7168
21:28 31.052016

У Виноградові КМКС організувало справжнє свято для дітей. ФОТО

Життя 2874

29 травня у Виноградові святкували День дитини. Захід відбувся за підтримки Товариства угорської культури Закарпаття.

IMG_3033

Це свято відзначається в багатьох країнах світу вже 66 років. В Україні його офіційно проводять 1 червня.

Навчальний рік завершився, почалися літні канікули, і це свято було організоване саме для них – наших дітей. Вони мали змогу покататися на каруселях, пострибати на батуті й надувному замку. Особливо сподобалася дітлахам можливість проїхатися верхи на коні. Також були організовані різні майстер-класи з малювання, ліпки, гончарства, різьби по дереву. До того ж дуже популярним виявилося декоративне розмальовування обличчя.

Крім різних розваг, організатори спланували й культурну програму для дорослих. На урочистій частині були присутні Генеральний консул Угорщини в м. Берегові Ендре Саліпскі, Генеральний консул Угорщини в м. Ужгороді Йожеф Бугойло, керівник Карітасу святого Пантелеймона Міклош Горонгозо, перший заступник голови Виноградівської райдержадміністрації Наталія Костелеба-Веремчук, начальник відділу молоді та спорту управління освіти Виноградівської райдержадміністрації Терезія Тодавчич, голова Виноградівської районної ради Віталій Любка, начальник відділу культури Виноградівської райдержадміністрації Василь Югас, голова виноградівського Товариства угорської  культури Закарпаття та перший заступник голови обласної ради Йосип Борто.

Ендре Саліпскі першим мав змогу звернутися до всіх присутніх. Зокрема він зазначив, що Закарпаття є регіоном, де склалися сприятливі умови для розвитку особистості дитини, і це треба цінувати, адже на певній території України є такі міста, де діти не мають змоги святкувати. Але ми завжди повинні пам’ятати про те, що бували і складніші часи. «Кожен має свою мету в житті – батькам потрібно дбати про духовні та матеріальні аспекти забезпечення розвитку своєї дитини, а діти повинні вчитися та примножувати свої знання. У цьому Угорщина намагається максимально допомогти, варто лише згадати про підтримку шкіл, можливість для учнів побувати в літньому таборі в одному з міст Угорщини, а також про проект економічного розвитку Закарпаття, який нещодавно ухвалив уряд Угорщини. Цей проект створений передусім для того, щоб люди, котрі живуть на Закарпатті, як угорці, так і українці, мали змогу працювати за гідну заробітну плату, а не покидали рідну землю та їхали за кордон, залишаючи тут свої сім’ї. Хочу зауважити, що в Угорщині цього дня згадують також про національних героїв. Воїнів, які загинули в роки Другої світової війни, має пам’ятати вся держава, а з 2001 року – до списку включили й імена цивільних громадян, що віддали своє життя за країну».

Слово також узяв Йосип Борто. Він зауважив, що Міжнародний день дитини відзначається передусім для того, щоб звернути увагу всіх громадян на проблеми та права дітей і допомогти в їх вирішенні. «Товариство угорської культури Закарпаття декілька років поспіль з нагоди свята організовує цікаві розважальні програми та концерти. Захід проводили вже в Чопі та Берегові, а тепер уперше у Виноградові. У цей важкий для країни період наша мета – зробити справжнє свято для дітей, щоб вони мали багато позитивних емоцій. Завжди батьки вчать дітей, але цього особливого дня ми, дорослі, можемо трохи повчитися в них. Ви, напевно, запитаєте, чого ж саме. Видатний письменник нашого часу Пауло Коельйо пише: «Є три речі, яких ми можемо навчитися від дітей, – як радіти без будь-якої причини, як зануритись у справу, котра приносить нам задоволення, та як вибороти те, чого ми хочемо. Якщо ми навчимося цього, то, можливо, у наших трудових буднях ми будемо більш успішними».

Продовжили захід виступи різних угорських танцювальних та вокальних колективів. Діти, присутні на святі, веселилися від усього серця. Їхній дзвінкий сміх було чути по цілому парку.

Вікторія КОПИНЕЦЬ

 

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах