71701
13:49 18.122018

Ужгородська майстриня, яка дарує свято

Життя 5957

Ужгородка Анна Перебзяк належить до тієї когорти жінок, які встигають усе і є майстринями на всі руки. Недарма кажуть, що талановита людина талановита у всьому. Ексклюзивні хенд-мейд шедеври Анни не перестають дивувати. Здається, ця жінка може зробити будь-який виріб зі звичайнісіньких матеріалів, на котрі ми зазвичай навіть не звертаємо уваги! Та ще й так майстерно скомпонувати всі елементи, що ніколи б не повірив, що це звичайні палички від морозива, персикові кісточки, макарони чи кавові зернятка.

…З Анною ми зустрілися в затишній ужгородській кав’ярні. Жінка прийшла зі своїми роботами – різдвяними хенд-мейд ялиночками та підсвічниками. Хочеться зауважити, що відвідувачі кав’ярні одразу зауважили святкові вироби в нас на столі й дуже жваво на них відреагували: посміхалися, придивлялися, розпитували… І це не дивно, адже хенд-мейд вийшов дійсно креативним. Кожна ялиночка оригінальна, і таку не знайдеш точно ніде. Одним словом, фантазії не позичати!

– Скільки себе пам’ятаю, завжди любила займатися рукоділлям, – розповідає Анна. – Здається, я перепробувала геть усе! Малювала, в’язала, гачкувала, ліпила. Серйозніше хенд-мейдом зайнялася, коли пішла в декрет. Тоді з’явилося трішки більше часу, і я подумала, що це був би непоганий підробіток. Утім спочатку займалася рукоділлям для себе, рідних і друзів. Одного разу подарувала солодкий букет своїй шовгорині. Він їй так сподобався, що вона мене просто переконала займатися цим серйозніше й робити такі речі на замовлення. Тож із цього все й почалося.

Минуло кілька років, і тепер Анна Перебзяк уже знана в місті хенд-мейд майстриня. Вона виготовляє не тільки солодкі чи м’ясні букети, але й різноманітні святкові прикраси: декоративні ялинки, інтер’єрні підсвічники.

– Узагалі за освітою я дизайнер одягу. Щоправда, майже все своє життя пропрацювала флористом. Останні кілька років займаюся лише рукоділлям, і це мені неймовірно подобається. Можна сказати, що це моє!

Буває, зі своїми виробами просиджую цілі ночі, оскільки вдень усе не встигаю. Не залишаю виріб доти, поки він не буде мені подобатися. Бо якщо він не сподобається мені, то як сподобається іншим людям?

За словами жінки, аби виготовити, наприклад одну ялиночку, потрібно щонайменше цілий день. Хенд-мейд ялинки Анни зроблені в різноманітних техніках. Тож вони майже не схожі одна на одну. Щоправда, їх усіх об’єднує одне – кумедний вершечок, який нагадує шапочку Санти. Зараз у колекції майстрині з десяток таких робіт. Тут і декоративні ялиночки з пряжі, і ялинки-ліхтарики, й еко-красуні з натуральних матеріалів, кавові та гачковані ялинки тощо.

– Для виготовлення однієї такої ялиночки потрібні звичайні підручні засоби: дріт, дерев’яне кашпо, гіпс, – розповідає майстриня. – Спочатку треба зробити основу для деревця, а вже потім його прикрашати. Усі декоративні елементи я приклеюю. Тому перш ніж це зробити, потрібно добре подумати, чи пасуватиме тут той чи інший елемент. Прикрасами слугують прості речі: горішки, кавові зерна, пряжа й нитки, сизаль, лушпина від фісташок, шишки, жолуді тощо. Їх я збираю протягом року. От, приміром, гуляємо ми в парку з дітками – збираємо шишки. Улітку їли морозиво з такими гарними паличками – збирали і їх. Ніхто б не подумав, що взимку з них вийде чудесне кашпо для ялиночки. Тож було би бажання. А створювати щось гарне насправді дуже просто.

Анна Перебзяк залюбки бере участь у різноманітних ярмарках. Каже, навіть не стільки для заробітку, а щоб на людей подивитися й себе показати. А ще поспілкуватися з іншими майстрами і навчитися чогось нового. Бо вік живи – вік учись. Тож жінка із задоволенням приймає замовлення й через соцмережі. Особливо любить щось новеньке та неординарне.

Поспілкувавшись з Анною, розумію, що світу не вистачає саме таких людей. Креативність, цілеспрямованість, надзвичайна працелюбність цієї тендітної жінки – ось головний рецепт її успіху в житті.

Христина БІКЛЯН

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах