70620
08:56 6.122018

Закарпатським пенсіонерам підвищили пенсії з 1 грудня цього року

Життя 5064

Забезпечення особам похилого віку гідної старості – це одна з найголовніших задач будь-якого уряду. Звісно, український уряд не є винятком. Загальновідомо, що переважна більшість пенсіонерів не здатна забезпечувати себе самостійно. Такі люди потребують особливої уваги та допомоги з боку держави.

Тому, з 1 грудня 2018 року у зв`язку з підвищенням показників прожиткового мінімуму у відповідності до Закону України «Про Державний бюджет України на 2018 рік» та встановленням розміру прожиткового мінімуму для непрацездатних осіб в сумі 1497 грн. проведено наступні перерахунки:

  • мінімального розміру пенсії непрацюючим пенсіонерам відповідно до ст. 28 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування»;
  • доплати за понаднормативний стаж непрацюючим пенсіонерам відповідно до ст.28 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування»;
  • пенсій за особливі заслуги перед Україною відповідно до Закону України «Про пенсії за особливі заслуги перед Україною»;
  • мінімального розміру пенсії по втраті годувальника;
  • надбавок та підвищень, передбачених Законами України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», «Про жертви нацистських переслідувань» та інших, які розраховуються, виходячи із такого прожиткового мінімуму;
  • мінімальних розмірів пенсій по інвалідності внаслідок аварії на ЧАЕС та щомісячної державної адресної допомоги інвалідам війни та учасникам бойових дій.

Мінімальний розмір пенсії по втраті годувальника на одну дитину не може бути меншим 1497 грн., на двох дітей — 120 відсотків прожиткового мінімуму (1796,40 грн.), а на трьох і більше — 150 відсотків (2245,50 грн.). Мінімальний розмір пенсії у зв’язку з втратою годувальника з числа військовослужбовців, призначеної відповідно до Закону України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших категорій громадян» з 01.12.2018 року 2994 грн. (200 відсотків прожиткового мінімуму для непрацездатних).

Слід зазначити, що перерахунок підвищення дітям війни відповідно до Закону України «Про соціальний захист дітей війни» та додаткової пенсії за шкоду заподіяну здоров’ю та компенсаційної виплати за втрату годувальника відповідно до Закону України «Про статус та соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» виходячи із нового розміру прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, з 01.12.2018 року не проводиться, оскільки зазначені суми встановлені законодавством у фіксованому розмірі, який не залежить від величини такого прожиткового мінімуму.

Після перерахунку з 01.12.2018 року розмір пенсії не може бути нижчим, ніж 1497 грн. Збільшено також максимальний розмір пенсії: з 14 350 грн. до 14 970 гривень.

З 1 грудня в області перераховано також пенсії понад 1 тис. осіб, яким присвоєно звання «Почесний донор СРСР» або «Почесний донор України». Розмір надбавки підвищено з 177,70 грн. до 185,30 грн.

Перерахунок пенсій органами Пенсійного фонду в області проведено за матеріалами пенсійних справ автоматично без додаткових звернень пенсіонерів, на підставі законодавства в галузі пенсійного забезпечення.

Наступні перерахунки пенсій вже закладені у бюджеті на наступний 2019 рік. Також з 2019 року в Україні стартує автоматичне осучаснення пенсій, яке стане щорічним, а перерахунок виплат при цьому не залежатиме надалі від рішень українського уряду.

Як зазначила начальник головного управління Пенсійного фонду України в Закарпатській області Анастасія Юріївна Пентек: «Мінімальний розмір пенсії буде перераховано у сторону збільшення для всіх категорій пенсіонерів становитимеі становитиме 1497 грн., а отже досягне рівня прожиткового мінімуму. Перерахунок пенсій органами Пенсійного фонду в області проведено за матеріалами пенсійних справ автоматично без додаткових звернень пенсіонерів, на підставі законодавства в галузі пенсійного забезпечення. Тому пенсіонерам не потрібно додатково звертатися до органів Пенсійного фонду».

Наступні перерахунки пенсій вже закладені у бюджеті на наступний 2019 рік. Про це також наголосила пані Пентек. Зокрема, з 1 січня 2019 року заплановано наступний етап перерахунку пенсій для громадян, які досягли 65-річного віку і мають повний страховий стаж. Також, підвищення пенсії слід чекати «особам, які звільнені з військової служби та деяким іншим категоріям осіб», які прирівняні до них.

Що важливо, з 1 березня 2019 року в Україні стартує автоматичне осучаснення пенсій, яке стане щорічним, а перерахунок виплат при цьому не залежатиме надалі від рішень українського уряду. У березні наступного року для забезпечення індексації пенсії проводитиметься перерахунок раніше призначених пенсій шляхом збільшення показника середньої заробітної плати (доходу) в Україні, з якої сплачено страхові внески та який враховується для обчислення пенсії.

Також, вже запущений Веб-портал електронних послуг Пенсійного фонду України. До послуг пенсіонерів та застрахованих осіб сучасний формат онлайн-сервісів, що дозволяє всім, хто має навички роботи з комп’ютером постійно бути в курсі новацій у сфері пенсійного забезпечення, вирішити різноманітні питання пенсійного забезпечення, замовити й отримати довідки тощо. Для того, щоб стати його користувачем, необхідно реєструватись, звернувшись до фахівців Фонду із заявою, або ж зробити це можна самостійно за допомогою електронного цифрового підпису.

За допомогою цього зручного електронного сервісу можна подати заяву на призначення або перерахунок пенсії, звернутися за консультацією до фахівців, замовити і роздрукувати потрібні довідки. Звернувшись у найближче управління Пенсійного фонду і написавши відповідну заяву про те, що Ви бажаєте активізувати функцію смс-інформування, одержуватимете дані про свій персональний страховий стаж, як сплачує внески роботодавець, про перерахунки пенсії та іншу інформацію.

Веб-портал працює з дотриманням вимог захисту персональних даних, отож інформація цілковито захищена. Усі отримані в електронному вигляді документи з QR-кодом є такими ж правомірними, як і паперові аналоги. Через послугу «пенсійний калькулятор», посилання на який розміщене на Веб-порталі, можна самостійно перевірити правильність нарахування пенсії або підрахувати її орієнтовний розмір у перспективі.

Що важливо – онлайн-сервіси Пенсійного фонду України є абсолютно безкоштовними. Тож, тепер вже не треба стояти в безкінечній черзі, ‒ отримати всю необхідну інформацію можна не виходячи з дому.

Юрій КОПИНЕЦЬ

ВІДЕО: Дмитро МИСЬ

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
З нагоди національного свята Товариство угорської культури Закарпаття організувало в Берегові прем’єрний показ фільму
17:05
Фінал ІІ (міського) етапу футзальних змагань «Пліч-о-пліч всеукраїнські шкільні ліги» в Ужгороді
16:39
«Чути дітей»: у Скансені відкрили виставку дитячих історій про життя під час війни
16:22
Спілка закарпатських угорських багатодітних родин підбила підсумки творчого конкурсу
16:09
Під час профілактичних заходів серед водіїв мототранспорту на Закарпатті зафіксовано ряд порушень
15:55
У селі Бодалово відзначили річницю Угорської революції та визвольної боротьби 1848–1849 років
15:40
У Міжгір’ї розкрили угон автомобіля
15:26
До місцевих бюджетів Закарпаття перераховано понад 1,3 млрд гривень податків
15:15
У Мукачеві провели чемпіонат міста з шахів серед жінок
14:58
У Мукачеві у затриманого наркоторговця вилучено понад 200 доз «товару»
14:47
Всі новини