72948
16:15 8.012019

В Ужгороді діє єдина в області школа іконопису

Життя 5747

У новому мікрорайоні Ужгорода з 2013 року діє монастир ордену братів капуцинів. Саме вони започаткували в Ужгороді школу іконопису. Усі охочі можуть записатися на курс, не обмежуючи себе у часі та вікових категоріях. «За п’ять років існування подібної студії — курси закінчили близько 300 учнів», — каже отець Адам.

Адам ТРОХИМОВИЧ, капуцин, викладач іконопису

Взагалі сьогодні відбувається багато курсів. І не лише на Україні. Ікона проживає якесь відродження. Хтось колись приходив, казав, що ніколи не тримав в руках кісточку, а як намалює картину? Не треба якби нічого; руки, ноги, очі маємо. Навіть були такі особи, які мали 70 років. Бачили не до кінця і все одно приходили на курси. Ми, в свою чергу, їм допомагали, щоб вони зробили ікону.

Школа іконопису розпочалася в стінах єпископської резиденції, відтак перейшла до семінарії, а нині діє при монастирі капуцинів. Раніше куратори курсів практикували експрес-навчання; у такий спосіб немісцеві могли опанувати певні ази малювання за тиждень, окрім того, пізнавали духовну культуру краю. Місцеві ж відвідують курси довше, позаяк можуть присвятити більше часу такому мистецтву.

Богдана БУШКО, захоплюється іконописом

Я навчаюся на курсі живопису в коледжі ім.Ерделі, а почула про курси іконопису і вирішила долучитися. У сім’ї не малює ніхто, але чому б я хотіла писати ікони? Можливо, покликання. Просто відчуваю, що хотіла б писати ікони і тому це роблю.

Аби зробити подібну ікону знадобиться чимало часу, зусиль та терпіння. Спочатку на липові дошки, попередньо обґрунтовані сумішшю клею та крейди, наносять контури, а далі промальовують деталі. Використовують сухі пензлі та природні фарби. Процес складається з понад 20 етапів, з них найтриваліший — озолочення певних елементів.

Дмитро ЦИГАНИН, відвідує курси іконопису

Процес навчання дуже важкий і довгий, який триває приблизно 40 діб. Щоб написати таку ікону – потрібно 5 основних фарб. «Спас Нерукотворний» — так починає кожен іконописець.Це самий початок. Основа. Для інших ікон треба більше фарб і більше часу. Приблизно таким я б хотів займатися. Звісно, я не Андрій Рубльов, але це мені дійсно подобається.

Опісля різдвяних свят ченці набиратимуть групи від 4 до 12 осіб і займатимуться по кілька разів на тиждень. Теоретично ікону можна написати за 30 годин, але у кожного виходить по-різному. Молитва є метою такого процесу, через який людина стає ближчою до Бога», — наголошує отець Адам.

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах