років (1626 грн). Але тільки за умови, що обоє батьків працюють.

Для того щоб отримати гроші від держави, батьки мають самі обрати няню, укласти з нею угоду про офіційне працевлаштування, а в кінці року надати документи на відшкодування.

Компенсація нараховується за умови укладання угоди/договору про здійснення догляду за дитиною до трьох років між отримувачем послуги (батько/мати або опікун) та муніципальною нянею (фізична особа – підприємець/юридична особа).

Однак компенсація послуги не надається батькам, які є батьками-вихователями дитячих будинків сімейного типу, прийомними батьками, якщо вони отримують грошове забезпечення відповідно до законодавства.

Сертифікація вчителів

Міносвіти запустить пілотний проект сертифікації для викладачів початкової школи. Усього в проекті зможуть узяти участь тисяча вчителів молодших класів.

Сертифікація є добровільним заходом, однак для тих викладачів, які успішно пройшли сертифікацію, передбачається надбавка 20% до заробітної плати впродовж трьох років чинності сертифіката. Єдина обов’язкова вимога до кандидатів на участь – стаж роботи не менш як два роки. Реєстрація розпочнеться на сайті Українського центру оцінювання якості освіти 15 січня й завершиться 1 лютого 2019 року.

«Метою сертифікації є виявлення та стимулювання педагогічних працівників з високим рівнем професійної майстерності, які володіють методиками компетентнішого навчання і новими освітніми технологіями та сприяють їх поширенню», – пояснили в МОН.

Під час процесу сертифікації оцінюватиметься практичний досвід викладачів, бали за тестування у формі ЗНО та обов’язкове електронне портфоліо.

Зростання акцизу на тютюн

Згідно із Податковим кодексом, з 1 січня 2019 року відбулося чергове зростання акцизу на тютюн – 20%. Через півроку, у липні, акциз зросте ще на 9%.

Прогнозується, що в середньому вартість однієї пачки, залежно від марки сигарет, збільшиться на 2–5 грн у січні та ще на 2–3 грн в липні 2019-го.

Цього року інфляція, за даними НБУ, становитиме 6,3%, 2020-го – 5%. У кінцевому підсумку до 2024 року акциз збільшиться приблизно на 125%. Тоді вартість пачки сигарет може сягати 100 грн.

Нова система автофіксації порушень

У першому півріччі 2019 року в Україні має запрацювати нова система автоматичної фото- та відеофіксації порушень правил дорожнього руху. Ідеться про встановлення спеціальних камер у місцях концентрації аварій – на перехрестях, світлофорах і розподільних смугах. Таким чином, відстежувати порушників тепер зможуть не тільки патрульні з приладами дистанційного вимірювання швидкості, а й загальнодержавна система відеофіксації порушення.

Система камер фіксуватиме порушення на дорогах в автоматичному режимі. Потім фото- або відеодоказ відправлятиметься в загальний центр обробки даних МВС та Національної поліції, де обіцяють використовувати захищені канали зв’язку для передачі цієї інформації.

Спеціальні оператори будуть перевіряти зафіксовані системою порушення, визначати користувача транспортного засобу, складати повідомлення про правопорушення і відправляти його «Укрпоштою» рекомендованим листом. Такі листи отримають ті, хто зареєстрований власником транспортного засобу, щодо якого зафіксовано порушення.

У структурі Нацполіції створять спеціальний підрозділ, який займатиметься обробкою отриманої інформації та залученням правопорушників до адміністративної відповідальності.

Новий рік обіцяє бути цікавим, тож із нетерпінням чекаємо перших успіхів нових законопроектів та реформ.

Вікторія КОПИНЕЦЬ

 

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах