70263
09:11 1.122018

Угорщина підтримує євроінтеграцію України

Життя 4486

Наприкінці цього робочого тижня, 30 листопада, перший заступник голови Закарпатської облради Йосип Борто відвідав Виноградівщину та взяв участь у відкритті оновленого фельдшерсько-акушерського пункту у с. Ботар, який реконструйовано у рамках проекту уряду Угорщини для підтримки сімейної медицини Закарпаття.

Участь в урочистому перерізанні стрічок взяли: уповноважений Міністра, відповідального за розвиток співпраці Саболч-Сатмар-Березької області та Закарпатської області, а також координацію програми розвитку дитячих навчальних закладів Карпатського регіону Іштван Грежа, депутат облради, в.о керівника Виноградівської РДА Наталія Костелеба-Веремчук та Йосип Борто. Розділити радість мешканців села прийшли також Генеральний консул Угорщини у м. Берегово Матяш Сіладі, депутат облради Кейс Борнобаш, заступник директора департаменту охорони здоров’я ОДА Єлизавета Біров та жителі села.

У своєму виступі угорський поважний гість Іштван Грежа поінформував, що спільно із КМКС цьогоріч оновлено 27 фельдшерсько-акушерських пунктів у кількох районах Закарпаття.

– Багато різних новин за останній час чуємо про Угорщину, та все ж є хороші, як-от, до прикладу, відкриття сучасного комунального закладу «Виноградівський центр первинної медико-санітарної допомоги» фельдшерсько-акушерського пункту в с. Ботар. Ми хочемо допомагати всім, незалежно, до якої нації належить громада. Сьогодні ми також передаємо партію інсуліну для закарпатських хворих на цукровий діабет. Вчора ми здали в експлуатацію 4 відновлені дитячі садки на Мукачівщині та Берегівщини. Зазначу вкотре, що ми допомагаємо не лише угорській нацменшині, а всьому Закарпаттю, й Україні загалом. Ми принципово підтримуємо євроінтеграцію України і сподіваємося, що Закарпаття і надалі залишатиметься острівцем миру, – підкреслив Іштван Грежа.

Зі свого боку, Йосип Борто у своєму виступі зазначив:

– Коли людина здорова, тоді хоче все, а коли хвора, тоді прагне одного – поліпшити здоров’я. Науковці стверджують, що для здорової людини важливу роль насамперед відіграють: генетика, спосіб життя, оточення, природа, а потім вже охорона здоров’я. Сьогодні дуже важливо, в якому стані знаходиться вітчизняна медицина. Адже бюджетних коштів не вистачає для повноцінного фінансування медичної реформи, яка зараз проходить у нашій державі, а це – і спецобладнання, і належний рівень надання меддопомоги, особливо у сільській місцевості. Основний аспект нині ставиться на покращення сімейної медицини та медичних послуг. Ми щиро вдячні уряду Угорщини за суттєву фінансову допомогу щодо проведення реконструкції та забезпечення медобладнанням багатьох ФАПів та лікарень Закарпаття. Яскравим прикладом цієї допомоги є оновлений фельдшерсько-акушерський пункт у Баторі, – мовив Й.Борто.

Насамкінець він побажав працівникам медпункту ефективної роботи, а мешканцям села – менше відвідувати ФАП та не хворіти, але якщо вже виникла потреба, то отримувати фахову допомогу на належному рівні.

За словами Єлизавети Біров, у рамках проекту Уряду Угорщини з підтримки сімейної медицини Закарпаття цьогоріч заплановано профінансувати ремонтні роботи у 27 амбулаторіях загальної практики сімейної медицини, з яких: 19 – уже завершено, 5 – на стадії завершення, а ще 3 – у січні 2019 року будуть здані в експлуатацію. «Крім цього, передано сучасне медобладнання для 57 амбулаторій у різних районах нашого краю. Сьогодні ми разом із угорським гостем відвідали фельдшерсько-акушерські пункти. Зокрема, у Берегові оновлення коштувало 1,5 млн грн, та у с. Ботар – 744,5 тис грн. Це гарний приклад того, що у нас у Закарпатті не закриваються фельдшерсько-акушерський пункти у селах, а навпаки оновлюються, і все для того, аби люди отримували якісну медичну допомогу», – підкреслила Єлизавета Іванівна.

Як розповіла завідувачка ФАПу у с. Ботар Віталіна Таланцева, оновлений медпункт служитиме для 736 мешканців села. Наразі на обліку перебувають 3 вагітні жінки, 4 породіллі, 140 дітей до 14 років, 36 підлітків, решта – дорослі. «За три місяці за кошти Угорщини тут замінено вікна, двері, дах, споруди системи водопостачання та водовідведення. Також проведено ізоляцію стін, оновлено та замінено на економну систему електропостачання, проведено внутрішнє штукатурення стін, замінено підлогу, поставлено нову плитку на стіну», – розповіла завідувачка медпункту.

Наступним об’єктом, до якого навідався Йосип Борто, стала Неветленфолівська дитяча школа мистецтв, де також за кошти Уряду Угорщини за програмою «Східне партнерство» проведено масштабну реконструкцію будівлі. Тут маленькі вихованці у просторому актовому залі, на знак вдячності продемонстрували гостям гарно підготовлену концертну програму з піснями та танцями.

Виступаючи перед мешканцями села, Йосип Борто зауважив:

– У сьогоднішній непростій ситуації, коли на Сході України ведуться військові дії, у 10 областях введено військовий стан, економічна криза вирує у державі – для багатьох людей найгострішою проблемоюзалишається – виживання. Вони негативно налаштовані. Тому сьогодні дуже важливі – душевний спокій та гармонія, позитивні емоції, які несе музика, пісні та танці і для багатьох можуть бути еліксиром у вжитті. І діяльність подібних шкіл мистецтв та людей, які займаються музикою і танцями, націлена на збереження та збагачення національної культури для кожної людини. Тож, я щиро вдячний, за організацію такого приємного заходу, і як депутат облради разом із колегами КМКС завжди підтримуємо їх.

Прес-служба Закарпатської облради

 

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
В Ужгороді попрощалися із Сергієм Нестеренком
09:24
У Косоньському ліцеї провели традиційну посвяту випускників 
09:12
Спроба суїциду у ТЦК на Закарпатті: з'явилась реакція військових
08:55
6500$ за незаконний перетин кордону: на Закарпатті правоохоронці заблокували канал переправлення військовозобовʼязаних
08:46
З нагоди національного свята Товариство угорської культури Закарпаття організувало в Берегові прем’єрний показ фільму
17:05
Фінал ІІ (міського) етапу футзальних змагань «Пліч-о-пліч всеукраїнські шкільні ліги» в Ужгороді
16:39
«Чути дітей»: у Скансені відкрили виставку дитячих історій про життя під час війни
16:22
Спілка закарпатських угорських багатодітних родин підбила підсумки творчого конкурсу
16:09
Під час профілактичних заходів серед водіїв мототранспорту на Закарпатті зафіксовано ряд порушень
15:55
У селі Бодалово відзначили річницю Угорської революції та визвольної боротьби 1848–1849 років
15:40
Всі новини