71374
15:54 14.122018

Фестиваль пряників в Ужгороді: казка, яку можна з’їсти. ФОТО, ВІДЕО

Життя 6539

Медові, імбирні, з горіхами, родзинками та неймовірними прянощами – на фестивалі від різноманіття цих солодощів розбігалися очі. До слова, саме від слова прянощі походить і сама назва – пряник.

Протягом трьох днів, 14-16 грудня, в Совиному гнізді відбуватиметься найдобріший фестиваль року. Сюди можна прийти цілою сім’єю не тільки за різноманітними смаколиками, але й за атмосферою свята й добра.

Дітлахи будуть просто в захваті від солодкого різдвяного містечка. Тут представлені не тільки хатинки з пряників, але й справжні копії історичних будівель: Ужгородський кафедральний собор, синагога, резиденція Святого Миколая тощо. Оживляє новорічно-різдвяну інсталяцію – іграшкова залізниця.

– З 1 грудня стартував сезон пряників у цілому світі. Особливо у місті, де винайшли пряники – Нюрнбергу (Німеччина), – розповідає туризмознавець Федір Шандор. – А вже Україна, і Закарпаття зокрема, приєдналося до цієї швабської традиції. Загалом у фестивалі цьогоріч візьмуть участь близько 70 пряниководів. Усі учасники із Закарпаття. І це не тільки професійні кондитери, але й аматори. Утім, щороку існує одна й та сама проблема – у цей період пряниководи виїжджають пекти пряники за кордон в Австрію, Німеччину, Угорщину. Бо це – непоганий підзаробіток.

Варто зазначити, що кожного року фестиваль має благодійну мету – це допомога хворим. Тож і цьогоріч можна долучитися до доброї справи,  просто, прийшовши на фестиваль, а також, взявши участь у благодійному аукціоні. Вирученi кошти пiдуть на лiкування ужгородки Крiстiни Яремчук.

Відкриття свята відбулося під чарівні звуки різдвяних мелодій, а також урочистого винесення історичного пряника. Привітав усіх із стартом фестивалю міський голова Богдан Андріїв. Мер міста побажав усім гарно провести час, а також нагадав, що традиція випікати пряники на Закарпатті – давня. Перші історичні згадки та рецепти пряників в Ужгороді датуються XIV ст.

У свою чергу пряниководи припрошують скуштувати їхні солодкі вироби. Кажуть, невтомно працюють над рецептурою, удосконалюючи її щороку. Утім, справжній секрет смачних пряників – це натуральні складники. Тоді вони будуть просто танути в роті.

Тож аби побачити справжні витвори кондитерського мистецтва, спробувати свої сили в дегустацiї, пройти майстер-класи з приготування пряникiв та просто провести цікаво час – приходьте всією сім’єю на фестиваль!

Христина БІКЛЯН

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах