70638
10:34 6.122018

Поспішаймо робити добро: як закарпатці стають Миколайчиками

Життя 3502

Людина не вічно живе на цій землі – це істина, про яку повинен пам’ятати кожен. Гарні слова про добрі справи обов’язково потребують дій. При цьому завжди слід пам’ятати, що давати набагато легше, ніж просити. Скільки нещасних та обездолених людей, калік, дітей-сиріт можуть зробити щасливими проста людська увага й піклування. Адже робити добро просто. А зимові свята – це чудовий привід, аби подарувати трішки дива та казки тим, хто цього потребує.

Цьогоріч на Закарпатті відбудеться чимало соціальних акцій, спрямованих на допомогу ближнім. «Карпатський об’єктив» зробив добірку ініціатив, до яких ви можете долучитися або підтримати.

Благодійний аукціон

Мабуть, однією із найпопулярніших акцій, яку проводять на Закарпатті вже 10-й рік поспіль, є благодійний аукціон побачень «Купи зустріч – подаруй дитині свято». Його унікальність полягає в тому, що лотами в ньому є люди. Усі бажаючі виставляють свої кандидатури для «покупки», а решта за допомогою ставок борються за право зустрічі з ними. Зазвичай «покупець» та «лот» ідуть разом на каву. Однак це може бути не лише кава, цього разу «лоти» пропонують і різні послуги, наприклад, фотосесії, дегустації тощо.

Щороку до аукціону долучаються сотні учасників, серед яких цікаві й відомі люди: журналісти, політики, військові, чиновники та культурні діячі.

Цьогоріч тільки за перший тиждень акції волонтери опублікували інфографіку, в якій ідеться, що загальна сума зроблених ставок (найбільших із запропонованих під кожним лотом) уже сягнула 86 770 грн. Тож враховуючи, що аукціон триватиме ще до 8 грудня, вдасться зібрати рекордну суму коштів.

– Головною метою вважаємо надання необхідної допомоги та підтримки тим дітям, які найбільше цього потребують. Це діти-сироти, діти з особливими потребами та діти з малозабезпечених сімей. Допомагаємо як безпосередньо, так і через адміністрації дитбудинків чи шкіл-інтернатів, – розповідає організатор акції Денис Ман. – Завдяки нашим волонтерам та покупцям зустрічей ми змогли задовольнити індивідуальні потреби дітей і частково оновити матеріально-технічну базу дитячих закладів, зокрема придбали сотні комплектів білизни для учнів дитбудинку у Виноградові й облаштували повноцінний гральний майданчик для свалявського закладу. Цього року акція продовжує рости за обсягом, але ми ніколи не плануємо очікувану суму коштів за результатами аукціону. Основні напрями діяльності для допомоги дітям визначаємо на Великій зустрічі разом з усіма учасниками, у тому числі «лотами» й «покупцями», де пропозиції може висунути кожен.

Організатори запевняють, що кожна зібрана копійка буде використана за призначенням. Як і завжди, обіцяють надати детальний фінансовий звіт. Адже це і є основним рецептом постійного успіху аукціону.

Пожертвувати кавою

Як показує життя, щоб долучитися до гарної справи, потрібно зовсім не багато. Закарпатців закликали цьогоріч приєднатися ще до однієї благородної ініціативи – допомогти вихованцям психоневрологічних інтернатів. Для цього кожен бажаючий міг перерахувати суму, яку він щодня витрачає на каву, а це приблизно 15–30 грн, на рахунок закладу.

Таку ініціативу висловив на своїй сторінці у «Фейсбуці» юрист Олег Григор’єв:

– Я часто буваю в психоневрологічних інтернатах. Зі свого досвіду знаю, що дуже мало волонтерів, благодійників чи простих людей мають бажання допомагати хворим із психічними розладами. Новий рік уже за місяць, і невдовзі дитячі притулки та будинки-інтернати наповняться подарунками, але про мешканців психоневрологічних інтернатів небагато хто згадає. Наразі предметами першої необхідності та одягом там забезпеченні, а от звичні для нас речі – цукерки та фрукти – для вихованців інтернатів є чимось особливим. Люди, які живуть у закритих установах, практично повністю ізольовані від зовнішнього світу, тому будь-який, навіть зовсім невеличкий знак уваги буде для них справжнім святом!

Відтак ініціатор акції розповів, що люди не перестають приємно дивувати. Збір коштів був відкритий усього два дні. І за цей час люди перерахували на допомогу близько 21 тис. грн. Тож така сума відкрила можливість для волонтерів відвідати не тільки Мукачівський та Тур’я-Реметівський психоневрологічні інтернати й подарувати там близько 510 подарунків, а ще кілька подібних закладів на Закарпатті.

Пробіжи-допоможи

Уже кілька років поспіль активна спільнота Ужгорода напередодні Дня святого Миколая збирається задля доброї справи. U-Run/Uzhhorod Running Club запрошують усіх охочих до участі в благодійному забігу «Пробіжи – допоможи!».

Цьогоріч захід відбудеться 16 грудня на площі Театральній.

Метою проведення благодійної акції є привернення уваги спільноти до потреб онкохворих та збір коштів для лікування Наталії Марфідін (діагноз – гостра лейкемія (рак крові). Хвороба раптово ввірвалася в життя молодої матусі, котра разом із чоловіком виховує двох прекрасних донечок, молодшій із яких усього два рочки.

Особливість цієї акції в тому, що Миколайчики, а саме в таких костюмах бігають щороку небайдужі ужгородці, усю суму внесків для забігу перераховують на благодійність.

– Кожного разу ми біжимо задля хорошої справи, – розповідає організатор заходу Олексій. – У попередні роки співпрацювали з організацією «Щасливі діти». За ці кошти проведено низку різних розважальних атракцій для діток. Цьогоріч будемо бігти задля Наталії Марфідін. Плануємо зібрати близько 10 тис. грн на її лікування.

Ліміт учасників буде приблизно 180 чоловік. Реєстрація вже розпочата, і ми чекаємо всіх на забігу!

Отже, не відкладайте на завтра те, що можна зробити вже сьогодні. Бо життя – дуже хитра штука і може змінитися в будь-який момент. Тож поспішаймо робити добро, тоді й нагорода не змусить на себе довго чекати.

Христина БІКЛЯН

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах