72871
12:29 8.012019

Як полижуватися досхочу і не за всі гроші? Лайфхак для ужгородців

Життя 4358

Гірськолижний відпочинок вважається задоволенням не з дешевих: ціни на екіпіровку йдуть не в сотнях, а тисячах, ціни на скіпаси на курортах з року в рік невпинно підтягуються до європейських, їхати далеко, дорого, а винаймати житло в піковий святково-зимній період – наважиться хіба людина з товстим гаманцем. От багато родин і не дивляться навіть у бік такого відпочинку, терплячи усі міські “красоти” зими крізь зуби і з нетерпінням чекаючи літа.

Але, отримати казкове задоволення від гірських краєвидів, катання по пухкому сніжку, морозного повітря, що щипає щоки, а попутного шашличків і глінтвейну – можна. І не за всі гроші.

Тут ми покроково розкажемо як.

Щоб покататися і відпочити, на нашу думку, цілого дня з 9 до 17 може бути забагато: хіба ви ненаситний лижник чи сноубордист, якому під силу перебувати на ногах і холоді стільки часу.
Отож, ми пропонуємо розглянути більш короткі варіанти – 2 і 4-годинні скіпаси і одноденні поїздки.

Доїхати за 16 гривень

Добратися з Ужгорода до Красії можна громадським транспортом. Ідеально для катання неповний день підходять дві електрички з приміського вокзалу Ужгорода. Відправка о 8.37, і вже менш ніж за дві години, о 10.20 ви вийдете на станції Кострино. Нічого страшного немає, більшість людей, починаючи з Ужка і до Ужгорода так щодня їздять на роботу, і проводять у електричках і по 2-3 години.

Порада: якщо у вагоні вам холодно, перейдіть в інший, тепліший. Зазвичай у такому і більше людей, тому і попутників ви можете попросити підказати, коли саме ваша зупинка, бо електричка може на декілька хвилин відхилятися від розкладу. Відстань з Ужгорода до Кострина у 60 км ви проїдете за 16 грн. Фактично, за хорошу чашку кави.
Приміські автобуси, до слова, коштують біля 60 гривень з людини за таку ж відстань.

Таксі до підйомника

На станції Кострино, щодня, без вихідних, чергують місцеві таксисти. Тут на вибір: мікроавтобуси Опель Віваро, Фольксваген Т4 чи Т5, Газелька, Форд Транзит, та навіть ретро Жигулі.
Отож, обираєте, котрий більше до вподоби – і вперед. Підказка: йти треба не до виходу зі станції, а в сторону відправки поїзда, там ви їх і побачите.

Ціни з людини за трансфер до курорту досить демократичні – від 30-40 гривень з людини. Чим більша у вас компанія, тим дешевше може вийти. Або можна згрупуватися з іншими відпочивальниками.

З водієм можна домовитися і про зворотній трансфер, тоді ще буде знижка.

Прокат, скіпаси, дорога назад

Якщо потрібне спорядження, біля підйомника на вибір низка прокатів: лижі, сноуборди, шлеми, є навіть захисні окуляри. Свої пакунки з дому і рюкзаки також можна там залишити.

Отож, коли всі укомплектовані, можна йти по скіпаси. Двогодинні абономенти на катання у святковий сезон обійдуться у 300 грн, плюс 20 гривень застава за саму картку. Відлік часу починається з моменту першого проходження через турнікет.

За дві години ми в спокійному темпі з перервами на перепочинок і фото проїхалися чотири рази по нижній трасі і один раз із самої вершини.  А це, до слова, траса найдовша в Україні – 3,5 км.

Якщо цього замало, можна докупити підйоми по 100 грн за один, або ще дві години за 300 грн. Або відразу взяти на півдня за 500 грн.

Покататися, пофотографуватися, пообідати, погуляти, помилуватись, подихати – і можна додому.

Здали скіпаси, купили ісландського моху у бабусь, зайшли в прокат і нас уже чекав наш водій. За дорогу туди ми заплатили по 40 грн, назад – по 30.

Електричка відправляється о 15.29, якщо є час, то неподалік вокзалу можна попити кави та зігрітися. О 17 годині, ще завидна, ви вже будете вдома, в Ужгороді.

Відпочинок по обіді

Якщо зранку любите довше поспати, то виїхати з Ужгорода можна о 10.34, а в 12.13 вже в Кострино. Ще хвилин 10-15 на таксі і ви на місці. Підйомники працюють до 17 години, отож є чотири години для катання.

Щоправда, людей по обіді більше, а пухкого снігу стає менше.

Рівно о 18 годині відправляється електричка з Кострина, о пів на восьму ви будете вже в Ужгороді.

Як бачимо, дорога туди й назад таким маршрутом електричка+таксі обійдеться у 102 гривні, скіпас на дві години – 300 гривень. Тобто, за мінімум 400 гривень добре відпочити можна і на гірськолижному курорті.

Отож, щоб провести день активного відпочинку для душі і тіла, відволіктися від міської метушні, зовсім не потрібно витрачати тисячі гривень, кататися до упаду, чи робити діри в сімейному чи власному бюджеті. До того ж, такими короткими поїздками ви можете себе радувати частіше.

Оксана ЧОПАК

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
«Ужгород за чисте довкілля»: екоакція в УжНУ
13:17
Як отримати безоплатно послуги з реабілітації в медзакладах Закарпаття: усе, що потрібно знати
12:40
ПрАТ «Закарпаттяобленерго» нагадує, чому категорично заборонено розпалювати вогонь в охоронних зонах об’єктів енергетики
12:20
На Ужгородщині відбулися змагання з важкої атлетики
12:02
Нацгвардійці провели урок мужності для ліцеїстів Мукачева
11:51
Дві команди ужгородських «Карпат» боротимуться в Кубку України
11:29
Понад 14 000 школярів планують оздоровити цьогоріч на Закарпатті
10:30
Міжнародні організації розглядають можливість реконструкції гуртожитку Берегівського ліцею
10:12
Берегівський мер розповів про оформлення дозволів на в’їзд, перебування, проживання, провадження робіт і пропуск у прикордонну смугу
09:51
На Закарпатті з’явилося 5 нових паспортних станцій у ЦНАПах
09:34
Всі новини