70614
19:25 5.122018

Питання освіти, науки, культури, духовності, молодіжної політики, спорту, нацменшин та інформаційної політики розглянули на профільній комісії облради

Життя 2400

У середу, 5 грудня, розпочали свої засідання профільні комісії облради, давши старт активній підготовці до 13-ої сесії облради сьомого скликання. Зокрема, провела своє засідання постійна комісія з питань освіти, науки, культури, духовності, молодіжної політики, фізичної культури, спорту, національних меншин та інформаційної політики, яку очолює Ільдіко Орос.

Відтак члени комісії детально вивчили проекти рішень, що заплановані до розгляду чергової сесії та уважно розглянули профільні питання.

У роботі засідання комісії взяв участь в.п. голови облради Йосип Борто.

Серед обговорених питань – про Регіональну програму із забезпечення участі громадян у формуванні та реалізації державної політики і вивчення суспільної думки на 2019-2020 роки. Інформував т.в.о. директора департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації Василь Комарницький, який зауважив, що заходи програми насамперед націлені на проведення консультацій з громадськістю та залучення громадських організацій краю до роботи у консультативно-дорадчих органах при облдержадміністрації, виконавчих комітетах сільських, селищних рад, а також налагодження ефективної та конструктивної взаємодії між органами влади та громадськістю. Члени комісії одностайно погодилися, що така програма є актуальною, а її реалізація повинна зміцнити комунікацію між владою та мешканцями краю.

Обговорили також члени комісії й пропоновану Програму підвищення кваліфікації державних службовців та посадових осіб місцевого самоврядування Закарпатської області на 2019-2021 роки, на реалізацію якої необхідно 3000,0 тис грн. До слова, такими курсами у поточному році забезпечено навчання більше тисячі державних службовців краю.

Жваве обговорення викликала Програма діяльності Закарпатського регіонального відділення Пошуково-видавничого агентства «Книга Пам’яті України», редакційно-видавничої групи обласної книги «Реабілітовані історією» і редколегії з підготовки та випуску «Зводу пам’яток історії та культури Закарпатської області» на 2019 рік. Вона передбачає пошукові, видавничі та аналітичні роботи, результатом яких є увічнення пам’яті співвітчизників, які стали жертвами Другої світової війни, нациської окупації та репресій мешканців усіх міст і районів області. Доповідачка із даного питання начальник відділу фінансового забезпечення апарату ОДА Вікторія Клопотар, поінформувала, що розпочаті роботи з аналізу архівних даних документів для видання «Репатріація мешканців Закарпаття з країн Європи: з одних таборів – у радянські. 1945-1949 рр.», а також ведеться робота над виданням про загиблих працівників міліції під час виконання службового обов’язку, які донедавна були засекречені.

Голова комісії Ільдіко Орос зауважила на важливості такої роботи та додала, що через наближення 100-річчя закінчення Першої світової війни, доцільно було б такі роботи провести із вивчення біографії загиблих у ті часи. Її підтримала член комісії, депутат облради Наталія Костелеба-Веремчук, додавши, що нещодавно на базі Великоком’ятівської загальноосвітньої школи І-ІІІ ст. відбулася науково-практична конференція «Перша світова війна. Погляд крізь століття», на якій було оприлюднено чимало фактів згаданої події.

Обговорили питання Про утворення комунального закладу «Замки Закарпаття» Закарпатської обласної ради. Інформувала – директор департаменту культури облдержадміністрації Оксана Бабунич. Доповідачка наголосила на необхідності проведення першочергових заходів із збереження замків, які є на території Закарпаття. Найперше мова йде про Невицький замок, XIV століття, розташований у селі Кам’яниця Ужгородського району, який належить до комунальної власності області. Для реалізації заходів із збереження, реставрації, дослідження замку, організацію екскурсійної діяльності на його території необхідно утворити комунальний заклад «Замки Закарапаття». Пізніше до складу комунального закладу можна буде включати й інші замки області, які не мають визначеного власника чи власники не можуть його утримувати у належному стані. Члени комісії по черзі зауважували пам’ятки архітектури, якими негайно потрібно опікуватися. Зокрема, стародавні замки: у Хусті, сіл: Квасово, Довге, Королево та ін., які мають історичну та наукову цінність.

Зі свого боку Йосип Борто додав:

– Для того, щоб забезпечити провадження культурно-освітньої, науково-дослідної роботи у сфері охорони культурної спадщини та музейної справи в області необхідно, щоб у згаданих об’єктів був визначений власник, який несе відповідальність за їх стан. Це, зокрема, необхідно й для того, щоб приймати участь у грантових міжнародних програмах, здійснювати міжнародне культурне співробітництво та заключати угоди.

Згодом члени комісії перейшли й до розгляду питання про внесення змін до Програми розвитку фізичної культури і спорту в Закарпатській області на період до 2020 року. Начальник управління молоді та спорту облдержадміністрації Віталій Ерфан зауважив, що у даній програмі, зокрема, передбачено збільшення грошових винагород кращим спортсменам області – переможцям та призерам державних і міжнародних змагань, їх тренерів. За його словами у цьому році було премійовано за кошти обласного бюджету 372 спортсмени. За перемогу на всеукраїнських змаганнях спортсмени отримували 2,5 тис грн, на змаганнях європейського рівня – 12 тис грн, а за перемогу світового рівня – 24 тис грн. Відтак члени профільної комісії висловили слушні пропозицій та скерували профільні питання на розгляд сесії.

Прес-служба Закарпатської облради

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах